Voorbeschouwing op het Amsterdam Dark Festival
Verduisteringsritueel - foto credits: Mijs Brouwer

In Amsterdam gaat vrijdag het Amsterdam Dark Festival van start. Vrije Tijd Amsterdam blikt vooruit met Dieke van der Spek van de organisatie. 

Zou je het Amsterdam Dark Festival allereerst eens willen introduceren?

“Komend weekend organiseert Marjolijn van Heemstra het eerste Amsterdam Dark Festival. Tijdens dit nieuwe festival ervaar je een weekend lang de schoonheid van de duisternis in nachtwandelingen, schemersessies, poëzie en stilte. Ontdek de magie van een donker stadsbos, verken de grijstinten van de schemering tijdens de overgang van dag naar nacht of kom naar de duisternismis waarin we de wijsheid van zwarte gedachten onderzoeken.”

Wie is de organisator van dit evenement?

“Schrijver, journalist, theatermaker en stadsdichter Marjolijn van Heemstra organiseert het festival samen met allerlei partners in en om Amsterdam zoals Artis, Tolhuistuin, Hortus en de NDSM-werf.”

Marjolijn van Heemstra: “Het is onze wens van dit festival een terugkerend evenement te maken. Een vlek van duisternis die zich langzaam uitspreidt over het land. Hiermee willen we bijdragen aan een gezondere samenleving. In de naam Amsterdam Dark Festival echoot het beroemde Amsterdam Light Festival, dat de stad in de donkerste dagen van het jaar vult met lichtkunstwerken. Bij al het licht, zeggen wij, is er ook donker nodig. Niet als tegenhanger, maar als aanvulling.”

Voorbeschouwing op het Amsterdam Dark Festival
Marjolijn van Heemstra – fotocredits: Dana van Leeuwen

Hoe is het idee voor dit festival ontstaan?

“De afgelopen twee jaar werkte Marjolijn van Heemstra samen met Najat Kaddour en een handvol nachtwachters aan De Nacht-Wacht: een onderzoek naar de waarde van de nachtelijke duisternis in een stad met veel te veel lichtvervuiling. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren, want al dat licht is schadelijk voor ons en onze omgeving. Tijdens meer dan 150 nachtwandelingen ontdekte De Nacht-Wacht samen met enthousiaste bezoekers de levendigheid van verlaten parken en de betovering van een hemel met sterren en maan. Op het Amsterdam Dark Festival kun je alles ervaren wat De Nacht-Wacht de afgelopen jaren heeft gevonden en gezocht. Samen zetten we duisternis in als gereedschap voor rust, verwondering en een gezond(er) ecosysteem.”

Spelen vrijwilligers een belangrijke rol bij dit event? Zijn er nog vrijwilligers nodig?

“Absoluut! We hebben veel vrijwilligers die bij alle activiteiten ingezet worden. Het is vrij kortdag aangezien het festival a.s. vrijdag al begint, maar als er nog animo is dan kunnen we vast nog wel wat hulp gebruiken.”

Moet je een kaartje kopen om dit festival te bezoeken?

“Voor alle activiteiten binnen het festival moet inderdaad een kaartje gekocht worden. We hanteren allerlei kortingstarieven. Op dit moment is een groot deel van de programmering uitverkocht. Dus wacht niet te lang!”

Kan je iets meer vertellen over de verschillende programmaonderdelen?

“We hebben van alles, zoals nachtwandelingen (alleen nog kaarten te koop in Klarenbeek!), poëzie in de Tolhuistuin, een duisternismis met verhalen en muziek in de Dominicuskerk, een rituele voorstelling van Project Wildeman in de Sint Augustinuskerk. Je vindt het complete programma op onze website.”

Voor welke doelgroep is het leuk om het Amsterdam Dark Festival te bezoeken?

“Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het donker! Let op: de nachtwandelingen zijn alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“We zien je graag tijdens het festival dit weekend!”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam