INTERNATIONALE VROUWENDAG WERELDWIJD NOG STEEDS HARD NODIG

In Amsterdam is het morgen net als in de rest van de wereld weer Internationale Vrouwendag. Het doel van deze speciale dag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. Met verschillende activiteiten kaarten vrouwengroepen, antidiscriminatie organisaties, politieke partijen en andere organisaties deze onderwerpen aan op of rond 8 maart. Het thema in 2018 luidt: VROUWEN EN MANNEN ZIJN OVERAL GELIJKWAARDIG.

We gaan niet in een hoekje verstopt zitten 

“Wij gaan morgen vooral de straat op om onze stem te laten horen en niet om ergens in een hoekje verstopt te zitten”, klinkt het strijdbaar aan de andere kant van de telefoonlijn. “We gaan onze krachten bundelen en demonstreren voor een beter bestaan van vrouwen wereldwijd. De optocht is een strijdbare traditie tijdens de Internationale Vrouwendag. We beginnen om 17:30 uur vanaf de Dam. Het begint met een toespraak door het 8 maart comité met muziek, waarna de manifestatie vanaf 18:30 uur wordt vervolgd met een demonstratieve fakkeloptocht. Met spandoeken, leuzen en fakkels wordt er gelopen vanaf de Dam richting de Kinkerstraat”, laat Nathalia Skoraia moedig aan VTA weten.

Nathalia vervolgt: “Het is een strijdbare traditie waar we in 2010 mee zijn begonnen. Na 20 jaar was dat het eerste 8 maart protest vanaf de straat. Toen was het alleen op de Dam. Vanaf 2011 lopen we in een optocht. Er wordt gezamenlijk gedemonstreerd tegen de extreem reactionaire regeringen met hun seksisme en racisme, tegen oorlog, tegen onderdrukking van vrouwen, vrouwenhandel en geweld. Vanaf 19:30 uur tot 21:00 uur staat de manifestatie in Café Belcampo op het programma.”

Zorg voor kinderen en ouderen is niet alleen de taak voor vrouwen 

“Gelijke rechten hebben wij alleen op papier! Sluit je aan om de wederzijdse ondersteuning en solidariteit in de strijd van alle vrouwen vooruit te brengen! Vrouwen, jong en oud, ondervinden de gevolgen van de crisispolitiek, privatisering en liberalisering in hun werk, in de zorg, in het onderwijs en in hun gezin. De dubbele belasting van vrouwen neemt alleen maar toe met allerlei vormen van onbetaald werk. Het werk van vrouwen en jongeren wordt onderbetaald”, liet een woordvoerder van de Internationale Vrouwendag eerder al aan ons weten en Nathalia Skoraia onderstreept dit: “We leven in een maatschappij waar de rolverdeling nog niet eerlijk verdeeld is. Zorg voor kinderen en ouderen is niet alleen de taak voor vrouwen maar voor iedereen.

Onderbetaling van vrouwen en jongeren is nog steeds een feit. Net als 100 jaar geleden. Er zijn wel dingen veranderd zoals de 8-urige werkdag en het recht om te kiezen, maar er is nog een lange weg te gaan.”

Dat is echt te gek voor woorden

“We zijn solidair naar andere landen onder meer vanwege de trend van politici om de rechten en wetsvoorstellen met betrekking tot vrouwen terug te draaien. Dat is echt te gek voor woorden. Eigenlijk strijden we daar dagelijks voor met een aantal samenwerkende partijen. Morgen gaan we gezamenlijk de straat op.”

“We nemen met het 8 maart comité ook deel aan het wereldwijde platform dat opkomt voor de belangen van de vrouwen wereldwijd. We werken het hele jaar samen en nemen deel aan Europese en wereldwijde conferenties. Binnenkort gaan we naar Zwitserland. Daar zijn we met Nederland groot vertegenwoordigd”, aldus Nathalia Skoraia.

In Amsterdam worden er onder andere activiteiten georganiseerd in de Paradiso, Tobacco Theater, Stedelijk Museum, Stadsdeelkantoor Amsterdam Oosten Grand café Soof. In de rest van Nederland maar ook in de wereld zijn er ook volop activiteiten.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Amsterdam ook in 2018 weer volop actief tijdens Internationale Vrouwendag 

Internationale Vrouwendag 8 maart 2019 in Amsterdam

Internationale Vrouwendag 2017 in Amsterdam