Theatertour 'De eeuw van mijn moeder' van regisseur Eric de Vroedt dit najaar van start
Foto credits: Gordon Meuleman.

Vanaf 2 september t/m 6 november 2022 toert de bejubelde voorstelling ‘De eeuw van mijn moeder’ van regisseur, schrijver en artistiek leider Eric de Vroedt door Nederland. Een sterrencast van maar liefst dertien acteurs, waaronder Esther Scheldwacht, Romana Vrede, Mark Rietman en Bram Coopmans, brengt de tekst van De Vroedt tot leven op het toneel. Van 22 t/m 25 september is de voorstelling te zien bij het Internationaal Theater Amsterdam.

8 STEDEN

Eric de Vroedt schreef de voorstelling als ode aan zijn Indische moeder. Het stuk is een persoonlijke en tegelijkertijd universele voorstelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en het leven. In 2021 ging het stuk voorzichtig in premiere, maar wegens corona moest de tour worden uitgesteld. Dit najaar reist de voorstelling langs acht steden: Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Breda, Rotterdam, Heerlen, Haarlem en Groningen.

SYNOPSIS: EEN INTIEM FAMILIEVERHAAL OVER MIGRATIE

In 1948 komt de achtjarige Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht) aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest ze radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex (Hein van der Heijden), wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun (Romana Vrede) en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses (Bram Coopmans) haar leven in een provocatieve expositie in het Haagse Kunstmuseum. Hij toont welke sporen het koloniale verleden heeft nagelaten in het leven van Winnie én haar kinderen. In een Haagse toko treffen moeder en zoon elkaar voor een gesprek dat ze nooit eerder durfden voeren.

Meer informatie over deze voorstelling lees je via deze website.