INTERNATIONALE VROUWENDAG 8 MAART 2020 IN AMSTERDAM

INTERNATIONALE VROUWENDAG 8 MAART 2020 IN AMSTERDAM

In Amsterdam is het 8 maart net als in de rest van de wereld weer Internationale Vrouwendag. Het doel van deze speciale dag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. Met verschillende activiteiten kaarten vrouwengroepen, antidiscriminatie organisaties, politieke partijen en andere organisaties deze onderwerpen aan op of rond 8 maart. Tijdens deze belangrijke dag voor vrouwen worden er in de stad traditiegetrouw events georganiseerd om stil te staan bij deze dag, maar ook zeker om een vuist te maken.

Check hier het verslag van Internationale Vrouwendag in Amsterdam 2020.

Hieronder een aantal activiteiten die in de stad hebben plaatsgevonden in 2020.

INTERNATIONALE VROUWENDAG 8 MAART 2020 IN AMSTERDAM

Femmazing in La Favela Amsterdam

Femmazing organiseert op 7 maart een vrouwenfeest in La Favela Amsterdam. Helaas pindakaas voor de mensen die er nog een bezoekje aan willen brengen. Het feest is volledig uitverkocht. We hebben al eens een artikel geschreven over Femmazing. Nog steeds wel de moeite waard om eens te lezen.

BOOST Transvaal in Amsterdam

BOOST Transvaal in Amsterdam viert op 6 maart 2020 al Internationale Vrouwendag in Amsterdam 2020. Er wordt aangegeven dat de speciale dag bij BOOST Transvaal wordt georganiseerd om meer verbinding te maken tussen allerlei vrouwen. Er wordt gedoeld op het laten uitwisselen van verschillende culturen. “Dit multiculturele feest is voor vrouwen om kennis te maken, te leren en te horen van elkaar. We willen vrouwen motiveren om actiever in de buurt te integreren. Samen eten, dansen, genieten en samen maken we het gezellig. Dat is wat we doen als vrouw”, aldus de organisatie van de Internationale Vrouwendag bij BOOST Transvaal. Het programma start al om 16:00 uur ’s middags. Er zijn zeven workshops en nog veel meer leuke dingen. Het evenement is een samenwerking tussen Buurtinitiatiefnemer Nagla Elsayed, Gemeente Amsterdam Oost, Moving Arts Project, BOOST Transvaal, Stichting El Fanaar en Dokters van de Wereld. De
organisatie laat weten dat iedereen welkom is om te genieten van de mooie dag!

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/191444038934653/

Internationale Vrouwendag Amsterdam Oost

De Meevaart aan de Balistraat in Amsterdam staat komende zondag 8 maart in het teken van vrouwen! Het is de vijfde keer dat er in Amsterdam Oost speciale aandacht is voor vrouwen. De organisatie geeft de speciale dag dit jaar het thema: vrijheid. Volgens de organisatoren van deze speciale dag is er een prachtig programma samengesteld met film, workshops, informatie, beauty, massages, buurtkunst, sport, muziek en lekkere hapjes! Er zijn vrolijke muziekacts en een DJ. “Elkaar ontmoeten en ontdekken wat er allemaal aan initiatieven is in de wijk staat centraal. En voetjes van de vloer natuurlijk”, aldus organisatoren Op Eigen Wijze, Stichting Karrewiel en Cultopia Cultuuractiviteiten, op vrijwillige basis. De inloop start om 12:00 uur en er is gratis entree.

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/1875657716066297/

Internationale Vrouwendag Gemeente Amsterdam

“De aanmeldingen zijn vol en helaas gesloten”, aldus de Gemeente Amsterdam. Tijdens de speciale dag zijn er verschillende leuke en interessante dingen te beleven. Zo komen er op het vrouwenfeest twee sprekers. Minchenu Maduro is pedagoog, spreker, trainer en ondernemer. Ze is de oprichter van Stichting Brandon en Revolutionair Anders. Met Stichting Brandon zet Minchenu zich al jaren in om jongvolwassenen (ex-gedetineerden) met een maatschappelijke achterstand te begeleiden. Met haar platform Revolutionair Anders wilt zij graag verschil maken op scholen en in de maatschappij. Annemieke Winder is trainer, coach, procescoördinator van Vrouwenacademie West en oprichter. Als oprichter van Stichting Vrouwen Vooruit zal ze aanwezig zijn en spreken tijdens het evenement. In 2014 heeft ze Vrouwen Vooruit opgericht en sinds 2007 houdt ze zich bezig met de emancipatie en participatie van vrouwen.

