-> Nieuws over 4 en 5 mei Amsterdam 2019 <-

Amsterdam maakt zich op voor 4 en 5 mei 2018

Nu in Amsterdam de fantastische Koningsnacht en Koningsdag evenementen er weer op zitten wordt er vooruit gekeken naar herdenkingen en vieringen van 4 en 5 mei. Aangestuurd door de stuwende krachten van het organisatie comité van www.4en5meiamsterdam.nl worden er in de stad een hoop activiteiten georganiseerd. Amsterdam herdenkt en viert met meer dan 300 programma’s van Herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Concerten, Films, Rondleidingen en Bevrijdingsfestivals.

Naast de Nationale Dodenherdenking op de Dam zijn er ruim veertig herdenkingen in de stad. Het organisatiecomité roept iedereen op, samen met de burgemeester, mee te lopen met de Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam. Vertrekpunt is het Stadhuisplein. Om 18:00 uur is een kort programma met toespraken. Bij het vertrekpunt van de Stille Tocht is al sinds 28 april tot en met 6 mei een openluchttentoonstelling te zien: oorlogsverhalen die zich langs de route van de tocht plaatsvonden zullen hier worden uitgelicht in woord en beeld.

Op 4 mei van zes tot acht uur ’s avonds is twee uur lang een speciaal voor 4 mei gemaakte video met Afscheidsbrieven te zien op het grote scherm op het Rembrandtplein. Op 4 en 5 mei zijn er in heel Amsterdam bijzondere (herdenkings) concerten, films in o.a. Kriterion, Rialto, EYE, Pathé Tuschinski, Ketelhuis en Filmhuis Cavia, onthullende rondleidingen, inspirerende exposities en debatten.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking starten om 21:00 door heel Nederland theatervoorstellingen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam zijn er 25 voorstellingen te zien en 6 jongerenvoorstellingen te zien.

Dit jaar openen 37 locaties in Mokum hun deuren voor ruim 60 herdenkingsprogramma’s. In woonkamers, klaslokalen, café’s en zolders worden verhalen verteld over het verzet en het joodse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bewoners van nu stellen hun huis open om getuigen of nazaten over het toenmalige leven te laten vertellen. Bijzondere aandacht is dit jaar voor sport en verzet tijdens de oorlog. Door het programma zijn specifieke routes te volgen met de thema’s: Ooggetuigen, vrouwen en verzet, geschikt voor families, sport en muziek.

Het Bevrijdingsfestival ‘Het Vrije Westen’ viert de vrijheid met maar liefst zeven podia in het Westerpark. Meer festivals op 5 mei zijn onder andere de dancefestivals Vrijland en Het Amsterdams Verbond, het KinderBevrijdingsfestival met muziek en theater in het Vondelpark Openluchttheater, het wereldberoemde Soundsystem festival op de NDSM-Werf, het feest rond het Homomonument en het gave feest van CONNEKT op 4 mei.

Op 5 mei gaat de 7e editie van de Vrijheidsmaaltijd van start. Op initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam, Het Vrije Westen en VUvereniging wordt op 5 mei een bijzondere VU Vrijheidsmaaltijd georganiseerd. Tijdens de lunch kunnen belangstellenden, Amsterdammers ontmoeten die tegen de stroom in en uit liefde voor de stad, nieuwe initiatieven in gang zetten. Zij zijn de stuwende kracht achter bijzondere concepten die de leefbaarheid van de hoofdstad vergroten.

Verder worden er in parken, in huiskamers, theaters en musea de tafel gedekt. Er doen in de stad zo’n 100 locaties mee met als thema de ‘Lieve Stad. Amsterdammers kunnen zich nog steeds aanmelden (link) voor de diverse maaltijden.

Op het Museumplein is de 2e editie van het Bevrijdingsdans Festival. Het jaarlijkse 5 mei-concert op de Amstel staat dit jaar in het teken van het thema verzet.

Alle informatie staat op de website van www.4en5meiamsterdam.nl.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Vrijheidsmaaltijd bij WOW Amsterdam