Amsterdam Spanish Film Festival
Photo: Edwin Muller Photography

In Amsterdam vindt van 5 tot en met 9 oktober 2022 een nieuwe editie van het Amsterdam Spanish Film Festival plaats. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met Virgina Pablos, de directeur en oprichter van het bijzondere Spaanse filmfestival.

Sin Fin Cinema

“Sin Fin Cinema is een filmbedrijf dat aan exposities en promoties voor films werkt, die de focus leggen op Spaanse cinema. We zijn toegewijd aan het organiseren van culturele evenementen, programmeren films, exposities, distributie en het promoten van een filmische beleving. Ons grootste project is het Amsterdam Spanish Film Festival dat sinds 2018 een stichting is die Sin Fin Cinema inhuurt om het festival te organiseren.”

Het Spanish Film Festival

“Onze bezoekers zijn geïnteresseerd in film en hebben interesse in andere culturen. Het zijn ook mensen die van Spanje houden en die film de perfecte manier vinden om verbonden te zijn met een land waar ze veel liefde voor voelen. Al onze films hebben een Engelse ondertiteling, daardoor trekken we ook veel expats die in NL wonen.”

De Festival locaties

“We zijn zeer trots op onze festival locaties! Met trots kondigen we dit jaar ook een nieuwe locatie aan, LAB111, een fantastisch filmhuis die we mogen toevoegen aan onze andere locaties. Bij Pathé Tuschinski vinden de grootste evenementen plaats, zoals de opening en de closing. Het is een gigantische en mooie Art Deco bioscoop. Onze regisseurs en acteurs vinden het een prachtige locatie om over hun films te praten. Ook Eye Filmmuseum is een iconisch emblematische bioscoop en niet te vergeten OBA Oosterdok. Allemaal helpen zij ons om een veelzijdig festival neer te zetten en een uitgebreid publiek te trekken.”

Vrijwilligers

“Elk jaar hebben we veel vrijwilligers nodig die ons helpen. Zij zijn de ziel van het festival en zijn altijd heel enthousiast. Vrijwilligers kunnen zich via onze website aanmelden.”

Herinneringen

“We hebben enorm veel leuke herinneringen en ervaringen uit eerdere edities. We kijken nu naar de ervaringen die er voor deze editie aan zitten te komen.”

Belangrijke rol vrouwen

“Over een periode van vijf dagen zullen we samen een spannende en hartverwarmende reis beleven en de Spaanse cinema vieren met opmerkelijke verhalen. Met trots kondigen we een programma aan, dat voornamelijk bestaat uit Nederlandse premières die zijn geselecteerd voor de meest prestigieuze filmfestivals en waarin ook het talent van vrouwelijke regisseurs wordt belicht. De meeste geselecteerde films zijn geregisseerd door vrouwen en ondersteunen vrouwelijk Spaans talent.”

Regisseurs en acteurs uit Spanje

“In overeenstemming met onze toewijding om enkele van de grootste talenten van de huidige Spaanse filmindustrie te introduceren, zijn we verheugd om regisseurs en acteurs naar Amsterdam te halen om hun werk persoonlijk met u te delen. We zijn erg blij om regisseur en acteur Paco León en actrice en zangeres Dora te verwelkomen, die de openingsfilm zullen presenteren: Rainbow, een moderne versie geïnspireerd door de literaire klassieker “The Wonderful Wizard of Oz”. Dora, de hoofdrolspeelster van de film, zal na de première enkele fragmenten van de originele soundtrack spelen. Een unieke ervaring die je niet mag missen!”

Bijzondere filmmaker in Spaanse filmscene

“In de editie van dit jaar ontdek je het inspirerende waargebeurde verhaal van Un Año, Una Noche, een intens empathisch werk dat dit jaar onlangs in première ging op de officiële Berlinale-wedstrijd met opvallende uitvoeringen. De regisseur van de film, Isaki Lacuesta, met een filmcarrière die op tal van festivals is onderscheiden, is tegenwoordig een van de meest bijzondere filmmakers in de Spaanse filmscene geworden, en hij zal ook bij ons zijn voor een Q&A!”

Emoties binnen families

“Regisseur Alauda Ruiz de Azúa zal ook aanwezig zijn op het festival om met haar gevoelige en directe speelfilmdebuut, Cinco Lobitos, een intieme inkijk te geven op de emoties die binnen families bestaan. De film werd dit jaar geselecteerd op de Berlinale.”

Internationaal gelauwerde regisseur

“Een andere naam die opvalt op onze gastenlijst is de internationaal gelauwerde regisseur Cesc Gay, die terugkeert naar Amsterdam om onze 8e editie feestelijk af te sluiten met zijn nieuwste film Historias Para No Contar, die dit jaar rechtstreeks afkomstig is van de filmfestivals van Toronto en San Sebastian.”

Films gemaakt door vrouwen

“We zijn ook erg trots om Spanish Cinema Without Fear opnieuw in ons programma op te nemen. Deze editie focust op een sectie van films gemaakt door vrouwen: The Brave Gaze, waar de filmmakers ons met kracht, toewijding en creatieve vrijheid meenemen om ons onder te dompelen door een “niet-normatieve” en ontembare blik in intieme en essentiële ruimtes van delicate en ruwe emotie. Dit doen we in samenwerking met Instituto Cervantes.”

Maatschappelijke thema’s

“Dit jaar willen we ook stilstaan ​​bij enkele maatschappelijke thema’s die wij belangrijk vinden. ASFF viert de kracht die film heeft om de samenleving in beeld te brengen, te inspireren en te versterken. Bijzonder in deze rubriek is een paneldiscussie met Dana Linssen en Jan Pieter Ekker naar aanleiding van de vertoning van de film La Voluntaria en de korte film Zahra, een video-essay in opdracht van Critics’ Choice van het International Film Festival Rotterdam.”

Speciale LHBTI+ vertoningen

“Dit jaar brengt onze LHBTI+-sectie twee zeer speciale vertoningen: Veneno, een theatrale versie van de populaire serie, die het verhaal vertelt van een worstelende transgendervrouw die in de jaren negentig beroemd werd in Spanje en die het publiek veroverde met haar charmes en unieke kijk op de wereld en Mi Vacío y Yo, een sociaal-realistisch drama geregisseerd door Adrián Silvestre en mede geschreven door de hoofdrolspeelster Raphaëlle Pérez. Beiden zullen de première bijwonen om enig inzicht te bieden.”

Educatief programma

“Deze editie wordt ons Educatief Programma nog groter dankzij onze samenwerking met Filmeducatie, OBA en Instituto Cervantes. Elk jaar biedt ASFF het allerbeste in hedendaags Spaans aan scholen met als doel studenten kennis te laten maken met de taal en culturen van Spaanssprekende landen.”

Smaakvolle ham, drankjes en tapas

“Smakelijke ham en Spaanse drankjes volgen op enkele van de vertoningen, om ons lieftallige publiek een echte Spaanse bioscoopervaring te bieden! We zijn hen enorm dankbaar. Want door ons publiek kunnen we blijven doen wat we het liefst doen: Spaanse cinema promoten in Nederland. Daarom bieden we de ultieme ervaring en daar horen ook drankjes en tapas bij.”