Fotoreportage: NDSM by Night

NDSM by Night
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

NDSM

Fotoreportage: NDSM by Night. Fotografie bij de NDSM werf van De Vleermuis (voor het hele fotoalbum zie facebook.com/vrijetijdamsterdam.nl)

NDSM by Night

Prachtige muurgraffiti op de NDSM in Amsterdam-Noord siert het terrein ook in de nachtelijke uren.

NDSM by Night

Deze reptiel houdt de wacht op het NDSM terrein.

NDSM by Night

Muurkunst op het NDSM terrein. Waar je ook loopt je komt altijd wel iets leuks tegen.

NDSM by Night

NDSM by Night. Ook Anne Frank siert als kunstwerk op de muur op het NDSM terrein.

NDSM by Night

SEXYLAND houdt menig feest op de NDSM-werf waar de bezoekers los kunnen gaan tot de vroege uurtjes.

Over NDSM-werf:

De vier gegraven dokken op het noordwestelijke deel van de NDSM werden in 1987 in gebruik genomen door scheepsreparatiebedrijf Shipdock Amsterdam BV (vanaf 2003 Amsterdam Ship Repair, vanaf 2005 Shipdock BV, en sinds januari 2015 Damen Shiprepair Amsterdam).

De leegstaande gebouwen op het zuidoostelijke deel van het NDSM-terrein werden na verloop van tijd gekraakt. Hieruit ontwikkelde zich één van de Amsterdamse ‘broedplaatsen’, betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars, ambachtslieden en ondersteunende bedrijfjes. Zij verenigden zich in de Stichting Kinetisch Noord, die vanaf 2001 met subsidie van diverse instanties de nieuwe gebruiksmogelijkheden mocht proberen. In juli 2006 werden de grote scheepsloods, het buitenterrein en de hellingbanen aan de stichting overgedragen.

Een ander deel van het enorme terrein is in gebruik bij het Maritiem Kwartier Amsterdam-Noord, dat zich richt op het beheren en onderhouden van een collectie historische zeeschepen en deze voor allerlei doeleinden te exploiteren. In een monumentale timmerwinkel werd het hoofdkantoor van MTV Networks ondergebracht, na restauratie door de architect Max van Aerschot.

Jaarlijks wordt hier ook het Over het IJ Festival georganiseerd, een groot locatietheaterfestival.

Sinds 2002 staat een aantal afgedankte trams op het terrein, die in gebruik zijn genomen door kunstenaars. Het betreft de GVB-drieassers 896 en 965 en de RET-gelede wagen 319 (ex-269).

In 2012 zijn er voorzieningen voor een jachthaven aangelegd. Er is daarvoor een zeshonderd meter lange golfbreker in het IJ gemaakt. In september 2012 werd hier voor het eerst de HISWA gehouden.

De grote kraan, Hensen Kraan 13, op het NDSM-terrein werd in juli 2013 gedemonteerd en op 26 juli 2013 naar een werf in Franeker overgebracht om te worden opgeknapt en verbouwd tot luxe-hotelkamers. Op 22 oktober 2013 keerde de kraan terug naar het NDSM-terrein als het Faralda NDSM Kraan Hotel, bestaande uit drie hotelsuites en een televisiestudio.

Foto’s:

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke foto’s. Heb jij een leuke foto gemaakt? Wij ontvangen ze graag om op onze website te publiceren. Je kunt de foto’s per e-mail sturen naar info@vrijetijdamsterdam.nl of via whatsapp naar 06-21222098. Andere tips zijn ook altijd van harte welkom en heeft u zelf een vraag over de stad stel die gerust aan ons dan proberen wij u te helpen.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Plekk gaat vreemd bij SEXYLAND 

MIDZOMERNACHTVIERING BIJ PLLEK