Robert Kaplan bezoekt De Balie
Afbeelding via De Balie

Maandag 23 mei brengt de Amerikaanse schrijver en voormalig adviseur van het pentagon Robert Kaplan een bezoek aan De Balie. Hij gaat met o.a. Yoeri Albrecht in gesprek over de relatie tussen de NAVO, de EU en Rusland met als overkoepelende vraag: how do we deal with Russia? 

Robert D. Kaplan schreef twintig boeken over geopolitieke verhoudingen. Waaronder een boek dat een paar weken geleden uitkwam: De Adriatische Zee. In de woorden van The New York Times: ‘een politieke, intellectuele en persoonlijke tour van Italië tot Albanië’. Toch kreeg het boek dat hij in 2016 schreef minstens zo veel aandacht: Duister Europa. In dit boek reist Kaplan door Roemenië, Moldavië, Oekraïne, Bulgarije en Hongarije en maakt hij de balans op over de staat van de Europese veiligheidspolitiek. Inclusief waarschuwing dat de Oekraïnse revolutie in 2014 een nieuwe fase in het conflict tussen Rusland en het westen zal betekenen. Wie beter dus dan hij om de huidige relatie tussen Rusland en het westen kritisch onder de loep te nemen.

De Balie X NAVO
Het bezoek van Kaplan is het eerste programma in een vierdelige reeks die De Balie maakt met steun van de NAVO: Dealing with Russia. Een serie waarin we op een genuanceerde manier kijken naar de relatie tussen Rusland en het Westen. Hoe zijn die relaties veranderd sinds de val van de Sovjet-Unie, hoe kijkt Rusland naar haar relatie met voormalige Sovjet staten en waardoor worden de EU, NAVO en VS gemotiveerd? Ook kijken we naar hybride vormen van oorlogsvoering, zoals cyber- en pyschologische oorlogsvoering en economische sancties. Om het huidige conflict te begrijpen focust Dealing with Russia op de grotere historsiche, maatschappelijke en culturele context.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam