Theaterconcert Wim Klein, de laatste menselijke computer
VLEK Fotocredits: Sanne Mulder

In een mix van rock & jazz, ongekende verhalen en songs, vertolken Jan van den Berg en de band VLEK het grootse en meeslepende levensverhaal van Wim Klein, de laatste menselijke computer; die zijn leven leefde alsof het variété was. De première vindt op 25 oktober plaats in Frascati Theater Amsterdam, waarna er een Nederlandse tour volgt tot en met de zomer van 2023.

Jan van den Berg over de voorstelling:

“Als geen ander heeft Wim Klein ervaren wat het betekent om te worden ingehaald door de voortrazende technologie. Een lot dat ons allemaal te wachten staat. Ik wil bezingen hoe hij zijn leven juist daarom ten volle heeft geleefd: Want juist omdat wij uitsterven, kunnen we beter huilen om de dingen waar we om lachen en omgekeerd.”

Wim Klein (1912-1986) was de laatste mens die sneller kon rekenen dan de computer.
Hij werkte bijna twintig jaar als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij CERN, het internationaal natuurkundig laboratorium in Genève. Totdat hij werd ingehaald door de elektronische rekenaars en hij de geschiedenis inging als ‘de laatste menselijke computer’.

Maar ook stond hij bekend als een Joodse Amsterdammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de razzia’s ontkwam, als wereldkampioen worteltrekken, internationaal gevierd variétéartiest, vloekbek, kettingroker, alcoholist, grootgebruiker van schandknapen en een geliefd onderzoeksobject voor hersenwetenschappers. Totdat hij op 1 augustus 1986 in het politiearchief van Amsterdam belandde: als een cold case.

Voor meer informatie en speellijst: www.theateradhoc.nl