Expositie Rik van der Kooi bij galerie Arne Everts Arts
Art by Rik van der Kooi

Vanaf zaterdag 14 mei vindt er bij galerie Arne Everts Arts een bijzondere expositie van Rik van der Kooi plaats. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met de beeldend kunstenaar.

Introductie Rik van der Kooi

“Mijn naam is Rik van der Kooi en ik ben beeldend kunstenaar. Ik maak voornamelijk tekeningen en collages. Het thema natuur, en hoe de mens met de natuur omgaat, vormt de rode draad in mijn werk.”

Wat kan men van de solotentoonstelling ‘The Writing On The Wall’ in ‘Galerie Arne Everts’ verwachten?

“Arne en Brook, de galeriehouders, zijn vorig jaar op mij afgestapt omdat ze tekeningen van mij hadden gezien van machines die worden overwoekerd door planten en lianen. Ze vroegen of ik deze ook eens bij hun zou willen exposeren, dus die tekeningen hangen er zeker bij. Ook is er nieuwer werk te zien.”

Primitieve beschavingen

“Ik ben heel erg geïnteresseerd geraakt in primitieve beschavingen, en dan met name de tekeningen en symbolen die ze ons hebben nagelaten. Sterrenkaarten, mythologische dieren, dat soort dingen. In mijn meest recente tekeningen lopen mensen rond die naar die symbolen in de lucht kijken, alsof het richtingaanwijzers zijn.”

Gesigneerde prints

“In totaal zullen er zo’n 40 werken hangen, waaronder gesigneerde prints. Die zijn goedkoper dan originele tekeningen. Ik vind het belangrijk dat kunst voor iedereen betaalbaar is.”

Hoe is de naam ‘The Writing On The Wall’ tot stand gekomen?

“Er lijkt een steeds groter collectief bewustzijn te ontstaan dat we anders moeten omgaan met onze planeet en onze geestelijke gezondheid. Tegelijkertijd zie ik vliegtuigen overvliegen en woontorens rondom ons huis verrijzen. Als ik thuis aan het werk ben wordt er soms meerdere keren per dag aangebeld door een gehaaste pakketbezorger die even een pakket voor de buren wil droppen, die er niet zijn. Waar zijn we dan nu?”

Tekenen aan de wand

“Ergens zijn dit allemaal tekenen aan de wand, maar toch verzin je zo’n titel niet zelf. Mijn meest beluisterde track op Spotify in 2021 bleek ‘The Writing On The Wall’ van Iron Maiden te zijn. Toen moest ik wel. Ik ben absoluut geen onheilsprofeet verder hoor. Ik vind deze tegenstrijdigheden, die ook in mij zitten, heel interessant.”

Is er ook een feestelijke opening van de expositie?

“Jazeker! Zaterdag 14 mei om 16.00 uur, met bier en borrelhapjes dus kom vooral langs! Ook is er een dj die de muzikale omlijsting verzorgd. We zullen niet de hele avond Iron Maiden draaien want ik wil dat iedereen het naar zijn zin heeft.”

Wat is de locatie van de ‘Galerie Arne Everts Arts’ en kun je iets over deze galerie vertellen?

“Galerie Arne Everts is een galerie in De Pijp (Frans Halsstraat 74), gerund door Arne en Brook. Ze willen jonge en opkomende kunstenaars een kans geven om zichzelf te presenteren. Arne maakt zelf fantastische collages en exposeert zijn werk daar ook geregeld. Qua oppervlakte is de galerie vrij klein, wat zorgt voor een intieme en gezellige setting. Het is een prachtige ruimte en ik ben ze heel dankbaar dat ik mag komen exposeren!”

Wat is je drijfveer om art te maken?

“Alles wat ik zie, hoor, denk, voel, moet ik verwerken. Ik doe dat door nieuwe dingen te maken, dat gaat bijna automatisch.”

Met welke materialen werk je het liefst?

“Inkt, in alle kleuren van de regenboog. Verder potlood, gouache en aquarelverf. Sinds ik collages maak van mijn oude tekeningen die ik gedeeltelijk verbrand heb, is een aansteker ook onmisbaar geworden.”

Heb je een eigen atelier waar je je helemaal kunt richten op het maken van kunst?

“Ja, ik heb een atelier aan huis. Wel ben ik van plan om veel groter te gaan werken dus dan moet ik iets buiten de deur gaan zoeken.”

Wil je zelf nog iets kwijt?

“Dankjewel voor dit interview!”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Rik van der Kooi voor zijn tijd en antwoorden! We wensen hem en alle belangstellenden een mooie expositie toe!

De expositie Rik van der Kooi vindt vanaf 14 mei tot en met 4 juni 2022 plaats bij galerie Arne Everts Arts.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam