“Ik denk dat het belang van Movember duidelijk moge zijn

“De Movember Run Amsterdam is sinds 2013 een jaarlijks terugkerende (hard)loopwedstrijd waarmee geld wordt ingezameld voor Movember. Movember zamelt wereldwijd geld in voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker en vraagt aandacht voor het hoge aantal zelfmoorden onder mannen.

Hoewel we geld inzamelen voor zeer zware topics, proberen we onze (hard)loopwedstrijd zo plezierig en laagdrempelig mogelijk te maken”, aldus Bertram Welink, één van de drijvende krachten achter de Movember Run Amsterdam, die in November zal plaatsvinden.

Bertram Welink: “Veel mensen denken dat je een man moet zijn en een snor moet dragen om deel te nemen. Dat is absoluut niet zo; zowel mannen als vrouwen nemen deel, met en zonder snor. Je hoeft zelfs niet hard te lopen, want ook wandelaars en mensen in rolstoelen doen mee.

“Ik denk dat het belang van Movember duidelijk moge zijn"

Born to be Alive

“Bovendien komen veel mensen verkleed, omdat we ieder jaar een thema aan het event geven. Dit jaar is dat ‘Born to be Alive’, oftewel, een jaren 70 thema. Het event vindt ieder jaar plaats in het Amsterdamse Vondelpark en is slechts 5 km lang, dus zelfs zonder training kunnen mensen deelnemen.

Het belangrijkste is dat we samen zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel. Je kunt je overigens nu al inschrijven voor de editie van 30 november.”

Het belang van sponsors en vrijwilligers

“We zijn een groep van vrijwilligers. De initiatiefnemers zijn Hendrik Nuyens en Bertram Welink, maar er zijn veel meer mensen bij betrokken, zowel op de dag zelf als daarvoor. Zonder deze groep van vrijwilligers was de Movember Run Amsterdam nooit mogelijk geweest, dus we zijn daar erg dankbaar voor.

De vaste groep vrijwilligers worden ook bij naam genoemd op onze website. Daarnaast hebben we ieder jaar verschillende sponsoren die ons ondersteunen, waardoor we nog meer geld kunnen doneren aan Movember.”

De rol van social media

“Ik ben zelf verantwoordelijk voor de marketing / promotie van de Movember Run Amsterdam en wordt daarin ondersteund door Inge Bevers en Kim Warink die een groot deel van onze social media strategie op zich nemen. Met name Facebook en Instagram zijn de afgelopen jaren belangrijke kanalen voor ons geworden om deelnemers te werven.”

De verhalen achter Movember

“Naast het werven van deelnemers voor de Movember Run Amsterdam, spendeer ik veel tijd aan het interviewen van mensen zodat er meer aandacht komt voor de verhalen achter Movember; mensen die zelf prostaat- en teelbalkanker hebben gehad of die een naaste zijn verloren als gevolg van zelfmoord (of zelf een poging hebben gewaagd).”

Vertellen van persoonlijke verhalen

“Eigenlijk haal ik daar de meeste voldoening uit; het vertellen van persoonlijke verhalen waarmee we andere mensen inspireren om zich in te zetten voor dit belangrijke doel. Met name op dit gebied werken we veel samen met de Europese tak van de Stichting Movember om die verhalen bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.”

Voorwaarde voor deelname

“Iedere deelnemer betaalt minimaal 15 euro om deel te nemen (zolang de early bird geldig is). Hiervan wordt minimaal 5 euro direct aan Movember overgemaakt. Door deel te nemen, doneer je dus ook direct aan het goede doel.

Onze sponsoren helpen ons ieder jaar om die bijdrage te verhogen, want helaas hebben ook wij te maken met enkele vaste kosten voor het organiseren van events – ondanks dat we allemaal vrijwilligers zijn.”

Aanmoedigen van vrienden en familie

“Het is zeker leuk om te komen kijken! Veel mensen komen verkleed, dus het ziet er sowieso super gezellig uit. En als er vrienden of familieleden deelnemen, dan wil je die natuurlijk ook aanmoedigen.”

“Ik denk dat het belang van Movember duidelijk moge zijn"

De ontwikkelingen m.b.t. prostaat- en teelbalkankeronderzoek

“Met elk onderzoek komen we weer iets dichter bij een oplossing voor deze ziektes, maar voor onderzoek is geld nodig. Op de website van Movember kan je zien hoe dit geld door Movember wordt toegewezen aan onderzoek, ook in Nederland.”

Hoog percentage zelfdoding onder mannen

“In Nederland overlijden twee keer zoveel mannen als vrouwen aan zelfdoding, wat in zekere mate te maken heeft met de moeite die mannen hebben om te praten over hun problemen. We proberen daar met onze interviews die je kunt lezen op ons blog aandacht voor te vragen. Als je overigens zelf aan zelfdoding denkt, adviseren we je contact op te nemen met 113.nl.”

Het belang van Movember

“Ik denk dat het belang van Movember duidelijk moge zijn. De levensverwachting van mannen in Nederland is drie jaar minder dan voor vrouwen (80 vs 83). Prostaatkanker is volgens Movember de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, teelbalkanker de meest voorkomende vorm voor mannen jonger dan 45.

En tenslotte komt zelfmoord volgens 113.nl tweemaal zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het is tijd voor mannen om gezonder te leven en open te praten over problemen. Dat hoeft niet in een serieuze setting, maar kan prima tijdens een leuk event met een heel belangrijk doel: de Movember Run Amsterdam op 30 november. Meld je dus snel aan op www.movemberrun.nl.”

Interview door:

“Ik denk dat het belang van Movember duidelijk moge zijn"

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Het Amsterdamse Winterparadijs komt terug en is groter dan ooit

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam