Stadsdeel Nieuw-West maakt zich op voor 86e Sloterplasloop
Foto credits: Sloterplasloop

Zondag staat alweer de 86e editie van de Sloterplasloop op het programma. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met Gerben van de organisatie.

Wilt u de 86e Sloterplasloop eens introduceren?

“De 86e Sloterplasloop is de herfstklassieker van Amsterdam en in het bijzonder van stadsdeel Nieuw-West. Al meer dan 50 jaar wordt deze hardloopwedstrijd georganiseerd, in het verleden zelfs twee keer per jaar. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door een comité van leden en onder auspiciën van de Amsterdamse Atletiek Combinatie (in het kort AAC).

Vanaf de atletiekbaan van AAC lopen de deelnemers door het Sloterpark. De langste afstand en wandeltocht gaan zelfs om de Sloterplas heen. Het evenement kenmerkt zich door de strakke organisatie, maar ook dat het de gemoedelijkheid niet verloren heeft. En dat met een 1000 deelnemers.”

Kunt u het parcours toelichten?

“Het evenement heeft drie hardloopafstanden en een wandelafstand, welke allen starten en finishen op de atletiekbaan. De hardloopafstanden bestaan uit een kidsrun van 1,5 km en een 5 en 10 km voor de oudere kinderen en volwassenen. Naarmate de afstand groter is, wordt de ronde door het Sloterpark groter en mooier. Ook de wandelafstand die sinds twee jaar is toegevoegd aan het programma, wordt gewaardeerd onder wandelaars en power walkers.”

Wat is er zo mooi aan de Sloterplas?

“De Sloterplas heeft verschillende kanten, elk met zijn eigen karakter. Aan de westzijde liggen het Sloterparkstrand, Hotel Buiten, een haventje en zelfs een heus diskgolf-parcours. Aan de noordzijde heb je dan weer een wandelpromenade met het Van Eesterenpaviljoen en het Schip van Sleebos, een waar architectonisch meesterwerk. Aan de oostzijde ligt een lang lint van groen met veel ruimte om te picknicken en aan de zuidzijde een promenade waar van tijd tot tijd markten en andere evenementen plaatsvinden. Vanuit elk van deze kanten heb je een prachtig uitzicht op de plas.”

Kan iedereen meelopen en hoe kan men zich inschrijven?

“De Sloterplasloop is voor iedereen, van jong tot oud. Zo kunnen kids van 3 tot 12 meedoen aan de kidsrun en kunnen wat oudere kinderen en volwassenen meedoen aan de 5 kilometer. Voor de meer getrainde hardloper is er de 10 kilometer. Daarnaast komt ook de wandelaar aan bod bij ons evenement, met een mooie tocht van 7,5 kilometer om de plas.

Gegadigden kunnen zich op zaterdag inschrijven bij de Run2Day op de Overtoom tussen 11:00 en 16:00 uur of op zondag in de Ookmeerhal vanaf 9:00 uur tot een half uur voor de start van het betreffende onderdeel.”

Zijn er ook prijzen te winnen en krijgt men een medaille na afloop?

“Bij de 10 kilometer hebben wij geldprijzen voor de nummers 1, 2 en 3 bij zowel de mannen als de vrouwen, aangeboden door LEBO. De nummers vier krijgen een prijs aangeboden door 5D-LAB. Bij de 5 kilometer krijgen de nummers 1 bij de mannen en vrouwen een prijs aangeboden door 5D-LAB. Daarnaast krijgen alle nummers 1, 2 en 3 in de verschillende categorieën ook een beker en krijgen alle deelnemers een medaille als herinnering.”

Zijn er uit eerdere edities ook hoogtepunten te vermelden?

“In 2019 vierden we als evenement ons 50-jarig jubileum. Verder hebben er in het verleden ook wel handbikers deelgenomen, waaronder Paralympiër Kenny van Weeghel.”

Is er ook gelegenheid voor een gezellig hapje en drankje?

“In onze kantine wordt er o.a. koffie en thee geserveerd, kunnen er ook tosti’s en broodjes gekocht worden en komen ook de zoetekauwen aan bod.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Starttijden voor de verschillende onderdelen zijn voor de wandeltocht 9:00 uur; de kidsrun 10:00 uur; de 5 kilometer 10:30 uur en de 10 kilometer 12:00 uur.

Verder is zondag ook de openluchtbioscoop van Cinekid aanwezig op ons terrein. Kinderen kunnen dan na hun inspanning nog even ontspannen onder het genot van een korte kinderfilm.”