‘Gewoon Willem’: de nieuwe theatershow van Waylon

‘Gewoon Willem’. Dat is de titel van de geheel Nederlandstalige show waarmee Waylon vanaf 15 september 2022 een muzikale rondrit langs maar liefst 57 theaters maakt. Dat kondigde hij woensdag aan bij Jinek, na een mooie ode aan Henny Vrienten. De aftrap vindt plaats in Theater De Lievekamp in Oss en leidt vervolgens langs onder meer Groningen, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam en wordt op 22 april afgesloten met een voorstelling in Het Nationale Theater in Den Haag. Bovendien lanceert hij ook dit najaar een gelijknamig album met louter werk in zijn moerstaal. 

De keuze voor het Nederlandstalige werk vindt zijn oorsprong opvallend genoeg in een samenwerking met Henny Vrienten rondom een afscheidslied voor De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk, nu zo’n twee jaar geleden. Willem trok de stoute schoenen aan en belde Vrienten, die enthousiast reageerde: “Ja, met jou wil ik wel een liedje maken, want het zou leuk zijn als jij Nederlands gaat zingen.”

Voor de totstandkoming van het album werkte Willem samen met Joost Marsman en Sander Rozeboom, de tekstdichters van IOS (Is Ook Schitterend) en daarnaast deed hij een beroep op poëet Han Kooreneef. De Nederlandse teksten vormen een geheel met de mooie, simpele en diepe melodieën.

Tijdens de theatershow geeft Willem, aan de hand van anekdotes uit een rijk leven, uitleg bij het album. Daarnaast gaat hij in gesprek met zijn publiek. Maar het liefst maakt hij muziek en zingt hij daarbij in zijn moerstaal. Hij brengt in een negentig minuten durend programma eigen liedjes, maar neemt ook een duik in de Nederlandstalige popgeschiedenis. Zodoende zijn er ook nummers van onder anderen Robert Long en André Hazes te verwachten.

Waylon zong vrijwel zijn gehele carrière in het Engels, maar dat is niet langer nodig. “De lage landen passen me steeds beter dan de country. Uiteindelijk ben ik ook maar gewoon Willem uit de klei van Apeldoorn. Daar ligt ook de basis van mijn eigen levenslied. Ik zie het album en de theatertour ook als een eerbetoon aan mijn wortels. Het rood van een geleefd leven, het wit van de rust die ik heb gevonden en het blauw van de diepgang die hoort bij het ouder worden.”