Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Michiel Jongejan van het Concertgebouworkest, over de Opening Night 2022 Westerpark.

Wilt u de Opening Night 2022 Westerpark introduceren?

“Opening Night is de jaarlijkse seizoensopening van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na het succes van Opening Night 2021 op De Dam vindt de seizoensopening van het Concertgebouworkest opnieuw plaats op een openbare locatie in Amsterdam: het Westerpark. Het openluchtconcert is op vrijdag 9 september om 20.30 uur gratis bij te wonen en iedereen is welkom. Maria Fiselier presenteert de televisieregistratie live vanuit het Westerpark. AVROTROS zendt het concert uit: live op NPO Radio 4 en om 22.15 uur op televisie via NPO2.”

Waarom is de locatie ‘Westerpark’ zo geschikt hiervoor?

“Het Westerpark is prachtig! Op het grasveld is voldoende ruimte om veel publiek bij het concert aanwezig te laten zijn, en we willen graag spelen op een locatie waar jong en oud welkom is. Het concert begint om 20.30 uur en is om 22.00 uur afgelopen. We raden het publiek aan om een kleedje mee te nemen om op het grasveld te zitten. Ook zijn er picknicktafels aanwezig.

Vorig jaar speelden we onze Opening Night op de Dam. Dat was zo’n groot succes dat we nu jaarlijks onze seizoensopening op een mooie plek in de stad willen spelen.”

Wie zijn de muzikanten van deze avond, kunt u het programma toelichten?

“Het Concertgebouworkest speelt onder leiding van dirigent Alain Altinoglu samen met klarinettist Martin Fröst, dit seizoen onze artist in residence, en de eigenzinnige pianist Víkingur Ólafsson.

De avond begint energiek met John Adams’ Short Ride in a Fast Machine, daarna klinkt het Pianoconcert van Edvard Grieg, gevolgd door een uitbundig Dansmozaïek voor klarinet en orkest, waarin klarinetvirtuoos Martin Fröst kan schitteren. We sluiten af met Bernsteins populaire Symfonische dansen uit ‘West Side Story’.”

Is er ook een mogelijkheid voor een gezellig hapje en drankje?

“We raden iedereen aan om zelf eten en drinken mee te nemen en gezellig te komen picknicken. Daarnaast zijn op het Westergasterrein ook cafés en restaurants aanwezig. We zijn te gast in het Westerpark, en zijn enorm trots dat we hier de Opening Night in de openlucht kunnen spelen. We realiseren ons dat we in een natuurrijke omgeving zijn en hopen dat het publiek net zo respectvol met het groen en de omgeving omgaat als wij dat zullen doen. De organisatie zet afvalbakken neer waar afval (gescheiden) in kan worden gedeponeerd.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“We hebben zelf ongelooflijk veel zin in Opening Night, en we hopen dat zoveel mogelijk Amsterdammers op 9 september naar het Westerpark komen!”

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam