Koningsdag in Ransdorp

Amsterdam maakt zich na twee jaar Corona ellende eindelijk weer op voor een mooie Koningsdag met vele leuke activiteiten. Reden voor Vrije Tijd Amsterdam om zo nu en dan op vrolijke wijze vooruit te blikken op wat er komen gaat. We stelden in dat kader een aantal vragen aan Frans Nestor, de voorzitter van Oranje Vereniging Ransdorp.

Wilt u Oranje Vereniging Ransdorp eens introduceren?

“De Oranje Vereniging Ransdorp organiseert elk jaar Koningsdag. Voornamelijk voor de bewoners van het dorp maar zeer zeker ook voor oud bewoners waarvan er elk jaar wel een paar langskomen om deze dag mee te vieren. Ransdorp beschikt over een basisschool die midden in het dorp staat. De Weidevogel zoals de school heet, beschikt over een schoolplein waar het hele feest plaatsvindt. Bij slecht weer wijken we uit naar de gymzaal van de school waar dan alles overdekt geregeld kan worden.”

Wat is uw rol bij de vereniging?

“Mijn rol is voorzitter van de vereniging. Een klein beetje vereerd ben ik zeker dat ik die mag vervullen. Het bestuur van de vereniging bestaat uit een zevental leden met aanvulling van vrijwilligers die tijdens Koningsdag assisteren met allerlei bezigheden die het bestuur tijdens de dag zelf ontlasten zodat zij andere dingen kunnen regelen.”

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner

Kunt u het programma van Koningsdag 2022 toelichten?

“Elk jaar starten we de avond voor Koningsdag met Tonknuppelen. Daar kunnen deelnemers met een kleine boomstronk gooien op een hangende regenton met als doel om de “kat” die in de ton hangt los te gooien. Winnaar is degene die de “kat” losgooit. Dit jaar organiseren we dit de zaterdag voor Koningsdag.”

Kinderen en volwassenen

“De dag zelf start met de kinderoptocht waar een versierde sliert van kinderen op fietsen, karren of iets anders door het dorp heen trekken. Daarna starten we de dag officieel met het Wilhelmus. Het ene jaar door de Harmonie en andere jaren op een alternatieve manier. Onder het genot van een kopje koffie en een Oranje tompoes die de bezoekers door de vereniging krijgen aangeboden trappen we de dag af met een stukje muziek. Daarna draait de hele dag om oud-Hollandse spelen voor kinderen maar ook b.v. kegelen voor volwassenen en kinderen.”

Voorbeschouwing: Koningsdag in Ransdorp
Gezelligheid bij het kegelen

Gezellig samenzijn dorpsbewoners

“Dit jaar sluiten we de dag af met een optreden van een live band die gedeeltelijk uit het dorp komt en tegelijkertijd een BBQ. Onder het genot van een hapje en drankje en muziek is het een gezellig samenzijn met mededorpsbewoners. Gedurende de dag vinden er diverse prijsuitreikingen plaats van onder andere de kinderspelen, kegelen maar ook van de loterij. Nadat het programma is voltooid sluiten wij de dag af en start er een feestavond in café de Zwaan waar er meestal een optreden is van een DJ of een zanger.”

Focus op kinderen

“De focus van de dag ligt op de kinderen. Optocht, 7-kamp, luchtkussens, grabbelton, gratis ijsjes, prijzen voor de optocht en de 7-kamp. Volwassenen worden zeker niet vergeten met onder andere spelen zoals kegelen en bierpulschuiven. Kinderen mogen hier overigens ook aan meedoen.”

Lekkere snacktent en BBQ

“De vereniging is zelf in het bezit van een snacktent die we elk jaar opbouwen aan de rand van het schoolplein. Daar serveren we uiteraard snacks zoals patat, frikandellen en groentekroketten. Dit varieert elk jaar. Dit jaar hebben we daarnaast de BBQ waar we aparte vlees- en vega pakketten aanbieden.”

Worden er rond 4 en 5 mei ook activiteiten georganiseerd?

“Op 4 mei is er een herdenkingsdienst in de kerk van Ransdorp met elk jaar een andere gastspreker en er is een vlaggen ceremonie met medewerking van leerlingen van de Weidevogel. Tijdens de kroonjaren is er een 5 mei programma.”

Wat zijn de hoogtepunten in de historie van Oranjevereniging Ransdorp?

“Dat zijn zeker de kroonjaren waarin een groter programma georganiseerd wordt, zoals onder andere ringsteken met paard en wagen. Dan staat er ook een grote optocht op het programma waar de dorpen zoals Zunderdorp en Holysloot ook aan meedoen.”

Waar kijkt u zelf het meest naar uit?

“Wat mij betreft gaat het om het totaalplaatje. Koningsdag zelf is het product van de voorbereiding die we met z’n allen doen en daar zit ook heel veel plezier in. Als de dag voorbij is en alles is goed verlopen geeft dat veel voldoening.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“We geven elk jaar een boekje uit die we bij iedereen rondbrengen. Daar staat het hele programma in. Dit jaar stellen we een deel van de opbrengst van Koningsdag beschikbaar voor giro 555 ten behoeve van de oorlog in Oekraïne.”

Hoofddoel van de Vereniging

“Het hoofddoel van de Vereniging is het organiseren van feestelijkheden rond en op Koningsdag. Daarnaast organiseren wij door het jaar heen ook kleine andere evenementjes zoals onder andere een Oktoberfest en SintPint (bierproeverij rond Sinterklaas).”

Dorpelingen met elkaar verbinden

“In Corona tijd hebben we huis aan huis een bosje tulpen rondgebracht, omdat we niets mochten organiseren. Op 30 december hebben we elk jaar een oliebollenbakkerij waar we elk huis/gezin voorzien van een zakje met 5 zelfgebakken oliebollen. We proberen om dorpelingen met elkaar te verbinden door dingen te organiseren”, laat Frans Nestor ten slotte namens Oranjevereniging Ransdorp weten.

Gerelateerd: Koningsdag 2022 in Amsterdam: Wat is er te doen?

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam