Foto van een eerdere protestactie. Foto via Extinction Rebellion

Activisten van Fashion Action en Extinction Rebellion hebben vrijdagmiddag in Amsterdam van zich laten horen. De actievoerders plakten zich vast voor de C&A op het Damrak en gebruikte zogeheten ‘Lock-Ons’ om een keten te vormen. C&A sloot daardoor eerder zijn deuren, de winkel werd om 19:38 uur gesloten door het management en op last van de gemeente werden de activisten verzocht om voor het pand weg te gaan.

In samenspraak met de politie besloten de activisten daarom om weer vreedzaam weg te gaan. De actie werd gedaan in het kader van Black Friday om een statement te maken tegen de vervuiling waar het bedrijf volgens de activisten verantwoordelijk voor is.

Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid

Eén van de activisten Beth Meadows: “Ik ben erg tevreden met het verloop van de actie. Het toont aan mensen dat geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid werkt. Onze boodschap over overconsumptie is overgekomen op het publiek en dat voelt erg goed. Dat betekent natuurlijk niet dat we nu klaar zijn met C&A of met de mode-industrie.”

Oeigoeren in China

Een woordvoerder van Extencion Rebellion vervolgt: “C&A is één van de rijkste bedrijven in Nederland. De firma die in handen is van de familie Brenninkmeijer is 27 miljard euro waard is. Daarnaast is het bedrijf bij de Rana Plaza ramp in 2013 betrokken geweest. Bij deze ramp kwamen 1.134 medewerkers om nadat een fabriek was ingestort.

C&A is daarnaast in verband gebracht met import uit de Oeigoerse regio Xinjiang in China. Daar worden Oeigoeren in gevangenenkampen tot slaaf gemaakt.”

Overproductie van kledingstukken

Ook heeft C&A in maart 2020 door COVID-19 orders geannuleerd en de arbeiders die de kledingstukken al hadden geproduceerd, niet betaald, totdat zij onder internationale druk kwamen te staan om te handelen. Terwijl de C&A Foundation veel grote projecten financiert, is de overproductie van kledingstukken in een fast-fashion stijl totaal onhoudbaar en eigenlijk greenwashing, volgens de activisten.

Nieuwe acties

De activisten eisen eveneens dat de overheid en bedrijven als C&A verantwoordelijkheid nemen voor de klimaat- en ecologische crises en eisen dat mensen stoppen met over consumeren, omdat we volgens Extension Rebellion 1,7 keer de draagkracht van de aarde nodig hebben om op deze voet door te gaan.

Zaterdag staat er een solidariteitsprotest met de Oeigoerse gemeenschap op het Max Eeuweplein om 14 uur op het programma en op zondag staan er ook weer verschillende acties gepland. Over de hele wereld waren soortgelijke acties. In Nederland werd er in 15 steden actie gevoerd.

Persbericht Extinction Rebellion

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam