Voorbeschouwing Sweat for Pride 6 bij CrossFit Zeeburg

Vrije Tijd Amsterdam besteedt geregeld aandacht aan activiteiten tijdens Queer en Pride Amsterdam 2023. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Pawel Wlodarski, organisator van Sweat for Pride 6 op vrijdag 4 augustus bij CrossFit Zeeburg.

Zou je Sweat for Pride 6 allereerst eens kunnen introduceren?

“Sweat for Pride is ons jaarlijkse liefdadigheidsevenement voorafgaand aan het Pride Amsterdam weekend. Het begon in 2017 toen een van onze coaches informatie zag over een Amerikaanse organisatie die sportevenementen organiseert voor de LHBTI+ gemeenschap en hun bondgenoten. Hoofdidee is om voor het feestweekend gezellig te sporten en wat geld te doneren aan ‘Pride and Sports’.”

Kun je iets meer vertellen over CrossFit Zeeburg? Oftewel de locatie waar dit Pride event zal plaatsvinden.

“Wij zijn een CrossFit box voor iedereen. Wij geloven dat fysieke activiteiten, mensen in staat stellen om niet alleen fysiek of mentaal sterker te worden, maar om in het algemeen een beter mens te worden. Beweging inspireert tot ideeën en maakt het mogelijk om uitdagingen te overwinnen. Op een holistische manier kunnen we helpen om doelen effectief te bereiken.”

Hebben jullie een speciale binding met Pride Amsterdam?

“Wij zijn onafhankelijk van de Pride Amsterdam organisatie. We steunen ze wél en zetten ons evenement in hun agenda. Daarnaast vinden we het geweldig dat ze weer zo’n groot LHBTI+ emancipatie evenement organiseren.”

Is het ook leuk om deel te nemen als je nog geen sportervaring hebt?

“De workout maakt gebruik van veel bewegingen en kan worden aangepast aan ieders behoefte en is niet ingewikkeld. We willen de workout toegankelijk, maar toch pittig en leuk maken. Het moet na afloop zo zijn dat je de cake niet hoeft te laten staan.”

Kan iedereen deelnemen? Komen daar kosten bij kijken?

“Iedereen is welkom! Ongeacht het fitnessniveau. We vragen om een donatie die naar “Pride and Sports” gaat, bij het online boeken van je ticket.”

Op welke manier wordt ‘Pride and Sports’ gesteund en wat is ‘Pride and Sports’ precies?

“Pride and Sports is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor een veilig sportklimaat voor alle sporters, ongeacht hun seksuele geaardheid, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Sport is niet alleen belangrijk om gezond te blijven, maar ook om verbinding te maken met de samenleving. En daardoor kun je altijd en overal jezelf zijn. De organisatie wordt ondersteund door donaties en zo werkt ons evenement ook: de opbrengst van alle kaartverkoop wordt hiervoor gebruikt.”

Hoe gaat het met inclusiviteit in de fitnesswereld?

“Ik denk dat er nog ruimte voor verbetering is. Fitness is voor iedereen, ongeacht hoe je jezelf identificeert, en representatie is belangrijk. We leven in een diverse samenleving waar mensen van over de hele wereld samenkomen en dat is dagelijks te zien.”

Kun je iets meer zeggen over de trainers die de workout geven?

Jeroen van CrossFit Zeeburg: “Pawel is de stuwende kracht van dit evenement. Daar zijn we ontzettend blij mee. Dat doet hij al vanaf het begin met succes. Hij is zelf een homoseksuele man en heeft een goede kijk op de community. Hij is vanaf het begin bij CrossFit betrokken en geeft regelmatig op een enthousiaste manier verschillende lessen.”

Ten slotte

“Na afloop van het evenement worden er taart en drankjes aan de deelnemers geserveerd. Wat voor taarten dat precies zijn blijft nog even een verrassing. Maar ze zullen erg lekker zijn. We hopen dat er veel mensen aan Sweat for Pride 6 zullen deelnemen”, laat Pawel Wlodarski ten slotte weten.

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam