Het verhaal van het gratis te bezoeken NDSM OPEN
NDSM OPEN 2020 Bart Stuart Foto credits: c. Moon Saris

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Sarah Payton over de NDSM OPEN 2022. 

Wilt u NDSM OPEN 2022 allereerst eens introduceren?

“NDSM OPEN is de open dag van de kunstenaars- en makersgemeenschap op de NDSM werf. Achter de normaliter gesloten ateliers- en werkplaatsdeuren zijn bijzondere werelden en rijke ervaringen te ontdekken. Tijdens NDSM OPEN is er ook een programma met workshops, theater, installaties, groepstentoonstellingen en muziek. NDSM OPEN is gratis te bezoeken.”

Wie is de organisatie achter NDSM OPEN 2022?

“NDSM OPEN wordt sinds 2013 georganiseerd door Art City NDSM, dat is een bottom-up initiatief ontstaan uit de broedplaats gemeenschap in de Kunststad. Met andere woorden: wij organiseren het zelf!”

Wie zijn de kunstenaars/makers die op het NDSM-terrein hun atelier/werkplaats hebben?

“In de Kunststad in de NDSM Loods werken meer dan 200 kunstenaars en makers: beeldende kunstenaars, theatermakers, decormakers, meubelmakers, architecten, muzikanten, grafische ontwerpers, tekenaars, wevers, lassers, modeontwerpers, tassen ontwerpers, fotografen, performers, inventors, een circus, een ambachtelijke drukkerij, en creatieve geesten waarvoor er helemaal geen naam bestaat! Sinds een paar jaar zit Treehouse NDSM ook op de NDSM met nog eens 100 kunstenaars en makers uit veel diverse disciplines.”

Worden de ruimtes verhuurd en zijn er nog ruimtes beschikbaar?

“De kunstenaars en makers in de Kunststad in de NDSM Loods betalen huur op de m2 vloer, maar zijn eigenaar van hun eigen atelier of werkplaats. Er komen niet zo vaak werkruimtes vrij en als dat zo is moet je het eigenaarschap overnemen. Vaker lukt het om een deel van een atelier te delen in onderhuur. In Treehouse NDSM worden de ruimtes verhuurd voor een kortere periode van enkele jaren, en komen er vaker ruimtes vrij. Als je interesse hebt neem maar contact op met de organisaties!”

Is er ook een programma beschikbaar?

“Het programma staat online op de website en ook op Facebook en Instagram. Op de dag zelf staat het programma en plattegrond op posters verspreid rond de werf. Er komen altijd wat leuk last-minute onderdelen!”

Het verhaal van het gratis te bezoeken NDSM OPEN
NDSM OPEN Alien Voyagers_ 2021 _photo Sarah Payton Art City NDSM

Zijn er ook hoogtepunten te vermelden?

“Een paar hoogtepunten zijn: de nieuw expositie in NDSM Fuse over A.I. dat opent die dag; de voorstelling De Schildpad van straattheaterartiest Pieter Post in de tijdelijk installatie ASCENDING; de vele workshops in Treehouse; de metershoog lopende poppen-op-stelten van Alien Voyagers; en een allerlaatste kans om de X-Helling ateliers te bezoeken in hun oorspronkelijk staat voordat ze gerenoveerd worden.”

Is er een mogelijkheid voor een gezellig hapje en drankje?

“Zeker! Er is veel keuze op de NDSM als het op eten en drinken komt! In de NDSM Loods is er de theatercafé en ook café-restaurant IJver en aan het water heb je Noorderlicht en Pllek allebei met prachtige uitzicht over het water.”

Wilt u zelf nog iets vermelden?

“NDSM OPEN staat voor een open geest, voor vrijheid en gastvrijheid, voor open deuren en een open blik. We gaan OPEN, wees welkom!”

Meer informatie: https://www.ndsmopen.nl/

 

 

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam