Waarom het leuk is om het Circusbende Festival te bezoeken

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Do Verschragen van het Circusbende Festival.

Wilt u Circusbende Festival introduceren?

“Circusbende Festival brengt een contemporaine vorm van circus naar de stad dat we nieuw circus noemen. Circusbende staat voor experiment, humor, absurdisme en het programma is juist ook voor volwassenen. Internationale compagnieën, professioneel jong talent en bevlogen muzikanten staan zij aan zij. De voorstellingen zijn overwegend taalloos, het terrein is gratis toegankelijk en zeker de helft van het programma is op donatie. Anders dan het traditionele circus gaat het niet om trucje-applaus en een directeur met een hoge hoed. Nieuw circus doet niet af aan deze mooie traditie maar mengt met andere kunstvormen als dans en mime en creëert zo haar eigen verhaal.”

Wie is de organisatie achter Circusbende Festival?

“Chiva Bons en Do Verschragen hebben Circusbende in 2018 opgericht. Inmiddels werken we samen met een fantastisch team dat aan de hand van grootse idealen concrete projecten realiseert. Dit alles is mogelijk door de steun vanuit de Amsterdamse alternatieve scene, ADM, Café Noorderlicht, de fondsen AFK, Fonds21, VSB, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente.”

Waar vindt het festival plaats en waarom zijn deze locaties zo geschikt?

“Vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus staat Circusbende in het Erasmuspark. Vrijdag 2 tot en met zondag 4 op de NDSM-werf. Het Erasmuspark staat midden in de wijk, als een huiskamer van de omliggende bewoners. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met professionele podiumkunsten. Om verbeeldingskracht te stimuleren, de kijk op de wereld te verbreden en sociale verbondenheid te bevorderen. Erasmuspark is toegankelijk voor de buurt, een plek waar we aanspraak maken op toevallige voorbijgangers en goed te bereiken voor het gerichte publiek. Het leent zich qua sfeer perfect voor ons festival.”

Waarom het leuk is om het Circusbende Festival te bezoeken

Kunt u iets over het programma vertellen?

“In het Erasmuspark staan toonaangevende gezelschappen zoals Compagnie LPM met de Piti Peta Hofen Show. Veelzijdig geprezen jongleurs die de wereld al meerdere malen hebben doorkruist. Energiek, opzwepend en boordevol humor. Compagnie Société Protectrice de Petites Idées speelt in het Erasmuspark de voorstelling Cow Love en op de NDSM-werf de voorstelling Heavy Motors. Cow Love is een creatie van Nanda Suc en Federico Robledo. Een ode aan imperfectie, gekenmerkt door obsessieve onnozelheid en uit een verlangen om gebruikelijke codes te ontmantelen en een glimlach op ons gezicht te toveren. Fabrizio Solinas speelt zijn solo Little Garden. Een intieme en integere voorstelling. Fabrizio onderscheidt zich door zijn sterke mimiek van dieren. Zelf vertelt hij: “Sinds mijn kindertijd droom ik ervan een superheld te zijn die zich in ieder dier kan transformeren. Nu werk ik hard om dit waar te maken”. ́

Worden er op het festival ook activiteiten voor kinderen georganiseerd?

“Iedere zaterdag en zondag van 11:00 tot 14:00 uur zijn er workshops van Circus Club waar kinderen kunnen meedoen. Daarbij zijn er allerlei activiteiten op het terrein voor kinderen, zoals de spelletjes van de MUMS en de attracties van Karnieland. Ook zijn kinderen, al dan niet vanaf een bepaalde leeftijd, meer dan welkom bij de voorstellingen.”

Zijn er uit eerdere edities ook hoogtepunten te vermelden?

“Zeker, ieder jaar heeft haar eigen hoogtepunten gekend. In 2019 stond Cirque Pardi op de Helling op de NDSM. Honderden mensen hielden hun adem in terwijl een artiest onder begeleiding van livemuziek over een koord naar de top van een kraan liep. Ook dit jaar wordt de Helling het toneel van een adembenemende voorstelling We Agree to Disagree van Collectif Malunés. In 2021 speelde Compagnie Sacékripa een waanzinnige voorstelling in een klein bootje op de gracht naast het Erasmuspark. Het was zo’n succes dat ze ook dit jaar terugkomen met Marée Basse. Daarbij speelde Compagnie Soralino hun 250ste voorstelling Inbox en maakte de hoogste toren van kartonnen dozen.”

Wat zijn de taken van de vrijwilligers en hoe kan men zich aanmelden?

“Vrijwilligers zijn heel welkom. Er is van alles te doen! Je kunt een mail sturen naar wil@circusbende.nl met je beschikbaarheid en wat je graag doet. Zo kun je achter de bar staan, popcorn knallen, bij de infobalie bezoekers wegwijs maken, mooi spul verkopen in de bendewinkel en helpen met publieksbegeleiding.”

Is er ook een mogelijkheid voor een gezellig hapje en drankje?

“Ja! Er zijn drie bars, nu zijn we bezig met het bouwen van een prachtige ronde bar in een klein circustentje. En ook een andere droom komt eindelijk uit: onze eigen appeltjesbar in een caravan omgebouwd tot appel. Met cider, appelsap en huisgemaakte appeltaart! Als laatste hebben we een gezellige koffie-bakfiets. Eten hebben we ook. Met het motto: geen dieren in het circus, geen dieren op je bord. Alles op het festival is plantaardig, maar niet te veel gedoe, we hebben ook gewoon frieten.”

Kunt u de nominatie van ‘Amsterdamprijs voor de kunst’ toelichten?

“Circusbende is genomineerd voor een Amsterdamprijs voor de kunst, in de categorie stimuleringsprijs. De jury prees hun tomeloze inzet voor het vernieuwen van het genre met de woorden. “Hoewel ze pas drie edities kenden, in parken en op de NDSM-werf, bereikten ze met de laatste al meer dan tienduizend mensen, met acts van over de hele wereld. Circusbende laat oude ideeën over wat circus is met flair achter zich. De jonge, ambitieuze organisatie blaakt van energie en brengt haar mobiele circus naar verschillende Amsterdamse buurten.”