Female Gaze Tour: Een rondleiding vanuit vrouwelijk perspectief
Maaike Schoorel in Huis Willet-Holthuysen. Foto Gert-Jan van Rooij

Op zondag 11 december 2022 van 14:00 tot 15:00 uur vindt er een Female Gaze Tour plaats in het historische grachtenpand Huis Willet-Holthuysen. Rachel Esner en Mayken Jonkman van het platform De Andere Helft geven een rondleiding in de solotentoonstelling van Maaike Schoorel in Huis Willet-Holthuysen.

Rachel Esner is universitaire hoofddocent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft gepubliceerd over tentoonstellingsgeschiedenis, het beeld van de kunstenaar in de media, en Vincent van Gogh, alsmede over receptiegeschiedenis en kunstkritiek. Esner is een van de oprichters van het onderzoeksplatform De Andere Helft: Vrouwen in de Nederlandse Kunstwereld, 1780-1980, waarbinnen zij momenteel onderzoek doet naar de bijdrage van vrouwelijke conservatoren aan het Rijksmuseum.

Mayken Jonkman is senior conservator negentiende-eeuwse kunst bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde en maakte tentoonstellingen over de negentiende-eeuwse kunstmarkt, het imago van de kunstenaar en over het Hollands Impressionisme. Op dit moment legt Jonkman de laatste hand aan haar proefschrift over hoe Nederlandse negentiende-eeuwse kunstenaars succesvol werden in Parijs. Daarnaast is ze een van de initiatiefnemers van het platform De Andere Helft.

Datum: Zondag 11 december 2022
Tijd: 14:00 – 15:00 uur
Locatie: Huis Willet-Holthuysen, tentoonstelling Maaike Schoorel
Toegang: Gratis op vertoon van geldig entreebewijs museum.
Capaciteit: Er is plek voor 15 personen.
Meer info en reservering: www.amsterdammuseum.nl.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam