
Ga jij zaterdag 5 augustus naar de Canal Parade in Amsterdam? Dan wil je natuurlijk weten welke route er wordt gevaren. De route begint bij het Oosterdok en gaat via Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht, naar het Westerdok. De eerste boot vertrekt om 12:00 uur en om 17:00 uur zal de laatste boot in het Westerdok arriveren.
Deelnemende boten
Inmiddels zijn de deelnemers aan de botenparade al een tijdje bekend. De deelnemerslijst werd op zaterdag 18 februari bekend gemaakt. De partijen die wilden deelnemen werden vooraf gevraagd om een concept plan te maken. Deze moest ingezonden worden. Op basis van de inzendingen werd bekeken welke boten het beste aansluiten bij het Pride Amsterdam 2023 thema: #YouAreIncluded.
Divers deelnemersveld
Volgens de organisatie is er sprake van een divers deelnemersveld. Er varen onder andere lokale LHBTI+ stichtingen, landelijke LHBTI+ belangen verenigingen, gayhoreca, roze netwerken van multinationals en banken, roze overheidsinstellingen, politieke partijen, ministeries tot bedrijven die de emancipatie strijd van de LHBTI+ community ondersteunen, mee.
Belangrijke statements
De eerste twee boten die van start gaan, zijn volgens de organisatie erg belangrijk en maken direct een statement. De eerste boot is een Transboot die aandacht vraagt voor de nieuwe transgenderwet waardoor gelijke behandeling een feit kan worden. De tweede boot is van stichting Love planten. Hierop zitten Afrikaanse LHBTI+ vluchtelingen die hier in veiligheid zichzelf kunnen zijn.
Muziek langs de kant
Versterkt geluid langs de kant en op boten die afgemeerd zijn, is niet toegestaan. Deze maatregelen worden genomen om omgevingslawaai tegen te gaan en de beleving van het event te verbeteren. Dit mag al niet sinds 2019. Op sommige plekken mag je niet afmeren. Dit staat met borden (zie hieronder) aangegeven.
Pride Vignetten
Wil je naar met de boot naar Pride komen? Dan heb je een Pride Vignet nodig. Dit is in het leven geroepen vanwege de vele bezoekers die varend naar de Canal Parade willen komen. Er is beperkte ruimte beschikbaar. De boot mag maximaal 10 meter lang zijn. De Pride Vignetten zijn bedacht om tegen te gaan dat partijen die geen bijdrage aan Queer en Pride Amsterdam leveren, een eigen feestje gaan geven. Dit kan ook nog eens gepaard gaan met veel overlast. De verkoop van Pride Vignetten start op 1 juli 2023.
Parkeerverbod en autovrije kade
De kade langs de route zal autovrij worden gemaakt. Dit wordt gedaan om ruimte te maken voor de vele bezoekers die op de Canal Parade afkomen. Op zaterdag 5 augustus geldt er een parkeerverbod van 00:00 tot 23:59. Inwoners van de stad die een parkeervergunning hebben, kunnen hun auto ergens anders (binnen) parkeren.
Mindervalide bezoekers
Ben je een mindervalide bezoeker? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Er is aan jou gedacht. Voor, tijdens en na de botenparade zal er een veilige omgeving zijn waar je veilig kunt kijken naar de boten. Er wordt een deel van de kade afgezet en er zal een EHBO-post en mindervalide toilet aanwezig zijn. Hou de website van Pride Amsterdam in de gaten voor de aanmeldprocedure.
Eten en drinken
Over eten en drinken hoef jij je geen zorgen te maken. Langs de route is onder andere bier, wijn en fris te koop. Ook zijn er snackkarren met hamburgers, patat, hotdogs, saté en broodjes beenham. De verkopers zijn er medeverantwoordelijk voor dat het botenfestijn georganiseerd kan worden. De organisatie hoopt dat men zich dit beseft en eten en drinken bij deze partijen zal kopen.
Wildplassen
Net als gedurende het gehele jaar is wildplassen niet toegestaan. Mocht je dit wel doen kan je een boete krijgen van € 140,-. Het wordt sowieso niet gewaardeerd als je tegen bomen, brievenbussen of andere plekken waar het niet mag, gaat urineren. De organisatie en Gemeente Amsterdam plaatsen zoveel mogelijk toiletten.
Amsterdam schoonhouden
Er wordt verzocht Amsterdam schoon te houden. Het verzoek is om geen rotzooi langs de kant of in het water te gooien. Je kan bijvoorbeeld afvalzakjes gebruiken. Deze kunnen na afloop in de afvalbak worden gedeponeerd.
Gerelateerd artikel: Queer en Pride Amsterdam 2023: wat te doen?