Wereldwijd uniek ‘Haarlem Vinyl Festival’ kondigt eerste editie aan

Vinyl liefhebbers van over de hele wereld kunnen vanaf volgend jaar terecht op het eerste Haarlem Vinyl Festival. Van 29 september tot en met 1 oktober 2023 is de stad Haarlem de bestemming voor liefhebbers, artiesten, verzamelaars, makers en muziekprofessionals die het zwarte goud een warm hart toedragen. De organisatie verwacht tijdens de eerste editie minimaal 15.000 bezoekers te verwelkomen tijdens het eerste vinyl festival ter wereld.

Het programma van Haarlem Vinyl Festival omvat naast een live muziek- en kunstprogramma, een conferentie en een grote platenbeurs, waar bezoekers oude en nieuwe pareltjes kunnen vinden. Naar verwachting zullen in drie dagen tijd meer dan 100 artiesten optreden, op verschillende podia en andere locaties door heel de stad.

Met het wereldwijd unieke en jaarlijks terugkerende festivalconcept wil de organisatie Haarlem cultureel op de kaart zetten in binnen- en buitenland. “Frankfurt heeft de Buchmesse, Cannes heeft het filmfestival en in Haarlem bouwen we aan een toonaangevend vinyl festival, waarin alle aspecten van vinyl cultuur aan bod gaan komen”, zegt mede-initiatiefnemer Richard Zijlma. De stad heeft een levendige muziekscene, een breed spectrum aan podia en een rijke geschiedenis op het gebied van vinyl met o.a. de huisvesting van Record Industry, een van de grootste vinyl pressing plants ter wereld waar jaarlijks ruim 11 miljoen platen geperst en verpakt worden.”

De eerste editie van Haarlem Vinyl Festival vindt plaats van vrijdag 29 september tot en met zondag 1 oktober 2023 en is een initiatief van Richard Zijlma, Nadieh Bindels, Anouk Rijnders, Jolanda Beyer en Edwin van Balken. Meer informatie over het programma en beschikbare tickets wordt binnenkort bekend gemaakt.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam