Canal Parade vaart voor 26e keer door grachten Amsterdam

De wereldberoemde Canal Parade die op zaterdag 5 augustus met 80 deelnemers door de Amsterdamse grachten vaart, start met twee statements. Voorop vaart de Transboot die aandacht vraagt voor de nieuwe transgenderwet waardoor gelijke behandeling een feit kan worden. Daar achteraan vaart de boot van stichting Love Planet met Afrikaanse LHBTIQ+- vluchtelingen die hier in veiligheid zichzelf kunnen zijn. Daarmee is de start van de botenparade ook een oproep voor verdraagzaamheid en tegen onwetendheid. De eerstedeelnemer vertrekt om klokslag 12.00 uur vanaf het Oosterdok en de laatste boot zal rond 17.00 uur in het Westerdok aankomen. De jury onder leiding van Cornald Maas beoordeelt de deelnemende boten en de hele tocht wordt live uitgezonden door de AVROTROS op NPO1 en diverse andere kanalen.

“Ook dit jaar zijn er weer bijzondere boten en deelnemers. Onder meer ARTIS, twee boten in het kader van 150 jaar afschaffing slavernij, Sober is Sexy, Youth Pride, drie vrouwenboten waaronder Pink Melanin en een campagne voor veiliger uitgaan. We zijn trots te kunnen melden dat we dit jaar €85.000 ter beschikking hebben kunnen stellen voor ons zichtbaarheidsfonds van waaruit 20 deelnemers een extra bijdrage hebben ontvangen voor de realisering en aankleding van hun boot,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz (hij/hem), directeur van Stichting Pride Amsterdam.

Juryprijs en publieksprijs

De 80 deelnemende boten dragen ieder een eigen boodschap uit geïnspireerd op het thema‘YouAreIncluded’. Onder leiding van voorzitter Cornald Maas beoordelen Solange Dekker, Touria Meliani, Diego González-Clark en Emre Hoogduijn de boten. AVROTROS zendt de Canal Parade live uit op NPO1 vanaf 12.00 uur. Via de socials van Pride Amsterdam is de tocht te volgen en ook via PrideTV te zien via AT5, Salto en OUTtv. Dit jaar is er ook een publieksprijs hiervoor stemmen de boten die met een vignet langs de route liggen.

Route en informatie

Dit jaar zal KPN alle boten voorzien van een tracker die de locatie en afstand tot de boten gaat meten. Door de techniek van Pride’s technology partner is het mogelijk om veilig en gecontroleerd de vaart erin te houden. De tocht start om 11.40 uur met de Flyboarders bij het Oosterdok/Scheepvaartmuseum en voert via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar het Westerdok. Om alles in goede banen te leiden is op amsterdam.nl/pride een interactieve kaart te vinden met bezoekersinformatie zoals de gehandicaptentoiletten langs de Canal Parade route. Via de site pride.amsterdam/boats en de Woov-app is informatie over de deelnemers te vinden.

#YouAreIncluded

Met inmiddels 50 ambassadeurs en op weg naar WorldPride 2026 zal Pride Amsterdam dit jaar in het teken staan van de diversiteit binnen de LHBTIQ+-community. Het thema YouAreIncluded staat zowel voor individuen als groepen die strijden voor gelijke rechten. Zichtbaarheid is hiervoor van groot belang en daarbij helpen de vele activiteiten die worden georganiseerd om mensen samen te brengen.

Queer & Pride Amsterdam

Pride Amsterdam vindt plaats van 1 tot en met 6 augustus 2023 en is onderdeel van Queer & Pride Amsterdam dat plaatsvindt van 22 juli t/m 6 augustus. Van 22 t/m 28 juli was de organisatie in handen van Stichting Queer Amsterdam

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam