Tegen de macht: Vrouw, leven vrijheid! Over de protesten in Iran

In het programma ‘Vrouw, leven vrijheid!’ gaan Iraniërs van verschillende generaties in gesprek. Met welke verwachting kijken zij naar de aanhoudende protesten en demonstraties in Iran? Wat maakt deze opstand anders dan voorgaande? Het gesprek is op zaterdag 29 oktober om 13.00 uur in De Balie.

De vrijheidskreet ‘Jin, Jîyan, Azadî’ (in het Perzisch ‘Zan, Zendegi, Azadi’) is de slogan geworden van de protesten in Iran naar aanleiding van de dood van Jina Mahsa Amini. De Iraans-Koerdische vrouw (22 jaar) stierf nadat ze op 13 september werd gearresteerd en ernstig mishandeld door de Iraanse zedenpolitie. Ze voldeed niet aan de strenge kledingvoorschriften van het regime.
Ook op de Dam, het Malieveld en het 18 Septemberplein is de afgelopen weken gedemonstreerd. Hoe kunnen we in en vanuit Nederland bijdragen aan de strijd?

Over de sprekers

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist en columnist en projectmanager in de zorg.

Raha Heshmatikhah (Amersfoort, 1997) is masterstudente en Iraanse mensenrechtenactiviste. Ze is geboren in de strijd van haar moeder voor een vrij Iran en stond als kind al op protesten. Momenteel organiseert ze talks en solidariteitsprogramma’s en gaat ze met parlementariërs in gesprek over de situatie in Iran.

Afagh Morrowatian (Teheran, 1984) is een Iraans-Nederlandse fotograaf, art director en kunstdocent gevestigd in Amsterdam. In haar werk staan vooral maatschappelijke thema’s zoals censuur, onderdrukking, ontheemding en haar bi-culturele achtergrond centraal.

Beri Shalmashi (1983) is een filmmaker en auteur met Iraans-Koerdische roots. Ze ging terug naar Iraaks-Koerdistan om te filmen en te doceren. Haar stukken zijn te lezen in De Volkskrant, De Groene Amsterdammer en de Filmkrant.

Pooyan Tamimi Arab (1983) is universitair docent religiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij is lid van De Jonge Akademie en secretaris van GAMAAN – The Group for Analyzing and Measuring Attitudes in Iran.

Bekijk hier het programma Tegen de macht: Vrouw, leven vrijheid! Over de protesten in Iran.

Vrijdenkersfestival: ‘Tegen de macht’

Het Vrijdenkersfestival is een initiatief van De Balie en de Gemeente Amsterdam, in het kader van 750 jaar Amsterdam. Het thema van het Vrijdenkersfestival is dit jaar: ‘Tegen de Macht’. Vier dagen lang maakt De Balie programma’s met en over vrijheidsstrijders en dissidenten uit alle delen van de wereld.

Directeur van De Balie Yoeri Albrecht: “Overal waar macht wordt uitgeoefend ligt het gevaar van onderdrukking op de loer. Afwijkende meningen zijn al snel ongewenste meningen en dan al snel gevaarlijk. We benadrukken in dit festival de importantie van onder andere oppositie, afwijkende meningen en vrije pers. We vragen in De Balie ruimte in letterlijke zin voor oppositie.

Bekijk het volledige programma van het Vrijdenkersfestival: Tegen de macht.