Amsterdam moet voorzichtiger zijn met verstrekking camerabeelden
Foto via Pixaby / MabelAmber

De gemeente Amsterdam moet zich in het vervolg stukken voorzichtiger opstellen bij het verstrekken van camerabeelden aan de politie. Dat zeggen experts van PBLQ in een onafhankelijk onderzoeksrapport. Het nieuwsbericht is te lezen op de website van PBLQ.

In het bericht is te lezen dat de gemeente Amsterdam in 2009 ruim vijftig ANPR-camera’s opgehangen heeft. Het zijn instrumenten die nummerplaten kunnen lezen van alle voertuigen die de milieuzone van de stad binnenrijden. Deze zone stemt, met uitzondering van Amsterdam-Noord, bijna volledig overeen met het gebied binnen de A10 (Amsterdamse ringweg). Mensen die met een te vervuilende en oude auto de hoofdstad in rijden, worden door de camera’s vastgelegd. Zij krijgen een aantal weken later een prent van de gemeente Amsterdam in de brievenbus.

Eventuele vervolgstappen

Volgens PBLQ kreeg de politie jarenlang onterecht de mogelijkheid alle opnames van de ANPR-camera’s te bekijken. Deze conclusie wordt getrokken door de adviesdivisie van PBLQ, welke door de gemeenteraad werd ingezet om deze privacy-situatie onder de loep te nemen. Het college van B&W in Amsterdam bekijkt de komende tijd welke vervolgstappen er zullen worden genomen. Pas als daar meer duidelijkheid over is zal de politie weer beschikking krijgen over de camerabeelden.

Wettelijke basis

Volgens de specialisten van PBLQ is er geen wettelijke basis voor de gemeente om de camera’s, die worden ingezet om de vastgestelde regels binnen de milieuzone te handhaven, te delen met lieden van de politie. De onderzoekers maken zich ook zorgen over de exacte beveiliging van de data. Deze bevat zeer privacygevoelige informatie, terwijl er geen formele afspraken tussen de politie en de gemeente Amsterdam van kracht zijn. PBLQ adviseert het bureau het college van B&W van Amsterdam eveneens naar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te stappen. De onderzoekers geven aan dat er de afgelopen jaren fundamentele privacy-rechten meermaals niet zijn nageleefd.

Stadsbestuur erkent de situatie

Volgens het rapport gaat het absoluut om vele gevallen. Dat is zo vanwege het feit dat ANPR-camera’s alle voertuigen die de milieuzone komen binnenrijden registreert. In het bericht van PBLQ is verder te lezen dat een woordvoerder laat weten dat de gemeente op dit moment nog in overleg is met de AP. Dit doen ze om vast te kunnen stellen of de ontstane situatie conform de richtlijnen moet worden gemeld. De AP wil op dit moment niet op de zaken vooruitlopen en wijst de pers op de regels over de inzet van ANPR-camera’s door de politie. Het stadsbestuur erkent in een brief aan de gemeenteraad dat de situatie in Amsterdam niet conform de regels was.

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl