Opnieuw protest anti-zwart politiegeweld en racisme: nu in Amsterdam Zuidoost

Opnieuw protest anti-zwart politiegeweld en racisme: nu in Amsterdam Zuidoost
Demonstratie tegen anti-zwart politiegeweld en racisme op de Dam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Na het protest tegen anti-zwart politiegeweld en racisme op de Dam vindt woensdag 10 juni 2020 een nieuw protest plaats in Amsterdam Zuidoost. De bijeenkomst in de Bijlmer wordt georganiseerd op initiatief van de bewoners van het stadsdeel. Onder het motto ‘Zwarte levens doen ertoe! Onze kinderen doen ertoe! Onze toekomst doet ertoe!’, zal het protest op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost om 17:00 uur ‘s middags van start gaan en om 18:30 uur ten einde zijn.

Slachtoffer van onderdrukking

De organisatie geeft aan dat er in de Bijlmer, in vergelijking met andere stadsdelen, de grootste populatie is van Afro-Nederlanders. Volgens de organisatoren is de zwarte gemeenschap in de Bijlmer al decennialang slachtoffer van onderdrukking. “Al sinds de jaren ‘90 wordt in de Bijlmer racisme en politiegeweld veelvuldig onder de aandacht gebracht. Onze kinderen worden constant gecriminaliseerd, zowel in de media als op straat. Onze zwarte kinderen worden niet gehoord. Onze kinderen gaan gebukt onder extreme armoede en worden letterlijk verwaarloosd.”

George Floyd

Er wordt aangegeven dat George Floyd op 25 mei op afgrijselijke wijze werd vermoord door de Amerikaanse politie. “Inmiddels zijn we allemaal op de hoogte van het voortdurende politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS. Ook in Nederland is politiegeweld tegen zwarte mensen dagelijks aan de orde. De Nederlandse politie maakt zich structureel schuldig aan etnisch profileren, institutioneel racisme en racistisch geweld. Daarom roepen we jullie op om woensdag 10 juni luid en duidelijk je stem te laten horen tegen anti-zwart geweld op het Anton de Komplein”, aldus de organisatoren.

Keti Koti

“In aanloop naar Keti Koti (‘Ketenen Gebroken’) op 1 juli, wanneer de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland herdacht wordt, moeten we bij onszelf nagaan in hoeverre onze ketenen nu daadwerkelijk gebroken zijn, zolang dit onrecht zwarte mensen nog wordt aangedaan. De verslechterde positie van onze zwarte kinderen is dusdanig urgent dat we iedereen oproepen om massaal voor zwarte lichamen, zwarte jeugd en de zwarte toekomst op te staan! We roepen alle moeders, vaders, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, broers, zussen, kerken, scholen, moskeeën, winkels, bewoners en alle sympathisanten van Zuidoost op om bij elkaar te komen, een vuist te maken en geschiedenis met ons te schrijven op het historische Anton de Komplein. Laten we de ketenen voor eens en altijd verbreken”, aldus de organisatie.

Coronamaatregelen

De organisatie roept iedereen op om rekening te houden met 1.5 meter afstand tot elkaar. Deelnemers aan het protest worden verzocht om neus-mond-maskers en wegwerphandschoenen te dragen. De organisatie verzoekt de mensen daarnaast om de handen te wassen met zeep en/of desinfecterende middelen. ‘Volg instructies van orderdienst. Heb je klachten, blijf thuis’, is te lezen in het Facebook-event dat door de organisatie van het protest is aangemaakt.

Vreedzaam protest

De actievoerders streven ernaar dat het een vreedzaam protest zal zijn. “Wij zijn niet uit op gewelddadige activiteiten. Houd rekening met de veiligheid van je medebetogers, hun naasten en degenen die afhankelijk zijn van hun veilige thuiskomst. Hiermee keuren wij de vorm van de protesten in de VS niet af, we zien het als een terechte vorm van verzet gezien de urgentie een eind te maken aan racisme en politiegeweld.”
vrijetijdamsterdam.nl