Voorbeschouwing: ‘Amstelpark 50 jaar-parkfeest op zondag 4 september’
Foto credits: Vrienden van het Amstelpark

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader mag een verhaal over het Amstelpark 50 jaar-parkfeest niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Nicole Nuijens, bestuurslid van Vrienden van het Amstelpark.

Wilt u het Amstelpark 50 jaar-parkfeest eens introduceren?

“Na een seizoen van wekelijkse en maandelijkse mooie activiteiten, is het nu tijd voor een groot parkfeest ter ere van het 50-jarig bestaan van het oude Floriade-terrein, en wel op zondag 4 september, tegelijk met het jaarlijkse weekend van Fête de la Nature. Van 11.00 tot 17.00 uur is er op zes verschillende locaties in het park wat te doen, te zien en te beleven. Voor druktemakers en rustzoekers, voor jong en oud, voor makers en mee-makers.”

Voor iedereen wat te doen

“Er is voor iedereen wat te doen. Zo zijn er voor volwassenen IVN- natuurwandelingen met gids, zijn er voor kinderen voorlees-voorstellingen en art-classes. Voor iedereen is er de gehele dag muziek in het Stadshoutpaviljoen. Je kunt ook de audio-tour doen, met allerlei bijzondere verhalen uit de Floriade-tijd.”

Demonstratie, workshop en activiteiten

“Volg de Bonsai-snoei-demonstratie, doe mee met de Natuurschilder-workshop, speel een potje schaak bij de lokale Schaakvereniging EsPion, schuif aan bij de kindervoorstellingen van Roos en Leesspin, bewonder de mooie exposities in het Glazen Huis, doe de Bomenwandeling met de Natuurgids, dans midden in het groen op de mooie deuntjes van de Latin big-band Los Lamalos, of doe even niets in de Stilte Tuin met Frank bij de Meditatietuin.”

Voorbeschouwing: ‘Amstelpark 50 jaar-parkfeest op zondag 4 september’

Heerlijk eten van buurtkeukens

“Je kunt ook even kuieren over de uitgebreide informatiemarkt van allerlei vrijwilligers-, kunst- en groene initiatieven uit de wijk, heerlijk eten van keukens uit de buurt of kom ‘vriend worden’ bij de kraam van de Vereniging Vrienden van het Amstelpark.”

Deelnemende organisaties

“Met dank aan: Buurtbewoners, Vrienden van het Amstelpark, De Meditatietuin, Zone2Source, Dichtbij in het Park-concerten, Natuur & Milieuteam Zuid, IVN Amsterdam, Vrienden van het Beatrixpark en alle deelnemende organisaties en bedrijven!

Dit gratis evenement kan plaatsvinden door de steun van: Postcodeloterij Buurtfonds, Stadsdeel Zuid Amsterdam, Fonds voor Zuid en het Prins Bernhard Cultuurfonds.”

Hoe is het Amstelpark eigenlijk ontstaan?

“Het Amstelpark in ontstaan vanuit de aanleg als landschapstentoonstelling De Floriade in 1972. Na De Floriade heeft men het park als zodanig aangehouden. In de loop van de jaren zijn uiteraard veel zaken veranderd, de beroemde kabelbaan en het reuzenrad gingen weg toen De Floriade voorbij was, maar de Amsteltrein rijdt bijvoorbeeld nog steeds! Ook bepaalde tuinen zijn nog steeds zoals ze destijds zijn aangelegd.”

Oorsprong van het feest

“De oorsprong van dit feest komt van vijf jaar geleden, toen de Vereniging Vrienden van het Amstelpark werd opgericht. Wij wilden aan heel Amsterdam laten zien, wat voor een mooi park dit eigenlijk is, en wat voor een leuke initiatieven en activiteiten er zijn.”

Mooie rol in de buurt

“Buitenveldert is een wijk in beweging, veel nieuwe groepen bewoners, met nog de oude garde en de opkomst en uitbreiding van de Zuidas erbij. Wij wilden aan hen laten zien dat er al zoveel moois in de wijk en het park gebeurt, alleen zijn ze soms wat moeilijker te vinden.

Zo kreeg ieder initiatief/activiteit haar “eigen podium”, met een of twee blokken van een uur om geheel zelf in te vullen. Wij maakten een wandelroute langs alle zes locaties. Zo werden parkbezoekers ook verleid om meer delen van het park te zien.”

Buurtbewoners

“De inhoud maakte dus niets uit: of je nu ging bomen klimmen met kinderen, een kunstexpositie wilde organiseren, een rondleiding voor de Heemtuin wilde doen, een salsa-les ging geven, een workshop Moestuin op je Balkon, of kennis wilde delen over het houden van Bijen, alles mocht en kon. Zolang je maar uit de wijk kwam, en iets moois wilde delen.”

Hoe zag de officiële viering op 15 mei eruit?

“Dat was een kleine, mooie opening van het feestseizoen. De onthulling van de jubileumboom is gedaan door Nico van Ree, de tuinman die vanaf de aanleg van De Floriade bij het park betrokken was en tot zijn pensioen is gebleven. Zie verslag op www.amstelpark50jaar.nl.”

Kunt u de wekelijkse en maandelijkse activiteiten toelichten?

Er zijn wandelingen met buurtbewoners, iedereen kan op de woensdagochtenden aanhaken. IVN-gids Ineke begeleidt het groepje ‘lekker bewegen in de buitenlucht’ en vertelt over de flora en fauna, met na afloop samen koffiedrinken.

Muziek en kunstexposities

“Maandelijks muziek in het Stadshoutpaviljoen, organisatie zie www.dichtbij.online. Gratis yoga sessies in Beatrixpark, dit behoorde vroeger ook deels bij de Floriade. Kunstexposities in het Glazen Huis, Orangerie en de Belgische Kloostertuin.”

Nog meer leuke activiteiten

“Er zijn werkochtenden in de Heemtuin met een groep vrijwilligers. In het Beatrixpark en Amstelpark gratis proeflessen voor buurtbewoners bij GezondOud. In het Beatrixpark zijn yoga-sessies verzorgd en er was een prachtige muziekavond met klassieke muziek van studenten van het Conservatorium. Het idee was dat het Conservatorium in het park een dependance zou neerzetten, dit zou als een introductie als nieuwe “Buurman” zijn, helaas is dat project afgeketst.”

Mogelijkheden voor een hapje en drankje

“Die zijn er zeker. Sowieso bij de ondernemers die al in het Amstelpark zitten, op het terras van de Minigolf, bij de Bastion in de speeltuin, De IJstuin of bij De Hop bij de vijver. Er komen ook mensen uit de wijk om hun lekkers aan te bieden: Brazilian streed food, Bettina Bakt, Caffe Minerva, Indonesische snacks. Maar het wordt geen Foodtruck-festival.”

Wat zijn de absolute hoogtepunten terugkijkend op de afgelopen 50 jaar?

Hoogtepunten zijn te beluisteren in de audio-tour, daarin zijn ontzettend veel leuke verhalen en anekdotes over het Amstelpark te horen.

Ten slotte

“Check www.amstelpark50jaar.nl voor het volledige programma, locaties en up-to-date informatie. Kom allemaal 4 september naar het Amstelpark”, laat Nicole Nuijens ten slotte enthousiast weten.

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam