Tentoonstelling 'The Captured House': 200 werken van dappere Oekraïense kunstenaars
Foto credits: © The Captured House

Van 7 juli tot 15 juli 2022 wordt in het cultureel centrum DOOR OPEN SPACE in Amsterdam Noord een tentoonstelling gehouden: ‘The Captured House’. De expositie bestaat uit 200 werken van hedendaagse Oekraïense kunstenaars die tijdens de oorlog kunst blijven maken en de humanitaire ramp in Oekraïne, die veroorzaakt is door de aanval van Rusland, belichten. Ze moedigen het internationale publiek aan om over Europa te spreken als ‘ons gemeenschappelijk huis’.

De titel ‘The Captured House’ verwijst naar het verhaal ‘The Captured House’ van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar. Een onbekend Kwaad, centimeter voor centimeter, bezet het huis van de hoofdpersoon, die gedwongen wordt de plaats, waar hij zijn hele leven heeft gewoond, te verlaten.

“Elke maand hebben we een tentoonstelling gehouden in verschillende Europese steden. Expositie ‘The Captured House’ heeft al plaatsgevonden in Berlijn, Rome, en staat nu op het punt te openen in Amsterdam. Wij geloven dat kunst een manier is om de waarheid te vertellen in plaats van alleen te choqueren met het nieuws, zegt Katya Taylor, de curator van het project. — We praten niet alleen met het brede algemene publiek, maar streven ernaar om de dialoog met elke bezoeker persoonlijk op te bouwen. Ons doel is om te bewijzen dat oorlog geen abstractie is, geen pagina in een geschiedenisboek of een foto in een nieuwsbericht. Oorlog – is een persoonlijke en diepgaande ervaring die de levens van 44 miljoen Oekraïners heeft veranderd”, aldus de bedenkers van deze expo.

Met meer dan 200 werken, waaronder schilderkunst, grafiek, foto’s, sculpturen en installaties, is deze tentoonstelling de artistieke interpretatie van 50 dappere hedendaagse Oekraïense auteurs die de catastrofe, ontsnapping en verbijstering beschrijven door middel van hun werken, waarmee ze in realtime oorlog in Oekraïne documenteerden.

De beroemdste kunstenaars van het moderne Oekraïne nemen deel aan de tentoonstelling: Alevtina Kahidze, Vlada Ralko, Darya Koltsova, Kinder Album, Mykhailo Rai, Yevhen Maloletka, Max Levin, Hamlet Zinkivskyi, Igor Gusev, Masha Shubina, Zolotar (Olexii Zolotaryov), Stas Zhalobnyuk, Volodymyr Budnikov en anderen. Na de Russische aanval bleven veel van deze kunstenaars werken in de steden Kyiv, Charkiv, Cherson en Donetsk. Hun werken die in Amsterdam worden tentoongesteld zagen het levenslicht tijdens de invasie.

“Op 23 juni kreeg Oekraïne de status van kandidaat lid voor toetreding tot de Europese Unie. Dit is een historisch moment voor ons. Elke dag voelen Oekraïners de steun van Europa. Europa is Oekraïne niet ‘moe’ – ondanks het feit dat de Russische propaganda deze mening aan de wereld probeert op te dringen. Maar het hoofddoel is nog niet bereikt. We moeten samenwerken om Rusland te stoppen, een land dat doorgaat met het doden van Oekraïners, het bezetten van onze gebieden en het plegen van oorlogsmisdaden. Over de oorlog gesproken in de taal van de kunst, we waarschuwen de Europese Unie voor de Russische dreiging en dringen er bij Europa op aan om Oekraïne op alle mogelijke manieren te helpen”, zegt Dmytro Kuleba, minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne.

“Vandaag de dag wordt er geschiedenis geschreven voor de ogen van miljoenen Oekraïners. Een geschiedenis waarvan het lot van toekomstige generaties afhangt. Op de een of andere manier zullen deze gebeurtenissen de hele wereld beïnvloeden. Nu is Oekraïne een schild dat de vijand tegenhoudt en hem verhindert verder te gaan. Daarom zal de steun van onze staat een bijdrage leveren aan onze gemeenschappelijke toekomst”, aldus Oleksandr Tkachenko, minister van Cultuur- en Informatiebeleid van Oekraïne.

Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn bij de opening, waar de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Maksym Kononenko ook aanwezig zal zijn.

Meer informatie: https://thecapturedhouse.com/