Leuke activiteiten voor kinderen tijdens ‘Zomer in Nieuw-West’

Leuke activiteiten voor kinderen tijdens ‘Zomer in Nieuw-West’

“Zomer in Nieuw-West is een jaarlijks terugkerend zomerprogramma in Amsterdam Nieuw-West. Met drie sociale, culturele, creatieve trajecten zetten we ons in voor de (talent)ontwikkeling van jeugd en jongeren en een toename van de culturele participatie en sociale cohesie in dit stadsdeel”, vertelt Maaike namens de organisatie van de ‘Zomer in Nieuw-West’.

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar de redenen waarom het leuk is om een bezoekje te brengen aan de ‘Zomer in Nieuw-West’.

Waar is de locatie waar ‘Zomer in Nieuw-West’ plaatsvindt?

Voorgaande jaren waren we altijd op het Osdorpplein te vinden, maar vanwege corona zijn alle activiteiten nu in en rondom het Talentenhuis (Meer en Vaart 290). Puur omdat we dan alle regels rondom hygiëne kunnen waarborgen.

Wie is de organisatie achter ‘Zomer in Nieuw-West’?

Wij zijn Stichting DW-RS – gevestigd in Nieuw-West – en we geloven in de kracht van kunst en creativiteit. Wij werken in buurten en wijken, in Nederland en internationaal. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden om iedereen te betrekken bij kunst en cultuur en vanuit de overtuiging dat creativiteit ieders leven en leefomgeving verrijkt. Activatie, participatie en empowerment staan hierbij centraal. DW-RS werkt al jaren in Nieuw-West en vooral in samenwerking met lokale partners.

Wilt u het team van ‘Zomer in Nieuw-West’ eens in het zonnetje zetten?

Dat kan het beste via onze website. Hier ziet u 8 professionals die zich met hart en ziel inzetten voor dit project als projectcoordinator, trainer, coach en pr & communicatiemedewerker.

Voor wie is ‘Zomer in Nieuw-West’ bedoeld?

Zomer in Nieuw-West is er voor alle kinderen en jongeren, onder andere voor degenen die om wat voor reden dan ook niet op vakantie kunnen gaan. De zomervakantie duurt zes weken en we willen graag dat zij een heleboel leuke dingen kunnen doen.

Leuke activiteiten voor kinderen tijdens ‘Zomer in Nieuw-West’

Welke activiteiten worden er georganiseerd?

Kinderactiviteiten: richten zich op kinderen/jeugd tussen de 4 en 12 jaar. We zetten met deze sportieve en creatieve activiteiten vooral in op (talent)ontwikkeling en het motiveren van de jeugd, om na de zomer hun ontwikkeling ergens anders in Amsterdam Nieuw-West voort te zetten.

Mediaclub: iedere woensdag gaan we op pad met de mediaclub. Dit is voor alle nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar die het leuk vinden om: op pad te gaan, foto’s te maken, video’s te editen, mensen te interviewen en verhalen te typen.

Jongerentraining: een programma waarin we jongeren van 16 – 25 trainen in het verzorgen van creatieve of sportieve kinderactiviteiten, waarin we op zoek gaan naar dat waar hun hart sneller van gaat kloppen.

Kunt u ‘Doel en Impact’ eens toelichten?

Wij hebben veel ervaring opgedaan en kennis ontwikkeld over hoe creatieve processen aan de basis kunnen staan van sterke empowermentprojecten. En over hoe bruggen bouwen met culturele programma’s op een duurzame manier kan bijdragen aan sociale cohesie en het betrekken van zoveel mogelijk mensen bij de samenleving (en het aanzetten tot actief burgerschap). We zetten in dit project nadrukkelijk in op: participatie, ontmoeten, diversiteit, ondernemerschap, creativiteit, kwaliteit, kennisuitwisseling, (talent)ontwikkeling en verduurzaming.

Voor wie is de ‘Jongerentraining’ bedoeld en wat houdt de training in?

“De gratis jongerentraining ‘bedenk en organiseer je eigen kinderactiviteit’ is voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. In deze training gaan we met de jongeren op zoek naar hun persoonlijke ‘why’, die zij ook na de training kunnen gebruiken in hun werk, studie of in andere projecten. Met trainers gaan ze aan de slag om een kinderactiviteit rondom die ‘why’ te organiseren en die geven ze ook in de laatste twee weken van het project”, laat Maaike ten slotte namens de organisatie van het zomerspektakel weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl