Voorbeschouwing op het unieke Ambacht in Beeld Festival
Ambacht in Beeld Festival Foto credits: Bram Kloos

Op 23 en 24 september vindt in de NDSM Loods het Ambacht in Beeld Festival plaats. Vrije Tijd Amsterdam blikt vooruit met Nik van de organisatie.

Wilt u het ‘Ambacht in Beeld Festival’ eens introduceren?

“Het Ambacht in Beeld Festival, sprankelend en levendig sinds 2013, neemt een unieke plek in binnen het festival landschap. Hier draait het niet om de verkoop van producten, maar om het delen van kennis en vaardigheden tussen ambachtslieden uit binnen- en buitenland, en natuurlijk een brede groep nieuwsgierige bezoekers. Het is een feestelijke viering van creativiteit en vakmanschap.

De missie van het festival is helder en doelgericht: ambacht duurzaam en inspirerend onder de aandacht brengen voor mensen van alle leeftijden. Het wil ontmoetingen en kruisbestuivingen tussen makers en publiek mogelijk maken en zo een diepe waardering voor ambachtelijk meesterschap bewerkstelligen.”

Wie is de organisatie achter het festival?

“Het Ambacht in Beeld Festival is opgericht door Wendy van Wilgenburg, een cultureel antropoloog en documentairemaker die ambacht ademt. Samen met het betrokken organisatieteam van ervaren professionals, groeit het festival jaar na jaar, altijd klaar om meer mensen te betoveren met de pracht van ambacht.”

Waar wordt het festival gehouden en wilt u deze locatie eens toelichten?

“Het festival vindt plaats in de grote NDSM Loods in Amsterdam-Noord. De NDSM Loods is een iconische culturele en creatieve hotspot, gehuisvest in een voormalige scheepswerf aan de oevers van het IJ. Wat deze locatie uniek maakt, is haar bruisende gemeenschap van makers, kunstenaars, ontwerpers, en ondernemers. De enorme loods dient als een veelzijdige hub voor kunst, cultuur, en creatieve bedrijvigheid. Hier komen mensen samen om te werken aan projecten, exposities, en evenementen die de grenzen van de creativiteit verleggen.”

Wat is het programma van ‘Ambacht in Beeld Festival’?

“Van kleding repareren met gouddraad en Venetiaans glaswerk tot Koreaanse schildertechniek en mandenvlechten uit Laos. Ruim 90 meester-ambachtslieden uit binnen- en buitenland delen hun kennis en vaardigheden met het publiek. Op 23 en 24 september wordt de NDSM Loods omgetoverd tot een levendige werkplaats vol energie en creativiteit!

Naast glas graveren, smeden, houtbewerken en tal van workshops waar je aan het werk gaat met papier, klei en textiel zijn er ook nieuwe verrassende workshops. Maak bijvoorbeeld kennis met filografie, een kunstvorm uit het Midden-Oosten waarmee je geweldige 3D-effecten creëert. Leer meer over vioolbouw en maak het essentiële klankgat. Of ontdek de Japanse Kumiko houtbewerkingstechniek en leer hoe je complexe patronen kunt maken.”

Voorbeschouwing op het unieke Ambacht in Beeld Festival
Ambacht in Beeld Festival Foto credits: Bram Kloos

Masterclasses internationale ambachtslieden

“Tijdens het festival zijn er ook masterclasses van internationale ambachtslieden. Zo maakt de Britse Rob Walker met ongeëvenaarde precisie prachtige ontwerpen met bladgoud op glas. Martin Frost is een meester in fore-edge painting, waarbij hij betoverende miniaturen op de snede van boeken schildert. Marilisa Dal Cason is een meester in het ambacht van ‘mascarera’, het maken van Venetiaanse maskers. En Chiara Lee Taiarol en haar collega-glasblazers uit Venetië leren je glasblazen.”

“Bekijk het programma, kies je favoriete workshops en masterclasses en koop je tickets op onze www.ambachtinbeeldfestival.nl.”

