Queer en Pride Amsterdam 2023: wat te doen?
Queer en Pride Amsterdam duurt dit jaar 2 weken

Queer en Pride Amsterdam duurt van 22 juli tot en met 6 augustus 2023. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt het evenement door twee verschillende organisaties georganiseerd. De organiserende partijen zijn Stichting Pride Amsterdam en Queer Amsterdam. Waar het event voorgaande jaren Pride Amsterdam heette, wordt er nu gesproken van Queer en Pride Amsterdam.

Programma Pride Amsterdam 1 tot en met 6 augustus

De tweede week van het event wordt georganiseerd door Stichting Pride Amsterdam. Na een week vol met activiteiten wordt Pride traditiegetrouw afgesloten met de Canal Parade op zaterdag 5 augustus en op zondag 6 augustus is de Closing Party op de Dam.

We zetten hieronder een aantal tips voor je op een rijtje. Voor het gehele programma bezoek je de website van de organisatie.

Straatfeesten Pride Amsterdam

Meerdere locaties – 4 augustus – 6 augustus

In het weekend van 4 tot en met 6 augustus zijn er weer vele straatfeesten. Neem voor meer informatie een kijkje in ons artikel Straatfeesten Pride Amsterdam.

Canal Parade

Grachten Amsterdam – 5 augustus

De Canal Parade is voor veel mensen het hoogtepunt tijdens Pride Amsterdam. Op deze dag varen er weer veel boten door de grachten in Amsterdam.

–>> Dit is de route <<–

Overdekte feesten

Meerdere locaties 4 augustus – 6 augustus

Ben je op zoek naar overdekte feesten tijdens Pride Amsterdam 2023? Gedurende het afsluitweekend van Pride staan er enorm veel leuke feestjes in diverse nachtclubs op het programma. De straatfeesten duren tot 00:00 uur, maar daarna gaat het feest in de clubs vrolijk verder. Check ons artikel met een overzicht van de Pride feesten.

Pride Photo tentoonstelling

Westerpark – 21 juli – 10 augustus

In het Westerpark vindt de jaarlijkse Pride Photo tentoonstelling van Pride Amsterdam plaats. Deze LHBTI+ foto expositie vindt plaats in de openlucht en is gratis te bezoeken. Thema dit jaar is ‘The Process of Change’. Hiermee wil de organisatie laten zien hoe het de LHBTI+ community in de wereld telkens weer lukt om, met creativiteit, vechtlust en veerkracht, haar bestaansrecht te bevestigen.

“De stichting organiseert de landelijk tour met als doel om de acceptatie van LHBTQIA+ personen, en seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te bevorderen”, is te lezen op de website van Pride Amsterdam.

Tentoonstelling Intersekse 1-90

Museumplein – 22 juli – 06 augustus

De tentoonstelling Intersekse – 1 op de 90 | 21 portretten van intersekse personen staan deze zomer op het Museumplein!

Queer en Pride Amsterdam 2023: wat te doen?

Zero Flags Project

Museumplein 22 juli – 06 augustus

Op het Museumplein wordt het Zero Flags Project georganiseerd. Tijdens dit demonstratieve evenement worden 69 vlaggen getoond van landen waar homoseksualiteit volgens het wetboek van strafrecht verboden is.

Milkshake Festival

Westerpark – 28 tot en met 30 juli

Het Westerpark staat dit weekend weer in het teken van het beroemde Milkshake Festival. Op vrijdag wordt gestart met het Mini Milkshake Festival 2023 voor mensen met een beperking. Op vrijdagavond staat de grote opening op het programma. Zaterdag en zondag gaat het feest door op het Westergasterrein.

Pride Hub Activiteiten

The Social Hub – 1 tot en met 6 augustus

The Social Hub in Amsterdam is tijdens Pride Amsterdam omgedoopt tot Pride Hub. Er worden meer dan 60 activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd van én voor jong tot oud.

Bar Baarsch Queer Dating

Bar Baarsch – 1 augustus

Volgens Bar Baarsch weet iedereen dat daten als een queer niet gemakkelijk is. Bar Baarsch organiseert daarom een Queer Date Night!

25 jaar Gay Games!

Amsterdam Museum aan de Amstel – 1 augustus

Tijdens het programma 25 jaar Gay Games! blikken ze met een gevarieerd programma bestaande uit speeches, muziek en Q&A’s terug op het historische event. Dit vieren ze graag met iedereen die warme herinneringen heeft aan de Gay Games.

Kunstlezing Pride

De Klinker – 1 augustus

Seksuele diversiteit is van alle tijden. Dat zien we terug in de kunst. Caravaggio en Michelangelo waren naar verluidt bi- of homoseksueel. Melanie Bonajo, Nederlandse afgevaardigde op de biënnale van Venetië, stapelt mensen in de kleuren van de regenboog in haar werk op elkaar. Deze kunstlezing is een van de vele activiteiten van de Senior Pride.

Pride Preview: Passages

Cinecenter – 1 augustus

Met gepaste trots presenteert Cinecenter, in samenwerking met De Roze Filmdagen, Pride twee Pride Previews van de nieuwe film Passages. Pride Preview: Passages speelt zich af in Parijs en volgt een escalerende strijd tussen drie mensen bij wie verlangen centraal staat en geluk net buiten bereik blijft.

Tentoonstelling MOREPIXX?

Ramses Shaffy Huis – meerdere data

MOREPIXX? is de internationale gay fetish fotowedstrijd. De wedstrijd is in 2015 gestart en dit is de zevende editie. Iedereen van over de hele wereld kan meedoen, zowel amateurs als professionals. Elk jaar wordt er uit alle ingezonden foto’s door een internationale, wisselende jury een voorselectie gemaakt.

De mol en de paradijsvogel

DeLaMar – meerdere data

De mol en de paradijsvogel is een indringende nieuwe Nederlandse musical, waarin twee verhalen over identiteit en queer rolmodellen zich met elkaar vervlechten.

TransPride Walk & Pride Oost Party at Pride Oost

Oosterpark – 2 augustus

Vandaag staat de feestelijke opening van de Pride Oost op het programma. De TransPride Walk start vanaf 14:00 bij de Muziekkoepel in het Oosterpark. VTA heeft al een aantal keer meegelopen. Erg leuk om mee te maken.

Sport Pride Conference

The Social Hub – 2 augustus

Deze avond staat in het teken van een sociaal veilig sportklimaat. Tijdens deze Sport Pride Conference komen ambassadeurs van Pride Amsterdam aan het woord. Zij vertellen over hun eigen ervaringen in de sport. Dit doen zij samen met bestuurders van de Pride en andere prominenten.

Open Air Cinema Mercatorplein

Mercatorplein – 2 en 3 augustus

“Graag nodigen wij u uit op het Mercatorplein voor de Openluchtbioscoop op woensdag 2 en donderdag 3 augustus 2023. Er zijn 400 plaatsen beschikbaar, dus wees op tijd. Iedereen is welkom op de Roze filmavonden! Neem je eigen hapjes en drankjes mee. De toegang is gratis”, is te lezen op de Facebook-pagina van de organisatie.

Lunchparty Junior meets Senior

Social Hub – 3 augustus

Junior meets Senior, de lunch waarin jong en oud bijeen komt. Daarom zullen er 40 Queer ouderen en 40 Queer jongeren bijeen komen om onder het genot van een hapje en een drankje elkaar verhalen te vertellen en te inspireren.

Tigers Pride Basketball Tournament

Hogendorp Sportcentrum – 3 tot en met 7 augustus

Vandaag start het Amsterdam Tigers Pride Basketball Tournament. Dit is internationaal LHBTI+ basketbal toernooi dat tot en met 7 augustus duurt.

Junior Meets Senior Lunch

The Social Hub – 3 augustus

Dit is een wel heel bijzondere lunch waarin jong en oud bijeen zullen komen. Aanwezig zijn 40 LHBTI+ ouderen en 40 LHBTI+ jongeren. Zij doen een drankje en hapje met elkaar. En terwijl ze dit doen worden er verhalen verteld om elkaar te inspireren. Er zijn geen kosten aan deze lunch verbonden.

Tropical Pride

Vondelpark Openluchttheater – 3 augustus

“Met trots presenteren wij een Tropical Pride Night in het Vondelpark bij het Openluchttheater. Kom langs voor Tropical beats & vibes op donderdag 3 augustus tussen 15:00 – 23:00”, aldus de organisatie van Tropical Pride.

StudentPride presents: Dichtgetikt

Levenslang – 3 augustus

Op 3 augustus wordt er een echt Queer Feest gegeven. Het event ‘StudentPride presents: Dichtgetikt‘ vindt plaats op een hele bijzondere locatie. Namelijk de stookruimte van de voormalige Bijlmer Bajes gevangenis.

Senior Pride Concert

Nieuwmarkt – 3 augustus

Het Senior Pride Concert op de Nieuwmarkt te Amsterdam is dit jaar gepland op donderdag 3 augustus 2023 van 18.00 tot 23.00 uur. Het is een gratis, vrij toegankelijk evenement voor de seniorleden van de LHBTIQA-community waarbij iedereen van harte welkom is, dus ook de jongeren.

Silent Disco Walk in Amsterdam

Museumplein – 3 augustus

Tijdens deze ‘Fabulous Pride’ editie gaan jullie samen dansen door de straten van de hoofdstad. “Trek je meest kleurrijke en flamboyante kleding aan en ga mee met een dansende regenboog door de straten van Amsterdam! Meezingen is niet verplicht, maar wordt aangemoedigd in onze Pride Silent Disco Walk“, aldus de organisatoren van Silent Disco Walk in Amsterdam.

Vogue dance Workshop: learn how to dance like Madonna!

Hermitage – 3 augustus

Tijdens deze actieve workshop leer je een Vogue dans. Dit is een dansstijl die is ontstaan in de ballroomscene van de LHBTI+ community in de jaren 1980. Het is een expressieve dans die elementen van mode, theater en zelfexpressie combineert om een visuele en artistieke ervaring te creëren.

Sweat for Pride 6

CrossFit Zeeburg – 4 augustus

Vrije Tijd Amsterdam besteedt geregeld aandacht aan activiteiten tijdens Queer en Pride Amsterdam 2023. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Pawel Wlodarski, organisator van Sweat for Pride 6 op vrijdag 4 augustus bij CrossFit Zeeburg.

Straatfeesten

Meerdere locaties – 4 en 5 augustus

Op de avond voor de Canal Parade worden traditiegetrouw weer een hoop straatfeesten georganiseerd!

MainStage Pride Amsterdam 2023 ♡ Dam Square

De Dam – 4 tot en met 6 augustus

Traditiegetrouw is het weer feest op de MainStage op De Dam. De avonden zullen bol staan van optredens en entertainment.

Pride op het Amstelveld

Amstelveld – 4 en 5 augustus

Dit is een gratis toegankelijk feest op de dag voor en dag na de botenparade. Het is de HeBiHo VrijMiBo voor alle kleuren van de regenboog. Amstelveld Pride wordt georganiseerd om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt.

Open Air Cinema Gershwinplein

Gershwinplein – 4 augustus

Deze openluchtbioscoop vindt plaats op het Gershwinplein op de Zuidas. Er zijn 400 plaatsen beschikbaar, dus wees op tijd. Iedereen is welkom op de Roze filmavonden! Neem je eigen hapjes en drankjes mee. De toegang is gratis.

PLLEK PRIDE | HOSTED BY NICKIE NICOLE

Pllek – 5 augustus

Steek na de Canal Parade het IJ over en feest nog even door op ons strand! Tijdens ‘PLLEK PRIDE HOSTED BY NICKIE NICOLE‘ geniet je buiten tot 23:00 uur van live DJ’s, hierna verplaatst het feest zich naar binnen. Hosted by de legendarische Nickie Nicole. Toegang is gratis!

Gay Forcing Pride 2023 (Bridge)

Buurthuis Lydia – 6 augustus

Onder het motto ‘ook bridgers zijn inclusief en vieren de diversiteit’ wordt Gay Forcing Pride 2023 georganiseerd.

Pride Plastic Fishing

Scheepvaartmuseum – 6 augustus

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er plastic in de gracht wordt gegooid, voor tijdens en na de Canal Parade! Maar, mocht het dan toch gebeuren, is het natuurlijk beter dat het wordt opgeruimd. In dat kader wordt Pride Plastic Fishing georganiseerd. Jij en je vrienden zijn welkom om plastic te vissen op de dag na de botenparade.

Closing Party

De Dam – 6 augustus

Na een mooi vol programma is het op zondag 6 augustus de laatste dag van Queer en Pride Amsterdam 2023! Traditiegetrouw vindt dan de Closing Party plaats op de Dam.

Programma Queer Amsterdam 22 tot en met 28 juli

Het eerste deel van het programma wordt georganiseerd door Queer Amsterdam. Een van de events tijdens de eerste week is de Pride Walk. De route van deze demonstratie optocht begint op De Dam. Eindbestemming is het Mueumplein, waar aansluitend het Queer Fest zal plaatsvinden.

We zetten hieronder een aantal tips voor je op een rijtje. Voor het gehele programma bezoek je de website van de organisatie.

Pride Walk

De Dam – 22 juli

De jaarlijkse Pride Walk is een protestmars tegen LHBTI+ discriminatie. Er wordt gestart op De Dam en geëindigd op het Museumplein. Dit is volgens velen het belangrijkste evenement tijdens ‘Pride’. Inmiddels is dit evenement voorbij. Geniet nog even mee terug van de beelden met het artikel: In beeld: Pride Walk 2023 in Amsterdam.

Queer Fest

Museumplein – 22 juli

Nadat de Pride Walk is gelopen vindt er minifestival Queer Fest plaats op het Museumplein. Je kan dansen en er staan marktkraampjes en er wordt lekker eten en drinken verkocht. Er worden ook sportactiviteiten georganiseerd.

Waterkant x Roze Kwaku

Waterkant – 22 juli

Dit evenement is een verkleinde versie van Roze Zondag tijdens het Kwaku festival. Het terras van Waterkant wordt tijdens Roze Kwaku bij Waterkant speciaal uitgebreid. Er is lekker eten, muziek en de Surinaamse cultuur wordt volop gevierd.

Queer Pride Zaterdag: The Planet

Homomonument – 22 juli

Op zaterdag is het bij het Homomonument tijd voor Queer Pride Zaterdag: The Planet.

The Planet is normaal gesproken een clubavond met een programma van diverse queer DJ’s en performers voor femmes & thems: queervrouwen, trans- en non-binaire personen. Dit keer maken ze hun opwachting op de stage bij het Homomonument.

Queer en Pride Amsterdam 2023: wat te doen?

CLUB TRANSMISSION x LOS ANGLES x Triple X

Garage Noord – 22 juli

Deze Queer & Pride hebben ze drie lokale queer collectieven uitgenodigd om je een 12 uur durend feest te geven. Samen met een all-star line-up van dj’s en performers tot live acts, heroveren zij een pride die ook echt queer is.

Pedal For Pride

Homomonument – 23 juli

Op zondag 23 juli start bij het Homomonument de Pedal for Pride. Er kunnen in totaal 50 wielrenners meedoen. Er worden 3 routes gefietst. Je moet je vooraf inschrijven.

Queer & pride church 15 years!

Club Church – 22 juli

De beroemde Club Church viert zaterdag 22 juli haar 15e verjaardag! Reden voor Vrije Tijd Amsterdam om wat vragen te stellen aan Richard Keldoulis, een van de eigenaren van de nachtclub en als dragqueen bekend als Jennifer Hopelezz. Lees hier het interview.

Roze Kwaku

Nelson Mandela Park – 23 juli

In het Nelson Mandela Park is het weer tijd voor Roze Kwaku. Er is een eigen stage om te dansen of lekker te swingen met rollerskates.

Amsterdam Pride Run

Start bij Café Restaurant Polder – 23 juli

In het Flevopark vindt de Pride Run plaats. Organisator is de Queer hardloopvereniging Rainbow Athletics Amsterdam. We interviewden de organisatie. Lees hier de voorbeschouwing.

Queer Dubbel Dag Toernooi (Tennis)

Smashing Pink – 23 juli

Op 23 juli organiseert Smashing Pink het Eerste Queer Dubbel Dag Toernooi. 25 jaar na de grote Gay Games van Amsterdam zetten ze in op nieuwe tradities. Het wordt een dag van spelen, ontmoeten, gezelligheid en sportiviteit!

Queer family – The Viper squat

Homomonument – 23 juli

Op zondag 23 juli, organiseert Homomonument Queer Families & The Vipers Squat. Queer families, voor queer ouders met kids, ouders met queer kids, en alle queers die jong van geest zijn. The Vipers Squat is een kunstenaarscollectief met als doel om te komen, het podium te squaten en een boodschap van liefde, vrijheid en gelijkheid uit te dragen.

Joost van Bellen Gaat Door Queer edition

Melkweg – 21 juli

In de Melkweg vindt de Joost van Bellen Gaat Door Queer edition plaats. De bekende dj draait rug-aan-rug met Juliana X van Queer Club Zuperstition uit Rotterdam. Superster en vuige dragterrorist Christeene vliegt op haar bezemsteel over uit New York City voor een exclusief optreden. Daarnaast komt Industrial techno & punkraver Louisahhh vanuit Parijs over voor een knalset.

Dansen bij Lola The Green Aardvark

Lola The Green Aardvark – 23 juli en 26 juli

Op het terras van Lola The Green Aardvark kan er 23/7 lekker gedanst worden op muziek van een dj. Op 26/7 wordt hier een queer pub quiz georganiseerd.

Queer Films

Meerdere locaties & data

Het filmprogramma van Queer Amsterdam bestaat uit een gebalanceerd programma aan Queer films. Deze vertoningen zijn te zien bij Studio K, Rialto, LAB111, De Vlugt, Volkshotel en Waterkant. Tijdens dit filmprogramma komen belangrijke thema’s aan bod.

Themabijeenkomst Pride and Sports

American Hotel Leidseplein – 24 juli

Dit is een Pride and Sports netwerkbijeenkomst bij het American Hotel Leidseplein. Tijdens deze bijeenkomst zullen verschillende sprekers en ervaringsdeskundigen de huidige situatie bespreken. Want hoever zijn we nou eigenlijk als het gaat om emancipatie binnen de sportwereld?

Windsurf Clinic

Sloterplas – 26 juli

Altijd al eens willen surfen op de Sloterplas? Dan is het wellicht een idee om je in te schrijven voor deze Windsurf Clinic!

LoveSwim aan de Amstel

Roeicentrum Berlagebrug – 28 juli

De LoveSwim biedt een sprankelende en inclusieve ervaring waar liefde en diversiteit centraal staan. Duik in het verfrissende water van de prachtige Amstel en voel de kracht van saamhorigheid.

Queer schaken in the neighbourhood

Max Eeuweplein – 26 juli

In de open lucht wordt een levend schaakspel gespeeld, met extravagante schaakstukken en performers. Dit event is onderdeel van de activiteiten tijdens Pride and Sports.

Slotfeesten

Meerdere locaties – 28 juli

Wist jij dat er op verschillende locaties in de stad slotfeesten worden georganiseerd? Mocht je het nog niet weten dan weet je het nu in ieder geval wel! Neem een kijkje op de website van de organisatie voor meer informatie.

Nog leuke tips voor in het overzicht? Of heb je een foutje gezien? Stuur een e-mail naar [email protected].

Nog meer leuke dingen doen in Amsterdam?

Wil je weten welke leuke dingen er nog meer in Amsterdam gedaan kunnen worden? Dan hebben we nog veel meer leuke tips voor je. Neem dan een kijkje op een van de volgende pagina’s:

Activiteiten in Amsterdam
Exposities in Amsterdam
Evenementen in Amsterdam
Festivals in Amsterdam
City Guide Amsterdam

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam