Voorbeschouwing Around The Olympic Amsterdam – de Ronde van het Olympisch Stadion
Foto credit: Bernadette Zevenhuizen

“Alle grote reden er: Arie van Vliet, Jan Derksen, Tiemen Groen en Peter Post. Gerrit Schulte versloeg Fausto Coppi hier. Rondom de bakermat van het Nederlandse baanwielrennen organiseert BIZ The Olympic Amsterdam, zondag 1 oktober 2023, in samenwerking met Stichting Amsterdamse Straatrondes de tweede editie van Around The Olympic Amsterdam – de Ronde van het Olympisch Stadion”, vertelt Paulien Willems namens de organisatie.

Verschillende koersen

“Vanaf vroeg in de ochtend worden er de hele dag door verschillende koersen gereden, met loopfietswedstrijden en dikke bandenraces voor de jongste jeugd, een open criterium voor vrouwen, mannen en paracyclisten, een bakfietsrace en een Alley Cat Race.”

Gezellige activiteiten

“Maar misschien wel belangrijker dan het wielrennen zelf zijn de randevenementen rond het parcours. Daar wordt het gezellig gemaakt met allerlei activiteiten zoals NK Slowbiking en Funbiking voor jong en oud, voor buurtbewoners en wielercracks en natuurlijk eten, drinken en muziek.”

Voorbeschouwing Around The Olympic Amsterdam – de Ronde van het Olympisch Stadion
Foto credit: Bernadette Zevenhuizen

De organisatie

“De organisatie is een collectief van Stichting Rondes van Amsterdam, BIZ Olympic Amsterdam, Ride Out en Cycle Fun Productions.”

Olympisch Stadion

“Het parcours is om het Olympisch Stadion heen met een extra lus voor de laatste bocht. Het monumentale stadion is in 1927 door de Voorburgse architect Jan Wils in opdracht van het NOC ontworpen voor de Olympische Zomerspelen van 1928.”

Bikeshop Ride Out

“Het wielerplein en start & finish is ter hoogte van de bikeshop Ride Out gevestigd in het MOVE Amsterdam waarin ook café en Michelin restaurant Wils en Mobility Experience zitten.”

Loopfietsrace & Dikke Banden Race

“We beginnen met het hoogtepunt namelijk de loopfietsrace voor de allerkleinste van 2-4 jaar kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis meedoen aan een Dikke Banden Race. Zij krijgen een t-shirt, rugnummer en een medaille na afloop. Wel je eigen stadsfiets en helm meenemen.”

Dames & heren activiteiten

“Dames kunnen meedoen aan een instapkoers met een training van Maya Mokasay vooraf, of het open dames criterium. Voor de heren hebben we de Zondagrijders (recreanten) en een open mannen criterium. Dan nog een bakfietsrace en een Alley Cat Race (aanmelden ter plekke). Alle kids en funklasses kunnen zich hier inschrijven: https://bit.ly/roatoa23. De criteriums kunnen inschrijven via de KNWU.”

Nog meer leuke dingen

“Naast eten, drinken en muziek is er ook de laatste voorronde en finale van het NK Slowbiken. Wie fietst er het langzaamste over 11 meter. Er zijn 3 categorieën: kids, volwassenen en doortrappers. FUNBIKING: een area met grappige en bijzondere fietsjes die uitgeprobeerd kunnen worden. Daarnaast Foundation Give a Bike met een Bike Repair Race. De Ride Out shop is open en je kan de Mobility Experience bezoeken met je gezin. Kinderen met een loopfiets/Dikke Banden Race rugnummer kunnen op 1 oktober gratis naar binnen.”

Vrijwilligers zijn welkom

“Mocht je zin/tijd hebben om bijvoorbeeld te helpen met op- en afbouw, als verkeersregelaar of bij de inschrijvingen stuur dan een mailtje naar [email protected].”

Piet van Heusden

“Hoogtepunt van de eerste editie was dat onze mascotte, ambassadeur en oud wereldkampioen op de baan, Piet van Heusden actief aanwezig was. Piet had altijd tijd voor een praatje, deed een prijsuitreiking en een ererondje over het parcours. Hij is helaas begin van het jaar overleden.”

Eten, drinken & koffie

“Restaurant Neni Amsterdam zorgt voor eten & drinken en Vascobelo voor goede koffie. Ook is café en restaurant Wils open.”

De programma’s

“Bij deze nog even het koersprogramma op een rijtje. Zoals je ziet gevarieerd en voor jong & oud en verschillende (fun) klasses.”

KOERSPROGRAMMA ROATOA 2023

11.00 Loopfietsrace
11.30 Dikke Banden Race (4-6 jaar)
12.00 Steprace (6-8 jaar)
12.15 Dikke Banden Race (7-8 jaar)
12.30 Dikke Banden Race (9-10 jaar) (11-12 jaar)

12.45 Start Giro di Kika Social Ride (komt te vervallen)

13.00 Only Friends tijdrit
13.30 Bakfietsenrace
14.00 Start Alley Cat Race
14.30 Instapkoers dames
15.30 Open Dames Criterium

16.30 Zondagrijders (recreanten mannen en vrouwen)
17.30 Open Mannen Criterium
18.30 Prijsuitreiking

DOORLOPEND RANDPROGRAMMA

11.00-20.00   Food & Drinks van Neni Amsterdam & Vascobelo

11.00-17.00   FUNBIKING XXL

12.00-17.00   Open NK Slowbiking Voorronde & Finale

11.00-18.00   Give A Bike Foundation & Bike Repair Race

11.00-19.00   Laka Booth

Website: https://rideoutaroundtheolympicamsterdam.nl