Workshops voor kinderen

“Voor kinderen is er een uitgebreid aanbod aan workshops, zoals een houten bootje bouwen, een sleutelhanger smeden, een houten tol maken, pottenbakken of een pop-up-boekje maken. Of maak je eigen snaarinstrument, een fluitje van bamboe of percussie-instrumenten zoals een regenstok, een shaker of een dondertrom.”

Voorbeschouwing op het unieke Ambacht in Beeld Festival
Ambacht in Beeld Festival
Foto credits: Bram Kloos

Wat is de doelgroep voor het festival?

“Het Ambacht in Beeld Festival is bedoeld voor ambachtsliefhebbers en creatieve individuen, voor scholen en opleidingsinstituten die de waarde van ambachtelijke vaardigheden erkennen en hun studenten willen aanmoedigen om zich in ambachten te verdiepen. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in duurzame productie, reparatie en het behoud van ambachtelijke vakmanschap. Bovendien biedt het festival educatieve en plezierige activiteiten voor gezinnen, waardoor kinderen in aanraking komen met ambachten en traditionele ambachtelijke technieken. Kortom, het festival is niet alleen gericht op de ambachtelijke gemeenschap, maar heeft ook een brede aantrekkingskracht op iedereen die unieke, handgemaakte producten wil verkennen en het vakmanschap erachter wil begrijpen. Nieuw zijn de Ambacht in Beeld Opleidingsdagen op 21 en 22 september, speciaal voor scholieren met maakdrang!”

Moet er voor het bezoek van het festival een ticket gekocht worden?

“De toegangsprijs bedraagt €10,00 aan de deur en €7,50 in de voorverkoop online op www.ambachtinbeeldfestival.nl. Let op: iedereen die het festival bezoekt heeft een entreeticket nodig, ook als je een workshop of masterclass gaat volgen. Kinderen tot 13 jaar krijgen gratis toegang met een entreeticket.”

Kunt u de workshops eens toelichten?

“Een centraal thema dit jaar is duurzaam textiel. Diverse workshops bieden je mogelijkheden om op een duurzame manier met je kleding om te gaan. Ontdek hoe je favoriete kledingstuk kunt repareren met gouddraad, jeans kunt herstellen met sashiko en leer hoe je een broekzoom kunt innemen bij de stand van de Makers Unite Foundation. Transformeer dierbare stoffen met quilttechnieken tot een vrolijke vlaggenlijn, experimenteer met plantendruk en leer shibori- en blokprinttechnieken van Roua Alahalabi.”

Voorbeschouwing op het unieke Ambacht in Beeld Festival
Ambacht in Beeld Festival
Foto credits: Bram Kloos

Muziekinstrumentenbouw

“Een tweede uitgelicht thema is muziekinstrumentenbouw. Leer de basis van vioolbouw, maak zelf een percussie-instrument of een bamboefluit en kom alles te weten over het kaha di òrgel. Karel Goetghebeur, eigenaar van het saxofoonmerk Adolphe Sax & Cie, leert je alles over het onderhouden en repareren van je saxofoon. Nieuw zijn de muzikale performances, zoals ‘VUURPROEF’, een performance waar jazzmusici en ambachtslieden samen creëren.”

Is er ook gelegenheid voor een gezellig hapje en drankje?

“Tijdens het festival vind je een uniek vegan foodcourt met een uitgebreide selectie duurzame producten. Tuindorp Deli-cious biedt een variëteit aan vegan gerechten uit alle windstreken. Drink ambachtelijk Flevosap, eet appels van Eerlijk en Heerlijk en ontdek hoe je je eigen kimchi, pindakaas en drop kunt maken tijdens food workshops.”

Ambacht in Beeld Opleidingsdagen

“Zit je op het vmbo, de havo of het vwo en zoek je een vervolgopleiding? Kom dan naar de Ambacht in Beeld Opleidingsdagen op 21 en 22 september in de NDSM Loods, speciaal voor scholieren met maakdrang! Voor decanen, docenten en ouders is er een informatief programma, inclusief meet-the-maker-sessies, informatie over opleidingen en arbeidsmarktperspectieven én een koffiebar. Toegang is gratis na aanmelding op www.ambachtinbeeldfestival.nl/opleidingsdagen-2023.”