Pride Vignetten Canal Parade in verkoop en jury compleet gemaakt
Pride Vignetten gaan vanaf 1 juli in de verkoop

De 80 deelnemende boten zijn bekend, Cornald Maas heeft zijn jury samengesteld en de Pride Vignetten gaan zaterdag weer in verkoop. Daarmee zijn de voorbereidingen voor de 26e editie van de Canal Parade op zaterdag 5 augustus in volle gang en is het aftellen begonnen tot Pride Amsterdam van start gaat. De verkoop van de verplichte vignetten voor boten langs de route start zaterdag 1 juli om 12.00 uur via www.botenparade.nl. Iedere bezoekersboot krijgt dit jaar ook een stembiljet om online te stemmen voor de Publieksprijs. Dat nieuws heeft Pride Amsterdam bekend gemaakt.

Soepeler verloop Pride en minder overlast

Iedereen die met een boot langs de route van de botenparade wil liggen heeft een Pride Vignet nodig en stemt daarmee in met de huisregels. Dit vignet zorgt volgens de organisatie voor een soepeler verloop van de Pride en minder overlast voor de buurt. “Sinds 2019 werken we met vignetten tot tevredenheid van bezoekers en bewoners,” aldus Lars Brunnhoff coördinator van de Pride Vignetten. Zaterdag 1 juli kunnen mensen in de digitale wachtrij plaatsnemen en om 12.00 uur wordt alles in de wachtrij door elkaar gehusseld zodat iedereen gelijke kans heeft om een ticket te kopen. “Onze ervaring leert dat er veel vraag is om met een bootje langs de route te liggen, maar het aantal plaatsen is beperkt. Dus op is op.”

Deskundig team samengesteld door Cornald Maas

Voor de jurering van de 26e editie van de Canal Parade stelt juryvoorzitter Cornald Maas weer een deskundig team samengesteld te hebben, bestaande uit Solange Dekker, Touria Meliani, Diego González-Clark en Emre Hoogduijn. Samen zullen zij de 80 deelnemende boten beoordelen. “De jury vertegenwoordigt belangrijke waarden van de LHBTI+ gemeenschap. Samen zullen we tot een tot een goed en gefundeerd oordeel komen over de boten – niet alleen over hoe ze eruitzien en hoe ze zijn vormgegeven, maar vooral ook over welk verhaal ze vertellen en hoe ze inhoudelijk het verschil maken. Wij letten daarbij op belangrijke statements en boodschappen over en in deze tijd en op het jaarthema #YouAreIncluded,” aldus Cornald Maas.

Juryleden van de botenparade

De parade start op zaterdag 5 augustus om 12.00 uur. Solange Dekker heeft – met ondersteuning van Pride Amsterdam als sponsor – de titel Miss International Queen 2023 verovert in Thailand tijdens de grootste missverkiezing voor transgender vrouwen. De Amsterdamse wethouder Touria Meliani heeft in haar portefeuille kunst & cultuur en inclusie en anti-discriminatiebeleid. Acteur Diego González-Clark is bekend van Prince Charming en alleenstaande vader die zich actief inzet voor inclusief ouderschap. Activist Emre Hoogduijn zet zich in voor LHBTI-jongeren met een niet-westerse achtergrond (bij hun coming-out) en was gezicht van Coming Out Dag 2019 COC.

Meerwaarde van Pride Vignetten

De hele route is ingedeeld in zones en vakken. Op www.botenparade.nl kunnen bezoekers op een eenvoudige wijze kiezen waar ze willen liggen. Dat gaat volgens een strakke procedure. Voor woonbootbewoners geldt een aparte procedure. Zij kunnen voor hun sloep een zogenoemd woonbootbewonersticket aanvragen. Op de website staat uitgelegd wat zij moeten doen en aanleveren bij de Pride-organisatie. De kosten voor een Pride-vignet variëren en zijn afhankelijk van de grootte van de boot. Deze bijdrage is bedoeld ter dekking van de kosten van de vignetten en start bij € 50,- voor de kleinste boten. Vanaf woensdag 2 augustus om 08:00 uur geldt een afmeer-verbod op de route. Boten die op dat moment in de gracht liggen, worden door Waternet weggesleept en naar een bewaarhaven gebracht. Kosten hiervoor moeten door de booteigenaar worden betaald. Alleen sloepjes behorende bij woonboten mogen blijven liggen, mits deze voorzien zijn van het juiste ‘woonbootbewonersvignet’.

#YouAreIncluded

Met inmiddels 50 ambassadeurs en op weg naar WorldPride 2026 zal Pride Amsterdam dit jaar in het teken staan van de diversiteit binnen de LHBTIQA+-community. Het thema #YouAreIncluded staat zowel voor individuen als groepen die strijden voor gelijke rechten. Zichtbaarheid is hiervoor van groot belang en daarbij helpen de vele activiteiten die worden georganiseerd om mensen samen te brengen.

Queer & Pride Amsterdam

Pride Amsterdam vindt plaats van 1 tot en met 6 augustus 2023 en is onderdeel van Queer & Pride Amsterdam dat plaatsvindt van 22 juli t/m 6 augustus. Van 22 t/m 28 juli is de organisatie in handen van Stichting Queer Amsterdam.