Voorbeschouwing Dam tot Damloop voor KiKa
Marjolein Houthuijzen, een van de deelnemers! Foto via KiKa

Zondag staat in Amsterdam een nieuwe editie van de Dam tot Damloop op het programma. Tijdens deze hardloopwedstrijd komen er ook hardlopers in actie die geld ophalen voor KiKa. Vrije Tijd Amsterdam blikte met KiKa-directeur Jakolien van Eijk alvast vooruit naar het sportieve evenement en de rol van KiKa in het algemeen. 

Introductie van KiKa

“Stichting Kinderen Kankervrij werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.”

Doel van de stichting

“Dit jaar bestaat KiKa 20 jaar! In die 20 jaar zijn fantastische stappen gezet, met de komst van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en de stijging van het overlevingspercentage van 72% naar 81%. Maar nog steeds krijgen jaarlijks bijna 600 kinderen in Nederland kanker, waarvan 19% het niet redt. Dat moet en dat kán beter. Ons doel is 100% genezing van kinderkanker.”

Opstapje naar marathon

“De Dam tot Damloop wordt georganiseerd door Le Champion en sinds 2012 lopen er jaarlijks circa 100 runners mee voor KiKa. Dat zijn soms Run for KiKa Marathonlopers die de Dam tot Damloop een mooie training vinden, maar er doen ook lopers mee die deze 10 mijl juist als opstapje zien naar Run for KiKa Marathon!”

Aanmelden en deelnemen

“Iedereen die in staat is om 10 Engelse Miles (10EM) te lopen of daarvoor in training gaat, kan meelopen! Aanmelden kan via www.actievoorkika.nl/damtotdamloop. Elk jaar hebben we 100 startbewijzen beschikbaar. Deelnemers kopen via KiKa dus een startbewijs en krijgen bij aanmelding een persoonlijke sponsorpagina waarmee ze zo veel mogelijk sponsorgeld ophalen. Iedere loper die minimaal €150,- sponsorgeld op zijn sponsorteller heeft staan, ontvangt het speciale Run for KiKa hardloopshirt, zo ziet iedereen dat zij voor KiKa rennen!

Dat geldt ook voor KiKa lopers die rechtstreeks via Le Champion een startbewijs hebben aangeschaft, dus niet via KiKa. Zij krijgen wel gewoon een persoonlijke sponsorpagina zodat ook zij sponsorgeld voor onderzoek naar kinderkanker op kunnen halen.”

Sponsorgeld ophalen in eigen netwerk

“Deelnemers die in actie komen voor KiKa, door mee te doen aan de Dam tot Damloop, halen op individuele basis sponsorgeld op in hun eigen netwerk. Dat kan eenvoudig, veilig en snel via een persoonlijke sponsorpagina of QR-code.”

Het gezellige parcours

“De 10 Engelse Mijl start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Daarna volgt direct de doorkomst door de IJtunnel, deze verbinding tussen het centrum en Amsterdam-Noord is alleen tijdens de Dam tot Damloop opengesteld voor hardlopers. Echt gezellig wordt het vanaf de Buiksloterdijk. De enthousiaste bewoners van de Landsmeerderdijk, Kadoelenweg, Stoombootweg en Appelweg staan klaar om alle lopers aan te moedigen. Na het Molenwijkpark loopt de route via het fietspad van de Verlengde Stellingweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam, waar het parcours via de altijd gezellige Zuiddijk en de Dam naar de finish op de Peperstraat leidt. Via deze link lees je alle informatie over de route.”

Verzorgingsposten en vrijwilligers

“De organisatie van de Dam tot Damloop heeft onderweg een aantal verzorgingsposten voor alle deelnemers. Zie hier alle informatie. Le Champion is de organisatie van de Dam tot Damloop en zij zijn ieder jaar op zoek naar vrijwilligers. Check de website van de Dam tot Damloop voor meer informatie over vrijwilligers en hoe je je kunt aanmelden.”

Hopen op € 30.000,- sponsorgeld

“Door corona zijn de laatste twee edities van de Dam tot Damloop niet doorgegaan, dus wij zijn extra blij dat onze 82 runners op zondag 18 september aan de start staan van de Dam tot Damloop. Samen haalden zijn tot nu toe ruim €29.000 op voor onderzoek naar kinderkanker en met een laatste eindsprint richting het evenement hopen we de €30.000 aan te tikken!”

Grote groep oranje-paars geklede runners

“Het is ieder jaar een feestje en een hoogtepunt om zo’n grote groep oranje-paars geklede runners in actie te zien voor KiKa! Het mooie van dit evenement is dat verschillende doelgroepen samenkomen. Deelnemers aan onze Run for KiKa Marathons, met jaarlijks wereldwijd meerdere edities, zien het evenement als training en daardoor worden lopers die voor het eerst de 10 mijl lopen ook besmet met het KiKa virus en ontwikkelen interesse voor een van onze Marathons!”

Nog meer acties voor KiKa

“Het hele jaar door kun je in actie komen voor KiKa. Via www.actievoorkika.nl kun je zelf een actie opzetten, maar je kunt ook meedoen aan allerlei sportieve evenementen voor KiKa. Zoals bijvoorbeeld Run for KiKa Marathon, Schaats voor KiKa, Giro di KiKa of Mud Masters voor KiKa. Hier vind je het hele overzicht.”

Ten slotte

“Wij kijken uit naar ‘eindelijk weer een mooie editie van de Dam tot Damloop’ en wensen alle lopers heel veel succes! Interesse om ook een keer de Dam tot Damloop voor KiKa te lopen, kijk dan snel op www.actievoorkika.nl/damtotdamloop of stuur een mailtje naar [email protected]!”