Tulp Festival viert 10-jarige jubileumeditie met drijvende tulpen in vijver Vondelpark
Foto credits: John Lewis Marshall

Voor het tiende achtereenvolgende jaar is Amsterdam in april ‘in de ban van de tulp’. Tulp Festival Amsterdam viert het jubileum met drijvende tulpen in de vijver in het Vondelpark en een mini-expo in het Amsterdam Museum.

Gedurende de maand april staan op tientallen locaties verspreid over alle stadsdelen de bekende schalen en kuipen boordevol kleurrijke tulpen. Ook in de volle grond komen de tulpen tot bloei; afhankelijk van het weer wat vroeger of later in april.

Tulpen zoeken met Pasen

De start van het jaarlijkse Tulp Festival valt dit keer samen met het Paasweekend. Behalve eieren zoeken, kunnen Amsterdammers en bezoekers van de stad deze Pasen dus ook tulpen zoeken. Ze staan in de openbare ruimte langs straten, op bruggen en pleinen, in perken en parken, winkelcentra en (buurt)tuinen.

Tulp Festival zet in april Amsterdam in bloei en deze fotogenieke voorjaarsbode laat zich prachtig vereeuwigen. Ontdek de locaties en details over de soorten en kleuren op de website www.tulpfestival.com en volg het nieuws via Facebook en Instagram.

Drijvende tulpen en mini-expo ‘In de Ban van de Tulp’

Een langjarige wens van de initiatiefnemer van het Tulp Festival, tuinontwerper Saskia Albrecht, komt uit. In de vijver in het Vondelpark (tegenover Idfa/Parkzuid) komen drijvende plateaus met tulpen. De zachtjes schommelende plateaus beloven een sfeervol schouwspel. Op meerdere (horeca)locaties geven kuipen met tulpen kleur aan het ontluikende voorjaarsgroen in het park.

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van Tulp Festival Amsterdam richt het Amsterdam Museum aan de Amstel een mini-expo in over de relatie van Amsterdam met de tulp onder de titel ‘In de Ban van de Tulp’, met verwijzingen naar de rol van de tulp in de liefde, als bron van inspiratie en symboliek. Deze mini-expo is te zien van 16 maart tot en met 12 mei.

Tulp Festival viert 10-jarige jubileumeditie met drijvende tulpen in vijver Vondelpark
Foto credits: John Lewis Marshall

Tulpenroutes

De tiende editie van Tulp Festival Amsterdam telt 65 locaties. Een nieuwe locatie in stadsdeel Noord is het indrukwekkende nog te openen Maritim Hotel. Andere, vertrouwde, plekken in Noord zijn de IJpromenade bij Eye, de Van der Pekstraat, Buikslotermeerplein, Zonneplein en Mercuriusplein. Net als voorgaande jaren is er een ’tulpenloper’ vanaf het Damrak de stad in, via Beursplein, Dam, Rokin, De Munt en Vijzelstraat/Vijzelgracht.

De vrolijk stemmende tulpen zijn ook te bewonderen op het Max Euweplein, Leidseplein en Koningsplein en verder in het westelijk deel van het centrum in de Raadhuisstraat op de bruggen, op de as Gravenstraat-Torensteeg-Torensluis-Leliegracht, de Westermarkt, daar schuin tegenover bij het Amsterdam Tulip Museum en de Haarlemmerstraat bij de Singelbrug.

In het oostelijk deel van het centrum loopt de tulpenroute van het Zuiderkerkplein via Huis Willet-Holthuysen, het Waldorf Astoria hotel naar de Magere Brug en aan de andere kant het H’ART Museum/Amsterdam Museum via de Nieuwe Keizersgracht richting UVA – Roeterseiland. Vervolg de tulpenroute via de Plantage Middenlaan naar de Muiderstraat, Kattenburgerplein en Wittenburgerplein en vandaar naar NEMO en het Hilton Doubletree hotel.

Tulp Festival viert 10-jarige jubileumeditie met drijvende tulpen in vijver Vondelpark
Foto credits: John Lewis Marshall

Langs het IJ staan tulpen bij het Mövenpick Hotel/CpA en bij aanlegsteigers op de De Ruyterkade, Westerdoksdijk en Coenhaven. Op een wandeling in Oud-West vind je de tulpen op de buurtpleinen, zoals het Frederik Hendrikplantsoen, Van Limburg Stirumplein, Witte de Withplein, bij de Adm. de Ruyterweg/hoek Willem de Zwijgerlaan, Mercatorplein, Bellamyplein en Kwakersplein en in het Erasmuspark.

Zoek en vind de tulpen in het Vondelpark en volg een tulpenroute vanaf het Rijksmuseum en het Museumplein langs de musea naar het Concertgebouw. Iets verderop bloeien de tulpen in de tuin van het Hilton Hotel op de Apollolaan.

Een vertrouwde aanblik zijn de tulpen op het Gelderlandplein en daar in de buurt in de fraaie en verrassende Botanische Tuin Zuidas. Niet te missen zijn bovendien de tulpen bij het bezoekerscentrum in het Amsterdamse Bos en aan de kop van de Bosbaan.

In Nieuw-West verwelkomen tulpen je bij het World Fashion Centre, op het Osdorpplein, Plein 40 – 45, Confuciusplein en Lambertus Zijlplein. In Zuidoost worden de stations gemarkeerd met de mooie rode Bijlmertulp.

Deelnemers Tulp Festival 2024

Deze deelnemers zorgen voor de zichtbaarheid van de tulp in het Amsterdamse straatbeeld gedurende de maand april 2024 en zolang de tulp in de volle grond bloeit: Amsterdam Museum, Amsterdam Tulip Museum, Amsterdamse Bos, Beurs van Berlage, Bijlmer Stations, BIZ OV Kalverstraat en Heiligeweg (Koningsplein, Muntplein), BIZ Leidseplein, BIZ Unique, Botanische Tuin Zuidas, Compagnon, Cruise port Amsterdam, De Bijenkorf, Doubletree by Hilton Amsterdam Centraal, Euronext, Eye Filmmuseum, Gelderlandplein, H’ART Museum, Hilton Amsterdam, Huis Willet-Holthuysen, iBulb, Maritim Hotel, Museumplein, Mövenpick, NEMO Science Museum, Ondernemersvereniging Vondelpark, Osdorpplein, Plein 40-45, Rederij Kooij, Rijksmuseum, Stadsdeel Centrum, Stadsdeel Nieuw West, Stadsdeel Noord, Stadsdeel West, UvA Roeterseiland Campus, Vondelpark, Waldorf Astoria Amsterdam, WFC Amsterdam.

Tulpen in de volle grond

Veldjes met 500 bloeiende tulpen zien we in de loop van april 2024 op tien verschillende buurttuincomplexen. Buurtbewoners plantten in november gezamenlijk de gratis gekregen tulpenbollen in het kader van het tienjarig bestaan van Tulp Festival Amsterdam.