Parkeerregelingen mantelzorgers verschillen sterk per gemeente in Noord-Holland

Amsterdam, 3 december 2020 – In dertien van de vierentwintig Noord-Hollandse gemeenten met betaald parkeerzones is geen voordelige parkeerregeling voor mantelzorgers. In gemeenten waar wel zo’n regeling is, zijn mantelzorgers gemiddeld €6,91 per maand kwijt. Dit is gelijk aan het landelijk gemiddelde van €6,89 aan parkeerkosten per maand. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen dat mantelzorgparkeerregelingen in kaart bracht van 131 gemeenten met betaald parkeerzones.

Parkeervergunning mantelzorgers niet vanzelfsprekend

Van de onderzochte Noord-Hollandse gemeenten met betaald parkeren, zijn alleen in Haarlem en Hilversum mantelzorgers vrijgesteld voor parkeerkosten. Zelfs het aanvragen van de mantelzorgparkeervergunning is hier gratis.

Binnen de provincie betalen mantelzorgers in negen gemeenten een gereduceerd tarief dankzij een speciale parkeerregeling. In dertien andere Noord-Hollandse gemeenten met betaald parkeren is er helemaal geen parkeerregeling: in onder andere gemeenten Den Helder, Hoorn en Haarlemmermeer betalen mantelzorgers het reguliere tarief voor het verlenen van noodzakelijke zorg.

Verschillen tussen gemeentelijke parkeerkosten

Parkeren in gemeenten waar een speciaal kortingstarief geldt voor mantelzorgers, is in Noord-Holland het minst voordelig in de gemeente Amsterdam. Bij 10 uur mantelzorg per week zijn mantelzorgers hier – ondanks het gereduceerde tarief – gemiddeld €12,69 per maand kwijt aan parkeerkosten.

In Beverwijk is men aanzienlijk voordeliger uit voor een mantelzorgparkeervergunning. Binnen de betaald parkeerzones ben je hier als mantelzorger gemiddeld €1,67 per maand kwijt aan parkeerkosten.

Meer informatie over de verschillende parkeerregelingen en kosten voor mantelzorgers per gemeente is te lezen op https://www.zusterjansen.nl/blog/parkeerkosten-mantelzorg.