De Amsterdamse Steek: “Breiacademie voor handbreiers die hun werk naar hoger niveau willen brengen”

“De Amsterdamse Steek is een breiacademie voor handbreiers die graag breien, maar die hun werk graag naar een hoger niveau willen brengen. Veel breiers kennen de situatie waarin ze veel geld en tijd besteed hebben aan het breien van een trui die dan uiteindelijk na het in elkaar zetten niet goed blijkt te passen of niet mooi staat. Het werkstuk beland dan ongebruikt of onaf in een hoek en vanaf dat moment worden er alleen nog maar rechte lappen gebreid. Voor breiers die wel in staat willen zijn op eigen maat en naar tevredenheid een kledingstuk te breien zijn de programma’s op de Amsterdamse Steek gemaakt”, vertelt Loret namens de Amsterdamse Steek.

Ambacht van hand breien

“Tijdens de instapprogramma’s werk je nog aan een kledingstuk op eigen maat. Als je daarna doorstudeert bij de Amsterdamse Steek, kun je je verdiepen en het ambacht van handbreien verder ontwikkelen om eventueel professioneel aan de slag te gaan ala handbreier.”

Actuele programma’s

“Op de website van de Amsterdamse Steek (www.deamsterdamsesteek.nl) kun je alle actuele programma’s die we aanbieden met de tijden en kosten ervan vinden. De belangrijkste startprogramma’s zijn onze Haute Couture 1 (waarbij je op maat een vest breit in 5 bijeenkomsten/10 weken) en de kleurcursus (10 lessen/20 weken) waarbij je alles leert over het kiezen van kleur in breiwerk. Ook werken we met een digitaal instapprogramma van 3 bijeenkomsten waarbij de eigen vragen leidend zijn voor het aanbod.”

Jong, oud, man en vrouw

“Er zijn steeds meer mensen die graag breien. De jongste cursist van de Amsterdamse Steek is 22 jaar, de oudste is 84. Er studeren zowel mannen als vrouwen bij de Amsterdamse Steek.

Onze lessen worden bijna allemaal gegeven in het huis van de wijk/De Pijp. Daar hebben we de beschikking over een groot lokaal waar we alle coronamaatregelen in acht kunnen nemen.”

De rol van Loret

“Zelf ben ik vooral een docent en maker. Ik verf en brei handmatig en doe dit vooral in opdracht van derden. Lesgeven in de technieken die ik het liefst gebruik en waarover ik zo enthousiast ben, is waar ik heel veel van mijn energie in steek. Zelf kan ik me de docenten die mij echt gestimuleerd hebben nog zo goed herinneren dat ik dat ook opzoek voor de studenten en cursisten aan wie ik weer lesgeef. De vraag “wat heeft deze leerling nodig om het beste uit haar werk te halen?” staat centraal in mijn manier van werken.”

Speciale linnen en wollen

“Naast de lessen die wij geven hebben we een website waarop artikelen staan die moeilijk te verkrijgen zijn in Nederland, maar waar kenners en liefhebbers behoefte aan hebben. Zo werken we samen met een spinnerij uit Litouwen voor de import van ons linnen en uit Duitsland voor onze ecologisch geproduceerde wollen garens”, laat Loret ten slotte namens de Amsterdamse Steek weten.

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl