De Balie in december: Mohamedou Ould Slahi, Galina Timchenko en Tony Cokes

De maand december wordt ook in De Balie een gezellig drukke maand. Met programma’s over Maria Callas, Elias Canetti en Ethel Portnoy en gasten als Mohamedou Ould Slahi, Galina Timchenko en Maarten Heijmans. Het jaar sluiten we af met de tentoonstelling van werken van de grote Amerikaanse kunstenaar Tony Cokes door het hele gebouw van De Balie. 

DI 6 DEC / 19:30 / European Cinema Night 2022: Maria by Callas
Joline Vermeulen i.s.m. Europe Cinema Night | Begin november sprak Marina Abramović in De Balie over haar opera-performance ‘7 Deaths of Maria Callas’ – een ode aan de wereldberoemde Grieks-Amerikaanse sopraan. Wanneer doet onze fascinatie voor vrouwelijke grootheden als Callas hen eer aan? Was hun kunstenaarsbestaan echt zo tragisch, of zijn we geneigd hen (na de dood) tot mythe te verheffen? En welke rol spelen biopics en documentaires hierin?

DI 6 DEC / 19:30 / NL De Balie Kijkt: Mi País Imaginario
Jelle Baars | Documentairemaker Patricio Guzman richt zijn lens op de demonstraties in Santiago de Chile in 2019. Anderhalf miljoen mensen gingen de straat op voor beter onderwijs, meer democratie en een grondwet, die de huidige grondwet van dictator Pinochet (1973-1990) moet vervangen. Programmamaker Jelle Baars spreekt na afloop van de film met Patricio Wang en Isidora Ovalle over de erfenis van Pinochet’s dictatuur en de betekenis van de opstanden in 2019.

WO 7 DEC / 20:00 / NL Wat heb ik aan de Grondwet?
Jelle Baars i.s.m. VFonds | Of het nu gaat om vrijheidsbeperkingen, geblokkeerde snelwegen, de nieuwe bestuurscultuur of de ruimte voor religieus onderwijs, de Grondwet is hét fundament van de Nederlandse rechtsstaat. Toch speelt de Grondwet een bijrol in de politiek en het publieke debat. Wanneer er wel wordt verwezen naar de Grondwet leidt dat vaak tot misverstanden tussen burgers en politiek. Wat heeft de Grondwet burgers te bieden?

DO 8 DEC / 20:00 / NL Paradigma: Elias Canetti’s Massa en Macht
Rokhaya Seck i.s.m. De Groene Amsterdammer en Athenaeum | Elias Canetti’s Massa en Macht blijft relevant en biedt handvatten voor actuele analyses en de omgang met massa’s. Kan Canetti’s onderzoek ons helpen om destructieve impulsen van massa’s te bedwingen? In een tijd waarin ze weer politieke vormen aannemen. Welke instrumenten gebruiken de leiders van nu om collectief autoriteit uit te oefenen? Mensen hebben duidelijk behoefte aan collectivisme en zijn steeds vaker geneigd hun bestaan als groep als fysiek bevestigt te zien.

MA 12 DEC / 20:00 / NL De Rushdie-affaire in Nederland
Gatool Katawazi en Merlijn Geurts i.s.m. VFonds | In 1989 sprak Ayatollah Khomeini een fatwa uit tegen Salman Rushdie, naar aanleiding van zijn boek De Duivelsverzen. Wereldwijd volgden er protesten en boekverbrandingen. De controversen rondom dit boek staan bekend als de Rushdie-affaire. N.a.v. de aanslag op het leven van Rushdie afgelopen zomer, bespreken Adriaan van Dis, Lotfi El Hamidi en Naeeda Aurangzeb de erfenis van de affaire in Nederland. Hoe bepalend is de Rushdie affaire geweest voor het publieke debat over islam, migratie en integratie?

MA 12 DEC / 20:30 / NL De Koplopers: de voedselkloof moet dicht
Kees Foekema | Er is sprake van een groeiende voedselkloof in Nederland: de groep Nederlanders die onder de armoedegrens leeft neemt toe, mede door de inflatie en hoge energiekosten, waardoor veel van hen zich geen gezond eten kunnen veroorloven. Toch wordt gezonde voedselconsumptie gezien als een individuele verantwoordelijkheid. Hoe kunnen mensen die minder te besteden hebben toch toegang krijgen tot gezond eten?

DI 13 DECEMBER / 20:00 / ENG The Freedom lecture: A friendship in Guantánamo Bay
Veronica Baas i.s.m. VFonds|  Mohamedou Ould Slahi zat 14 jaar onschuldig vast in Guantánamo Bay. Tijdens zijn gevangenschap werd hij bewaakt door Steve Wood, in plaats van vijandschap ontstond er met de tijd vriendschap tussen de twee. Bij De Balie vertellen zij over hoe wereldgebeurtenissen mensen in vijanden kunnen veranderen, en hoe mensen kunnen weigeren zich daardoor te laten definiëren.

DI 13 DECEMBER / 20.30 / NL Publieke Intellectuelen: Ethel Portnoy
Sophie Rutenfrans | Met haar grenzeloze nieuwsgierigheid naar menselijke drijfveren en gedrag heeft Ethel Portnoy een blijvende stempel op de Nederlandse literatuur achtergelaten. Met de titel van haar boek Broodje aap voegde Portnoy zelfs een populaire uitdrukking toe aan de Nederlandse taal. Marja Pruis schrijft voor deze editie van Publieke Intellectuelen een essay over het leven en werk van Portnoy. Wie was deze bijzondere schrijver?

DO 15 DECEMBER / ENG 19.30 Inside Russia, with Galina Timchenko
Sophie Rutenfrans
en Gatool Katawazi | Galina Timchenko, geboren en getogen in Moskou, heeft van dichtbij ervaren hoe belangrijk het is om verslag te doen over Rusland en de moeilijkheden waarmee kritische Russische journalisten worden geconfronteerd. Timchenko is mede-oprichter, CEO en uitgever van Meduza – het grootste onafhankelijke Russische mediakanaal dat nog steeds bericht over de oorlog in Oekraïne. Meduza werd door de staat bestempeld als “buitenlandse agent”, maar dat hield haar werk niet tegen. Tot op de dag van vandaag werkt ze aan eerlijke verslaggeving over de oorlog. In een 1-op-1 interview praat ze met Eelco Bosch van Rosenthal over Russische journalistiek, eerlijke berichtgeving en hoe je verder moet als je wordt verbannen uit het land waar je werkt en waarover je rapporteert.

DO 15 en WO 16 DECEMBER / Oedipus: over leiderschap tijdens de pandemie en andere crises
Ianthe Mosselman i.s.m. VFonds | In de klassieke Griekse tragedie Koning Oedipus wordt de stad Thebe geteisterd door de pest. Volgens de ziener Tiresias is het een vloek, omdat de moordenaar van de vorige koning Laius vrijuit is gegaan. Na lang aandringen van Oedipus geeft de ziener zijn profetie toe: het was Oedipus zelf die zijn vader vermoordde (en met zijn moeder trouwde). Koning Oedipus is een verhaal met bekende hedendaagse elementen: arrogant leiderschap, het negeren van voorspellingen en een pandemie.Tijdens dit programma lezen acteurs Maarten Heijmans, Nadja Hüpscher, Lykele Muus, Roeland Fernhout en Sam
Ghilane teksten van Koning Oedipus voor en gaan we daarna met de zaal in gesprek over wat de tekst ons vertelt over de huidige tijd. Is de tekst van toepassing op de omgang met de Covid-19 pandemie? Of zegt de tekst ons iets over onze omgang met de

DO 22 DECEMBER / 19.30 Techdenkers: Ex Machina
Jelle Baars | Deze avond van Techdenkers staat in het teken van de filmvertoning Ex Machina (2014). Hierna gaan experts in gesprek over het speelveld tussen technologie en ethiek. Hierbij verkennen we de vraag die bij elk programma van Techdenkers centraal staat: wat is er mogelijk op het gebied van technologie, en wat is er (niet) wenselijk?

DO 22 DECEMBER – ZO 8 JANUARI /10:00 – 17:00 Expositie Tony Cokes

Felle kleuren, rake teksten en pompende beats. Met een unieke combinatie van tekst en geluid maakt de Amerikaanse kunstenaar. Tony Cokes sinds de jaren ‘80 spraakmakende videokunstwerken waarin hij onze hedendaagse, kapitalistische samenleving, en de
rol van kunst en popcultuur daarin, probeert te duiden. Verrassend genoeg gebruikt hij daarbij geen enkel beeld. In een samenleving waarin je overspoelt wordt door beelden, dwingt Cokes de kijker om zich puur te concentreren op muziek, kleur en tekst.Van 22 december t/m 8 januari wordt het werk van Cokes tentoongesteld. Niet in een museum, maar door het hele gebouw van De Balie.