5x spraakmakende hotspots in Amsterdam waar je niet omheen kunt

5x spraakmakende hotspots in Amsterdam waar je niet omheen kunt
Hortus Botanicus. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Ontdek Nederland tijdens een bijzondere stedentrip in eigen land! Wat dacht je van onze mooie hoofdstad? Tijdens een weekendje of weekje weg leer je Amsterdam pas echt goed kennen. We kennen allemaal de populaire hotspots zoals de Dam, het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum wel, en hoewel deze bezienswaardigheden zeker een bezoekje waard zijn, valt er nog veel meer te ontdekken. Zet deze vijf spraakmakende hotspots in Amsterdam op je wensenlijstje voor een geslaagde stedentrip in Nederland!

1. Hortus Botanicus Amsterdam

In hartje Amsterdam, in de Plantagebuurt om precies te zijn, ligt de botanische tuin Hortus Botanicus Amsterdam. Wandel tussen vijvers, bloemen, planten en dartelende tropische vlinders. Het is hier moeilijk voor te stellen dat je midden in de bruisende stad bent! Even uitrusten tussen het planten kijken door? Dat kan in de eeuwenoude Oranjerie, waarin het Hortuscafé is gevestigd, of in de monumentale Palmenkas. Dineren tussen de exotische planten, midden in hartje Amsterdam, wie wilt dat nou niet?

2. Van Eesteren Museum

Naast de bekende musea, zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, zijn er in onze hoofdstad nog veel meer culturele uitjes te maken. Het Van Eesteren Museum in Nieuw-West bijvoorbeeld, dat geheel gewijd is aan architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Liefhebbers van naoorlogse architectuur kijken hier hun ogen uit. Er is een binnenmuseum, een buitenmuseum en een jaren ’50 museumwoning, waarin je een kijkje kunt nemen. Bekijk de vaste en wisselende tentoonstellingen, bezoek de eerste Amsterdamse Tuinstad en stap een volledig ingerichte jaren ’50 woning binnen, waar je oog meteen valt op de grammofoonspeler en het Tomado-rek.

3. FilmHallen

Je kunt natuurlijk een filmpje pakken bij Pathé, maar wil je een keer wat anders, ga dan naar het filmtheater de FilmHallen. Het filmtheater is gevestigd in een monumentale tramremise in Amsterdam Oud-West. Het zusje van The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam, heeft hoogwaardige films en de betere Hollywoodfilms op het programma staan. Leuk weetje: één zaal is volledig ingericht met het authentieke art-deco-interieur van het beroemde auditorium van het oude Filmmuseum in het Vondelpark. Film kijken in stijl dus!

4. Jacob Hooy

Een hotspot waar je zeker niet omheen kunt, is Jacob Hooy, de oudste drogisterij van Nederland. In 1743 opende Jacob Hooy een kruidenkraam op de Amsterdamse Nieuwmarkt en nu, ruim 270 jaar later, kun je aan de Kloveniersburgwal nog steeds terecht voor kruiden en specerijen bij deze unieke winkel. Dankzij het prachtige historische interieur en de kruidengeur van weleer, is het alsof je jaren terug in de tijd stapt. Ze verkopen hier naast kruiden en specerijen ook cosmetica, laurierdrop en voedingssupplementen.

5. Jordaanse hofjes

Wil je de Amsterdamse sfeer écht proeven? Maak dan een hofjeswandeling langs de Jordaanse hofjes. Deze plekken, midden in de bruisende stad, stralen een haast dorpse rust uit. Amsterdam telt zo’n 25 van deze hofjes, die vanaf de zeventiende tot de negentiende eeuw bewoond werden door weduwen en kloosterzusters. De armoede was groot, om dit tegen te gaan stichtten rijke burgers deze hofjes. Vanaf het centraal station kun je, door middel van een zes kilometer lange route, 12 van deze bijzondere hofjes bezoeken. Of verblijf in de buurt van deze unieke bezienswaardigheid en maak de een speciale hofjeswandeling.

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl