Roze Filmdagen 2023
Roze filmdagen

De 26e editie van LGBTQ+ filmfestival Roze Filmdagen opent woensdag 22 maart met de Nederlandse première van Joyland in Het Ketelhuis in Amsterdam. Joyland is het debuut van Pakistaans regisseur Saim Sadiq. De film heeft op meerdere vlakken indruk gemaakt: het was de eerste Pakistaanse film die in première ging op Cannes en won daar ook de Queer Palm voor beste queer film. Hiernaast werd de film geselecteerd voor de shortlist van de Oscar voor Beste Internationale Film.

Joyland

Joyland is het oudste pretpark van Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Het is een plek waar mensen zoals Haider en zijn zwangere echtgenote Mumtaz graag even al hun zorgen vergeten. Zij leeft dagelijks met de druk die de patriarchale samenleving van Pakistan haar oplegt – ze moet een zoon ter wereld brengen – en hij loopt rond met een groot geheim. Haider werkt namelijk stiekem als achtergronddanser bij Biba, een transvrouw die optreedt in een exotische dansclub. Als hij ook nog eens verliefd wordt op haar, barst er een cultuurclash los die zijn conservatieve omgeving op losse schroeven zet. Bekijk hier de trailer van Joyland.

Documentaires

Naast ruim 80 korte en 45 speelfilms van over de hele wereld vertoont Roze Filmdagen ook veel documentaires. De aangrijpende documentaire Uit ‘t leven van documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger gaat op het festival in wereldpremière. Twee jaar lang volgden zij drie LGBTQ+ers die een inktzwarte periode achter de rug hebben. Hiernaast is de exclusieve sneak preview van de Duitse documentaire Queer Exile Berlin te zien. Deze film van regisseur Jochen Hick volgt een aantal personen uit de levendige Berlijnse queer community. Queer Exile Berlin is na Out in East-Berlin en My Wonderful West Berlin het derde deel uit een bijzondere Berlijnse queer docu-trilogie.

The Venus Effect

Roze Filmdagen 2023 sluit af met de heerlijk Deense feelgood-film The Venus Effect. Deze film van regisseur Anna Emma Haudal volgt Liv, een meisje van begin twintig die, tegen alle verwachtingen in, verliefd wordt op de spontane Andrea. Hierdoor wordt niet alleen haar uitgestippelde leven, maar ook dat van haar vader, haar moeder en haar homoseksuele broer danig verstoord.

Online Talkshows

Op zoek naar verdieping en uitdaging rondom het filmprogramma? Tune online in bij de Queer Movie Talks op YouTube en rozefilmdagen.nl. In deze talkshow gepresenteerd door Annefleur Schipper (programmamaker / De Lesbische Liga Podcast) en Tirsa With (presentator Het Klokhuis) verkennen we met bekende LGBTQ+ers en filmmakers thema’s die belangrijk zijn voor de community en voor filmliefhebbers in het algemeen. Kijk mee naar openhartige, kwetsbare en confronterende verhalen, maar ook naar een gezonde dosis queer joy en excellence.

Over Roze Filmdagen

Roze Filmdagen is een twaalfdaags filmfestival waar speelfilms, korte films, documentaires en online talkshows met een LGBTQ+ gerelateerd thema worden vertoond. De 26e editie van de Roze Filmdagen 2023 vindt plaats van woensdag 22 maart t/m zondag 2 april 2023 in Het Ketelhuis in Amsterdam. De kaartverkoop start 6 maart via rozefilmdagen.nl.