De Balie in december: Mohamedou Ould Slahi, Galina Timchenko en Tony Cokes

In november staan er op volop programma’s op de agenda van De Balie. We spreken over klimaat, voeding en natuur met Alexander Nieuwenhuis, Dan Saladino, George Monbiot en in het nagesprek over de De VN-klimaattop. Ook worden we weer bezocht door grote internationale sprekers, zoals Marina Abramović en Peter Frankopan. 

Vrijdag 4 november: ENFF x De Balie: The Dawn
Stefan Malešević
| Deze complexe psychologische thriller is het tweede deel van Dalibor Matanić’s trilogie Against fascism, die begon met de film The High Sun, winnaar van de juryprijs in de Un Certain Regard-competitie in Cannes. Matanić is misschien wel het meest bekend bij het internationale publiek als de regisseur van The Paper, de eerste tv-serie uit Zuidoost-Europa die werd gekocht voor wereldwijde Netflix-distributie. Na het vertonen van de film is er een Q&A met Dalibor Matanić. 

MA 7 NOV / 20:00 / NL On Stage: Marina Abramović and Yoel Gamzou
Ianthe Mosselman | Over het mysterie en de urgentie van het creëren van kunst op het podium. Dit keer in On Stage Marina Abramović, de peetmoeder van de podiumkunsten, en regisseur Yoel Gamzou over wat een voorstelling, een podium, een theater is en wat kunst kan doen. Gemodereerd door De Balie directeur Yoeri Albrecht.

DI 8 NOV / 19:30 / EN Challenges for Xi Jinping’s China
Zara Toksöz i.s.m. LeidenAsiaCentre | Op 16 oktober is het Chinese communistische partijcongres begonnen met het bepalen van het nieuwe leiderschapsteam. President Xi Jinping heeft een derde termijn veilig gesteld – waarmee hij breekt met de partijnormen. Op deze avond bespreken we de uitkomsten van het congres: wie is benoemd tot leider, en wat zijn de plannen om de huidige uitdagingen voor China aan te pakken?

DI 8 NOV / 20:00 / NL Desinformatie, gezag en achterdocht
Jelle Baars i.s.m. Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) | Jaap van Dissel zou 750 duizend euro smeergeld hebben ontvangen om de samenleving langer op slot te houden. President Volodymyr Zelensky zou Oekraïners hebben opgeroepen hun wapens neer te leggen. Allemaal onwaarheden. Een avond over desinformatie, gezag en achterdocht. Hoe groot is het gevaar voor onze democratie en samenleving? En welke belangen worden behartigd door het verspreiden van nepnieuws?

 VR 11 NOV / 17:00 / NL Ontmoet de wethouder: Zita Pels
Katarina Schul en Veronica Baas | Wat is de visie van de nieuwe wethouders van Amsterdam op huidige crises en welke plannen hebben zij voor de komende bestuursperiode. Merlijn Geurts gaat in gesprek met Zita Pels, wethouder Duurzaamheid (GroenLinks), over haar aanpak van verduurzaming en andere dringende uitdagingen binnen haar portefeuille.

DI 22 NOV / 19:30 / NLGrenzen aan de groei
Jelle Baars | Door blind vertrouwen in het vooruitgangsgeloof – wetenschap en welvaart lossen uiteindelijk alle problemen op (ook het klimaatprobleem) – zijn waarschuwingen van een halve eeuw geleden in de wind geslagen. Inmiddels kunnen we constateren dat het vooruitgangsdenken ons heeft voorgelogen.Programmamaker Jelle Baars gaat aan de hand van het boek Winterthur van
Alexander Nieuwenhuis op zoek naar de grenzen van het vooruitgangsgeloof.

DI 22 NOV / 20:00 / NL Verslag van een reis door Oekraïne, Jaap Scholten
Ianthe Mosselman i.s.m. Atlas Contact | Als Russische tanks Oekraïne binnenrollen begeeft Jaap Scholten zich vanuit zijn dorp in Hongarije naar de grens, om een gezin te helpen vluchten. Hij raakt steeds meer betrokken bij de oorlog. We volgen Scholten op zijn reis door Oekraïne zoals beschreven in zijn boek Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper. Een gesprek over een land in oorlog met Jaap Scholten.

DO 24 NOV / 20:00 / NL Het WK in Qatar
Veronica Baas | Men suggereert vaak dat sport niet politiek is, maar kunnen we er in het geval van Qatar nog omheen? Hoe ver gaat Qatar om zichzelf positief aan de wereld te kunnen presenteren? Moeten we daaraan mee willen werken? Als we in Nederland meewerken aan het WK, zijn wij dan net zo schuldig aan de uitbuiting daar? Een gesprek tussen documentairemaker Danny Ghosen, sportfilosoof Sandra Meeuwsen en sportjournalist Matthijs van Dam.

DO 24 NOV / 20:00 / NL Techdenkers: Hack the future
Jelle Baars | De mensheid heeft behoefte aan nieuwe ideeën om de hedendaagse crises het hoofd te bieden en te overleven in de 21e eeuw. Volgens Mitch Altman, een hacklegende in de VS, zijn deze ideeën te vinden in de filosofie van de hackergemeenschap – een subcultuur die genieten van de collectieve inspanning om op creatieve wijze de beperkingen van softwaresystemen of elektronische hardware te overwinnen. Wat kunnen we leren van de groeiende hackersgemeenschap?

DO 24 NOV / 20:30 / EN Eating to Extinction with Dan Saladino
Kees Foekema i.s.m. Slow Food Nederland | Wie Dan Saladino (programmamaker en radiohost bij BBC) de afgelopen twintig jaar gevolgd heeft, weet het een en ander van het enorme voedsel diaspora dat onze aarde rijk is. Van de tientallen verschillende appelsoorten in het Tian Shan berggebied tot linzen uit de Schwäbische Alb. Door de intensieve agricultuur kennen we niet meer dan een paar bekende appel merken en alleen maar groene of rode linzen. Wat kunnen we leren van Saladino’s verhalen?

ZA 26 NOV / 20:00 / NL Journalistiek in crisistijd
Sophie Rutenfrans i.s.m. Vierde Golf | Tijdens de coronacrisis richtte de Nederlandse media zich vooral op informeren en leek de ruimte om kritisch te zijn steeds kleiner te worden. Nu is het tijd voor reflectie: welke gevolgen heeft een minder kritische journalistiek voor de rechtsstaat? Wat moet de media anders doen bij een volgende crisis?

ZO 27 NOV / 16:00 / NL Operatie Interview: Alexander Rinnooy Kan
Merlijn Geurts | Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim. Ditmaal een speciale aflevering ter afscheid van Alexander Rinnooy Kan als voorzitter van onze raad van toezicht. Rinnooy Kan, een van de invloedrijkste mannen van Nederland, begeeft zich zijn hele leven al in de coulissen van de macht. De Volkskrant riep hem drie jaar achter elkaar uit tot machtigste man van Nederland. Hoe ver reikt zijn invloed?

ZO 27 NOV / 20:30 / EN George Monbiot: Regenesis
Kees Foekema i.s.m. Food Hub & RePlanet | De manier waarop wij ons voeden verstikt de planeet. In zijn nieuwste boek Regenesis wijst George Monbiot de landbouw aan als de grootste bedreiging voor de natuur en haar vermogen zichzelf
te herstellen. Verandering van ons voedselsysteem is zowel essentieel als mogelijk, maar welke oplossingen leiden tot een systeem dat de wereld voedt zonder de planeet te verslinden? Welke veranderingen verwacht hij van de Nederlanders?

MA 28 NOV / 20:00 / EN Dealing with Russia: Peter Frankopan
Veronica Baas | Professor Peter Frankopan, auteur van o.a. De nieuwe zijderoutes, bespreekt de geopolitieke posities van de Kaukasus en Centraal-Azië. Moeten we deze regio zien als ‘de achtertuin van Rusland’, of is dat alleen wat het Kremlin wil
dat we geloven? Wat maakt dat sommige staten trouw zijn gebleven aan Rusland, terwijl andere een meer onafhankelijke koers proberen uit te stippelen? En is de perceptie van Rusland over deze regio’s het afgelopen jaar veranderd?

DI 29 NOV / 20:00 / NL De VN-klimaattop: het nagesprek
Sophie Rutenfrans i.s.m. Ministerie van Buitenlandse Zaken | Afrika is een van de grootste slachtoffers van de huidige klimaatcrisis. Ook al is de CO2-uitstoot per hoofd in vergelijking met Europa aanzienlijk minder. Begin november komt de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties bij elkaar in Egypte – waar experts en wereldleiders de aanpak van de crisis bespreken. Egypte zal, samen met andere Afrikaanse landen, aandacht vragen voor o.a. de nodige klimaatadaptie in Afrika.

WO 30 NOV / 19:30 / NL Wil jij snel 10.000 euro verdienen?
De Balie Live Journalism i.s.m. AT5 | Steeds meer criminaliteit vindt online plaats, ook als het gaat om jeugdcriminaliteit. Jongeren plegen delicten als online afpersing, hacken of wapen- en drugshandel. Online delicten blijven veelal buiten het zicht van instanties. Hoe krijgen we grip op wat er online gebeurt? Deze avond gaan we in gesprek met experts over hoe online jeugdcriminaliteit plaatsvindt.