Meer informatie: https://www.facebook.com/int.vrouwendagAMS/

Demonstratie & Manifestatie op De Dam

Op 8 maart vindt in het kader van de Internationale Vrouwendag een demonstratie & manifestatie plaats op De Dam. Deze speciale dag wordt georganiseerd door ‘8 Maartviering Amsterdam en Platform Wereldvrouwen’. “Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Op deze dag gaan vrouwen in de hele wereld de straat op voor rechten van vrouwen en meisjes, tegen onderdrukking, voor zelfbeschikkingsrecht.

We zetten ons in om de oorzaken van onze onderdrukking en het systeem van uitbuiting dat ons leven beklemt en onderdanigheid van ons eist te bestrijden. We roepen je op om samen met ons naar de demonstratie op 8 maart te gaan om ons verder te organiseren en ons te verbinden met alle bevrijdingsbewegingen. Zo maken we een sprong in de bevrijding van de vrouw”, zijn de rake teksten van de organisatoren!

Het programma ziet er als volgt uit:

12:00 verzamelen op de Dam, toespraak, performance, dj, zang
13:00 Demonstratie naar Museumplein
16:00 Feestelijke bijeenkomst in CREA

https://www.facebook.com/events/641235600042619/

Internationale Vrouwendag 2020 Nieuw-West

De samenwerkende emancipatiecentra en huizen van de wijk in Nieuw-West organiseren een mooi en inspirerend programma in het kader van Internationale Vrouwendag 2020. Door deze samenwerking is het mogelijk om naar het theater of de film te gaan. Daarnaast kun je in dialoog gaan en meedoen aan verschillende sportactiviteiten. Het hele programma lees je op de site van de gemeente Amsterdam. Het is zeker de moeite waard om een kijkje in het programma te nemen.

Loop mee met COC tijdens de Women’s March Amsterdam

“COC houdt van álle vrouwen. Wij geloven in een inclusieve en rechtvaardige wereld waarin iedereen volledig zichzelf kan zijn. Hoe je vrouw bent en wie zich vrouw mag noemen bepalen vrouwen zelf. Met die boodschap lopen wij mee met de Women’s March Amsterdam. Loop je met ons mee”, aldus het COC….

Er wordt om 12.00 uur verzameld op de Dam. “Wij nemen zelf een banner en verschillende borden mee. Iedereen (v/m/x) is welkom”, laat het COC ten slotte weten.

Mochten we nog een leuke activiteit over het hoofd hebben gezien tijdens aankomende Internationale Vrouwendag in Amsterdam 2020 dan horen we het graag. Stuur dan a.u.b. een e-mail naar rik@vrijetijdamsterdam.nl.

Hieronder vond je al onze berichtgeving met betrekking tot Internationale Vrouwendag 2019 in Amsterdam.

Black Queer & Trans Bloc at the Women’s March- Amsterdam

“Doe mee aan het Black Queer & Trans Resistance Bloc dit weekend op de Women’s March – Amsterdam. Je kunt ons vinden aan onze ‘Reclaim Our Streets’ banner, en we zullen ook vlaggen en borden hebben om te delen. Zie je daar”, aldus de organisatie van Black Queer & Trans Bloc at the Women’s March- Amsterdam! Let op Black Queer & Trans Bloc is op 9 maart.

VTA AGENDA Black Queer & Trans Bloc

Estrella Acosta bij CC Amstel

Om Internationale Vrouwendag 2019 te vieren presenteert Estrella Acosta samen met Esquina 25 een programma van haar favoriete songs, geschreven door vrouwen uit Cuba gedurende de afgelopen honderd jaar.

Deze Cubaanse topcomponistes waren pioniers in hun tijd en openden de weg voor veel andere vrouwelijke artiesten. Estrella en haar zeskoppige band geven hun persoonlijke, spannende visie op deze muziek en vertellen ook wat elk van deze vrouwen zo uniek en inspirerend maakt.

“Met deze hommage wil ik alle vrouwen aanmoedigen om ook hun eigen weg te volgen en hun idealen te realiseren.” – Estrella Acosta.

VTA AGENDA Estrella Acosta

Mama Cash Feminist Festival

Organisatie Mama Cash organiseert zoals ieder jaar op 8 maart het Mama Cash Feminist Festival. “Op deze Internationale Vrouwendag vieren we alles waarvoor feministische bewegingen overal ter wereld hebben gestreden en wat ze reeds bereikt hebben. Ook blikken we vooruit en proberen we gezamenlijk een visie te ontwikkelen voor een meer feministische toekomst”, zijn de krachtige woorden gesproken door de stuwende krachten die het Mama Cash Feminist Festival organiseren.

Het feest vindt dat de inspiratie die kunstenaars bieden aangewend moeten worden om verandering teweeg te brengen. Geen geschreeuw of protestmars, nee. Zij protesteren tegen de status quo door middel van beeldende kunst, muziek en performances en vieren daarmee het werk van vrouwelijke kunstenaars die hun dromen najagen. En dat allemaal onder het motto: “plezier en steun die niet alleen voor deze dag geldt, maar zich het hele jaar door kan blijven ontwikkelen”

Artiesten die present zijn op het Mama Cash Feminist Festival zijn Gallery Talks met kunstenaars Raquel van Haver, Jacqueline de Jong, Braziliaanse activisten en kunstenaars Rede Nami, Mediadisruptors, Clarice Gargard, Hasna el Maroudi, Blikopeners en er zijn speciale rondleidingen door de collectie die vanuit het feministische persfectief ‘Feminist Open Mic Night’ zullen plaatsvinden.

Locatie: Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam

VTA AGENDA Mama Cash Feminist Festival

Leren coderen of een app ontwikkelen

Altijd al willen leren coderen of een app willen ontwikkelen? Bij Nemo Science wordt er een activiteit georganiseerd waarbij het de bedoeling is om meisjes/dames enthousiast te maken voor een carrière in de technieksector. Tijdens het ‘Youth Tech Fest where girls innovate’ event georganiseerd door ‘Diversity 4 Tech’in het Nemo Science te Amsterdam leer je op een leuke manier te innoveren. De ochtend is inclusief een drankje en snack. Let wel even op: het evenement vindt plaats op zaterdag 9 maart 2019! Dit mooie buitenkansje laat jij je toch niet ontnemen?

Locatie: Nemo Science, Oosterdok 2, Amsterdam

VTA AGENDA Leren coderen of een app ontwikkelen

Dialoogontbijten in oud-Oost

In de Jungle in Amsterdam Oost zijn ze al een tijdje bezig in het kader van de Internationale vrouwendag! Op initiatief van Stichting Kezban, De Muiderkerk, Breed Interreligieus Overleg, Prachtvrouw Coaching, Nelom Projects, Jungle Amsterdam en Stichting Vrouwenruimte De Kat, vindt op 8 maart het vierde dialoogontbijt op het programma!

Tijdens de meetings

Het gaat om vier bijeenkomsten waar vrouwen onderling kunnen praten over het maken van keuzes. Eigen keuzes, welteverstaan, die volgens de organisatoren de basis zijn voor zelfbewustzijn, zelfredzaamheid en emancipatie. Diverse factoren, zoals (financiële) afhankelijkheid, culturele achtergrond of bepaalde religieuze overtuigingen, kunnen een belemmering vormen om dat te doen. Het gesprek vindt plaats van 09:30 tot en met 10:00 uur. De toegang is gratis.

Locatie: Jungle, 2e Van Swindenstraat 26, Amsterdam

VTA AGENDA Dialoogontbijten in oud-Oost

Internationale vrouwendag met Vrouwen van Nieuw-West

Workshops, verhalen, theater, fotografie en lekker eten verrijken de viering van de Internationale Vrouwendag in The Beach! Op initiatief van de Vrouwen van Amsterdam Nieuw-West wordt gevierd wat zij de afgelopen jaren in het stadsdeel hebben opgebouwd, en alle belangstellenden die daar bij willen zijn, die zijn van harte welkom. Tijdens het ochtendprogramma van 09:30 tot en met 13:00 uur zijn onder andere actrice Toprak Yalciner en Zina Bios/ TV serie Groenen uit Holland, aanwezig. De leuke workshops bestaan uit broodbakken van de Wilde Chefs en storytelling van Freija Derks en Nursel Saygili, een beautyhoek, fotobooth, koffiedik kijken en lunch. Het gezellige middagprogramma bestaat uit verhalen, theater, fotografie, muziek en lekkere hapjes. Aanwezig zijn dan onder andere Lady General, Aya Zian, Kris Sturkenboom, Nazha Lehmadi, Anush Avetisyan, De Eigenwijzen, wethouder Touria Meliani en stadsdeelvoorzitter Emre Ünver!

Locatie, The Beach, Notweg 38 Amsterdam

VTA AGENDA Internationale vrouwendag met Vrouwen van Nieuw-West

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Deze generatie vrouwen laat NIET met zich sollen

Internationale Vrouwendag nog steeds hard nodig 

Internationale Vrouwendag in Amsterdam 2017

Amsterdam ook in 2018 volop actief tijdens Internationale Vrouwendag

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam

29 REACTIES