SPIELRAUM vindt een thuisbasis met de opening van eigen nachtclub in oktober: CLUB RAUM
Copyright: © Sven Bijma

De queercommunity van de Amsterdamse clubnacht SPIELRAUM vindt zijn nieuwe, fysieke thuis in CLUB RAUM, dat in oktober zal openen in de stad, in de buurt van Station Sloterdijk. RAUM is een initiatief van de oprichters van de geliefde queerclubnacht. De club biedt ruimte aan diegenen die behoefte hebben aan een plek om eindelijk zorgeloos vrij te zijn, naast dat het voorop zal lopen op het gebied van programmering en clubcultuur.

Opkomende en lokale artiesten

RAUM gaat het residentteam aanvullen met opkomende en lokale talenten, waaronder Fafi Abdel Nour en andere namen die later bekend worden gemaakt, naast alle SPIELRAUM-residents die aan de club verbonden blijven, zoals KI/KI en Mary Lake. Daarnaast zal CLUB RAUM een omvangrijke equipe van internationale regulars aan zich binden, waaronder Sedef Adasï, BASHKKA en Angel D’lite.

Vestiging in oud bedrijfspand

De club gaat zich vestigen in een oud bedrijfspand dat ontdekt is door Temporary Palaces, de Amsterdamse organisatie die het voor RAUM mogelijk heeft gemaakt een thuis te vinden. Temporary Palaces bewijst van groot belang te zijn voor ondernemers en de stad zelf, door bedrijven die normaal gesproken geen huisvesting kunnen vinden in het huidige economische klimaat van een leegstaand pand te voorzien.

Industriële details en lichte zalen

Het complex uit de jaren zestig met opvallende industriële details en lichte zalen, brengt vanaf oktober niet alleen LHBTI+ personen uit Nederland en daarbuiten samen voor clubnachten: RAUM zal zich ook als nacht-broedplaats gaan profileren, met ruimte voor artistieke evenementen en educatieve community care-evenementen, zoals informatiebijeenkomsten over mentale gezondheid binnen het nachtleven en over veilige intimiteit. Nadere details over het pand worden spoedig bekendgemaakt.

Vóór en dóór de queer-community

Initiatiefnemers Sven Bijma en Diego Meijers benadrukken het belang om een fysieke plek te creëren voor de Amsterdamse LHBTI+ gemeenschap en tegelijkertijd autonoom te blijven in hun creatieve keuzes. Het duo stelt dat RAUM uniek is in Amsterdam als één van de weinige nachtclubs die vóór en dóór de queer-community wordt opgezet.

Mensen samenbrengen

‘In een tijd waarin we een grote toename zien van haat en geweld jegens onze gemeenschap, vinden we het van cruciaal belang om mensen weer samen te brengen. We hebben een dringende behoefte aan een plek waar we onszelf en elkaar weer kunnen vinden, omdat het gevaar van louter bestaan als queer- of transpersoon nog steeds niet afneemt.’

Belang van diversiteit

In lijn met de in 2021 gepubliceerde Nachtvisie, het beleidsplan ‘Toekomst van de nacht – Nachtcultuur in Amsterdam‘ is de gemeente Amsterdam toegewijd en gemotiveerd om deze nachtclub te realiseren. Zoals in het plan staat benoemd, kan en mag het belang van diversiteit, het helpen van gemarginaliseerde groepen en inclusiviteit in het nachtleven niet over het hoofd worden gezien.

Toonaangevende underground evenementenorganisatie

SPIELRAUM wordt genoemd als een van de meest toonaangevende ‘underground’ eve- nementenorganisatoren die hard werkt om het Amsterdamse nachtleven veiliger en levendiger te maken, naast dat SPIELRAUM nieuw talent ontdekt en hen de middelen geeft om door te groeien naar mainstream- clubs en festivals. Dat zie je terug in aspecten als hun awareness-team of het strikte fotobeleid.

Bezoekers kunnen zichzelf zijn

Deze kijk op clubcultuur wordt meegenomen naar het nieuwe CLUB RAUM, waar clubbers zich in een parallel universum bevinden waar ze eindelijk zichzelf kunnen zijn. ‘We zijn vastberaden om door te gaan op de weg die we zijn ingeslagen met SPIELRAUM. Deze gloednieuwe thuisbasis geeft ons de unieke mogelijkheid om onze visie uit te breiden en te verdiepen, ervoor te zorgen dat we de ruimte creëren waar onze gemeenschap zo naar heeft verlangd en de nachtclub te openen waarvan wij vinden dat Amsterdam die verdient’, vertellen Bijma en Meijers.