Buurtmoestuin levert rendement voor vooruitstrevende investeerders
Foto via De Gezonde Stad

Dankzij bewoners, de gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad en a.s.r. real estate is op het Zeeburgereiland een buurtmoestuin van circa 1000 m2 gerealiseerd. Deze week werd de aanleg van de Zeeburgertuin afgerond. De moestuin draagt bij aan een klimaatbestendige wijk, meer biodiversiteit en sociale cohesie. Ontwikkelaars, bouwers en beleggers kunnen niet om het klimaatvraagstuk heen. Daarom worden ‘groene projecten’, zoals de buurtmoestuin, steeds vaker opgenomen in nieuwe ontwerpen.

Delen van netwerk en kennis

Co-creatie met bewoners, cofinanciering en gedeeld eigenaarschap vormen de basis van deze samenwerking. De Gezonde Stad trad op als onafhankelijke verbindende partij. Zij maakte het mogelijk voor vastgoedpartijen om te investeren in een kavel dat niet van hen is. Zij doen dit samen met en op grond van de gemeente Amsterdam. Zo zijn het stroomlijnen van vergunningentrajecten, bewonersparticipatie en financiële investering allemaal elementen die hier samen komen. Door het delen van netwerk en kennis laat deze samenwerking zien dat woningbouw en vergroening goed samengaan.

Investering vastgoedpartijen

Vastgoedpartijen investeren steeds vaker in de kwaliteit van de leefomgeving, community en klimaatbestendigheid van de wijk. Dit wordt steeds bepalender voor de waarde en het succes van het vastgoed. “Groene steden zijn de steden van de toekomst, zowel wat betreft woongeluk van mensen, als rendement voor investeerders. Alle voordelen van meer stedelijk groen bij elkaar genomen, is het voor ons niet meer dan logisch om hierin te investeren”, zegt Kim Rimmelzwaan van ‘real estate’. Duurzame investeringen van bedrijven zijn in crisisjaar 2020 in een rap tempo gestegen.

Voordelen van groen

“De enorme bouw-ambitie van Amsterdam zorgt ervoor dat de stad de komende jaren verder zal groeien en verdichten. We willen voorkomen dat groen hierdoor in de verdrukking komt. Het is belangrijk om middels samenwerkingen te blijven investeren in groene, leefbare buurten.”, zegt Lesley Walet, projectleider van De Gezonde Stad. Groen is belangrijk om Amsterdam beter bestendig te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het vangt overtollig regenwater op en verkoelt in warmere periodes. Volgens de projectleider kleven er nog meer voordelen van groen die bewoners direct raken. Groen maakt gelukkig en draagt bij aan de sociale cohesie in een buurt. Het zorgt ervoor dat bewoners meer zullen bewegen.

Vrij toegankelijke pluktuin

De Zeeburgertuin ligt naast de nieuwe Sportheldenbuurt, aan het Buiten-IJ, met de drie iconische silo’s op de achtergrond. In de pluktuin kunnen mensen uit de buurt kruiden, fruit en bloemen plukken en picknicken in de fruitboomgaard. De moestuin biedt ruimte voor zo’n 50 leden en twee scholen om hun eigen voedsel te verbouwen. GFT-afval wordt gecomposteerd en gebruikt om de grond te verrijken. De speciaal opgerichte moestuinvereniging beheert de tuin grotendeels zelf.

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl