Gesprekken, film, en kunst vanuit Belarussisch perspectief
Foto via De Balie

Zaterdag 21 mei in De Balie: eten, gesprekken, film en kunst vanuit een Belarussisch perspectief. Er zijn deze dag vier verschillende programma’s: How to fight for democracy, Living in dictatorship, Who’s next? Eastern Europe asking en How should Europe respond?, daarnaast maakt Balie chef Eliza Drzalowska Oost-Europese gerechten en is de Balie gevuld met Belarussische kunst van de expositie: So Far, Yet So Close. 

13.00 How to fight for democracy?
Hoe blijf je vechten voor democratie in een land dat geterroriseerd wordt door een dictator? In dit programma kijken ze naar de massa protesten die in augustus 2020 plaatsvonden in Belarus met degenen die demonstreerden: journalist, acitivst en rechterhand van Sviatlana Tsikhanouskaya, Franak ​Viačorka, dichter, vertaler en activist Julia Cimafiejeva, activist en medeorganisator van de dag: Ilya Shcharbitski.

16.30 When flowers are not silent + talk
Tijdens dit programma kijken ze samen met bezoekers naar de film: When Flowers Are Not Silent: een emotionele getuigenis van het gewelddadig neerslaan van Belarussische demonstranten. Na de film spreken we met de regisseur van de film: Andrei Kutsila.

17.00 Who’s next? Eastern Europe asking
Er wordt gesproken met journalisten die verslag doen in post Sovjeststaten. Wat betekent betekent het om in een land te leven dat in Ruslands schaduw ligt. Welke weerklank heeft de recente invasie op deze landen en hoe kijken ze naar elkaar? Met: Natalia Antelava, Floris Akkerman, Franka Hummels en medeorganisator van de dag Daša Słabčanka.

20.30 How should Europe respond?
Drie maanden geleden viel Rusland Oekraïne binnen. En de toekomst is nog steeds onduidelijk. In dit programma bespreken we hoe Europa zou moeten reageren op de Russische agressie. Met: Franak Viačorka, Natalia Antelava, Ruben Brekelmans en Thijs Reuten.

1 – 21 mei Expo: So Far, Yet So Close
In deze expositie delen Vika Mitrichenko, Lena Davidovich, Tasha Arlova, Hanna Aksionava, Masha Maroz, Anna Sokolova, Maria Komarova & Sviatlana Silich uit Belarus hun persoonlijke verhalen in hun kunstwerken. Elk van de artiesten kiest voor een andere strategie om in het reine te komen met hun verleden.

*image: Anna Sokolova – still from video