Het verhaal achter Stadshout in Amsterdam
Paviljoentje Het Raathuis in de Fruittuin van West

Vrije Tijd Amsterdam is constant en helemaal in tijde van Corona op zoek naar leuke verhalen en initiatieven in de stad. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Crisow von Schulz van Stadshout.

Kunt u ‘Stadshout’ eens introduceren?

Stadshout Amsterdam is een stichting die zich inzet om bomen die in Amsterdam om wat voor reden dan ook gekapt moeten worden, te behouden voor de stad. We proberen het hiaat tussen boomverzorgers en hout be-/verwerkers te dichten, door middel van het zagen van bomen tot balken en planken waar Amsterdamse makers mee aan de slag kunnen.

Wie is de ondernemer achter ‘Stadshout’?

Dat is Crisow von Schulz, die voor hij met Stadshout begon 20 jaar een meubelmakerij had in de Pijp. Tijdens de crisis 2008/2009 werd hem duidelijk hoe wij omgingen met de enige natuurlijke grondstof van Amsterdam. Hij heeft het roer toen radicaal omgegooid en is vanaf 2009 alleen nog met hout uit Amsterdam gaan werken. Hij werd daartoe aangezet door een boom die in de straat waar zijn werkplaats was, gekapt moest worden en die hij door een loonzagerij ter plekke in planken heeft laten zagen.

Kunt u iets over de locaties vertellen?

Stadshout opereert momenteel op 3 locaties:
1. De winkel in de Van Woustraat 70, waar je onze eigen producten vindt, maar ook veel producten van andere makers die met ons hout werken.
2. De zagerij die op de gemeentewerf in het Amstelpark gevestigd is. Hier komen de boomstammen binnen die in planken en balken worden gezaagd.
3. Het depot in Ouderkerk waar ook onze productie gevestigd is. Daar is onze droge houtvoorraad en ligt hout te drogen. Hier bouwen we ook onze picknicktafels, moestuinbakken, insectenhotels e.d.
De twee laatste locaties zijn niet voor publiek toegankelijk, en voor bedrijven alleen op afspraak.

Waar komt het hout vandaan waar u mee werkt?

Stadshout verwerkt uitsluitend hout dat uit Amsterdam komt. Het hout kan vrijkomen door storm, veiligheidskap, noodkap of uit projecten zoals herprofilering van straten, bouw van scholen e.d., of aanleg en verbreding van wegen.

Kunnen jongeren die met hout willen werken bij u in opleiding?

Stadshout heeft 2-4 leer/werkplekken die gevuld worden met leerlingen van het Hout en Meubilerings College of ROC’s, daarnaast hebben we een aantal herintreders en vrijwilligers die meewerken in de winkel, de zagerij of de productie.

Maakt u producten in opdracht?

Stadshout vervaardigt tal van producten voor bedrijven, de gemeente en voor buurtinitiatieven. Maatwerk voor particulieren sturen wij door aan ons grote netwerk van makers die met ons hout werken. Daarnaast verwerken we zo veel mogelijk van onze reststromen tot kleine producten voor onze winkel.

Wat is voor u het mooie van het met hout werken?

Hout is een natuurlijke levende grondstof die je ook al met eenvoudige gereedschappen goed kan bewerken. Ieder stuk hout is weer uniek. Daarnaast kan je er zowat alles mee doen. Hele wolkenkrabbers bouwen, maar ook kleine gebruiksvoorwerpen maken zoals lepeltjes. De range van producten is schier onuitputtelijk.

Wat is er te koop in de winkel van ‘Stadshout’?

Onze eigen producten zoals planken, boomschijven, snijplanken, krukjes, bankjes, tafeltjes, nestkasten, sleutelhangers, enz. en producten van andere makers zoals zonnebrillen (Evans), speelgoed (Goochem), beelden (Versluis), parfum (Eau d’Amsterdam), spelletjes (Patrimonium), spiegellijsten (Real Amsterdam Made), schalen van diverse houtdraaiers, haarpennen, Amsterdams Pulp papier (Novo Typo) enz. Sinds kort hebben we ons assortiment ook uitgebreid met ecologische verven van Ecocoatings en leemverven van Tierrafino.

Zijn er ook projecten toe te lichten?

Een van de leukere projecten was het paviljoentje ‘Het Raathuis’ dat wij in de Fruittuin van West gerealiseerd hebben. Dit was een samenwerking met Tierrafino de leemfabriek. Het is gebouwd van 100% Populier en we hebben een “zero waste” weten te bereiken. Alle zaagresten hebben we gebruikt om de muren mee te metselen met de “Cordwood” methode. Dat is een combinatie van hout en leem. Het zaagsel is verwerkt in de leem en als vulling van de spouw.

Het verhaal achter Stadshout in Amsterdam
Paviljoentje Het Raathuis in de Fruittuin van West
Het verhaal achter Stadshout in Amsterdam
Paviljoentje Het Raathuis in de Fruittuin van West

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

In de 10 jaar van ons bestaan hebben we duizenden bomen weten te behouden voor de stad en ik hoop veel mensen blij gemaakt. In ieder geval heeft het veel mensen geïnspireerd. Er zijn intussen meer dan 20 Stadshoutinitiatieven in andere steden. Best iets om trots op te zijn.

Vrije Tijd Amsterdam wenst Crisow von Schulz en iedereen bij Stadshout een mooie, succesvolle en gezonde toekomst toe.

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl