De 25e editie van het Grachtenfestival is begonnen!
Artist in Residence Alexander Warenberg met zus Maria Warenberg en neef Nikola Meeuwsen tijdens de opening aan de Sloterplas © Melle Meivogel

De 25e editie van het Grachtenfestival is begonnen! Het tiendaagse muziekfestival bestaat dit jaar uit 240 concerten met ruim 600 musici op meer dan 125 locaties verspreid door heel Amsterdam. Hiervan zijn ruim 90 concerten gratis toegankelijk, op de pleinen en in de buurt. Het festival loopt van 12 t/m 21 augustus 2022.

Openingsconcert

Het openingsconcert vond gisteravond plaats tijdens de eerste editie van Sloterplas Live, een samenwerking tussen Meervaart en het Grachtenfestival. Voor een publiek van ruim 1000 man, speelden de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2021 én de winnaar van vorig jaar, Artist in Residence van dit jaar Alexander Warenberg de sterren van de strakblauwe hemel. De vier-uur durende concertmiddag werd geopend door de Caribische drumband KalentuRa en afgesloten door de Amsterdamse brass band Gallowstreet. Na de warme woorden van locoburgemeester Groot Wassink, namen Anton Spronk, Gerbrich Meier en Nikola Meeuwsen, de genomineerden van dit jaar, het podium, evenals het world music cross-over trio Dafa. Het Grachtenfestival kijkt terug op een feestelijk en divers openingsprogramma en dankt alle partners die dit spectaculaire nieuwe evenement mede-mogelijk gemaakt hebben.

GrachtenfestivalPrijs

In de serie Meesterlijk! strijden de drie genomineerden om de titel Artist in Residence voor het jaar 2023. Tussen 15 en 18 augustus, mogen zij elk een avond verzorgen in Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam en op 19 augustus wordt de winnaar bekend gemaakt.

Alexander Warenberg (1998) won de GrachtenfestivalPrijs 2021 en is daarmee de Artist in Residence voor het Grachtenfestival in 2022. Binnen deze residency krijgt de winnaar de vrijheid om zijn of haar muzikale dromen te realiseren, Alexander heeft een aantal prachtige concerten gerealiseerd dit jaar, met zijn muzikale vrienden, op bijzondere locaties. Hij treedt op onder de passage van het Rijksmuseum, in Markt Centraal en hij speelt ook Schubert in het Concertgebouw.

Jubileumjaar

Vanwege ons 25-jarig bestaan zijn er diverse bijzondere jubileumconcerten, waarin we een beetje terugkijken, maar vooral veel vooruit. Zoals het concert De Sterren van Morgen, op 18 augustus in De Duif. Of juist een concert met musici die al jaren optreden op het festival tijdens het jubileumconcert in ITA op zaterdag 13 augustus.

Het Grachtenfestival is al 25 jaar een drijvende kracht achter de carrières van jonge musici en componisten uit zowel de klassieke muziek als de jazz, uit alle continenten. Het festival geeft opdrachten aan componisten, initieert samenwerkingen en stimuleert jong talent. Iedereen in Nederland die naam heeft gemaakt heeft een verleden bij het Grachtenfestival. Om dit jubileum te eren maakt de NTR een speciaal programma, dat wordt uitgezonden op maandag 15 augustus om 22.08 op NPO 2: een Ode aan het Grachtenfestival, een muzikale reis door Amsterdam met Dieuwertje Blok. In kerken, stijlkamers, binnentuinen en scheepswerven spelen de beste musici van de nieuwe generatie.

Spectaculaire nieuwe locaties

Dit jaar zijn er spectaculaire nieuwe locaties, zoals TNO Jazz Club Celebration in de Johan Cruijff ArenA op 15 augustus. Ook verheugen we ons op samenwerkingen met toplocaties en musici, zoals Tim Wes in Paradiso, wiens nieuwe stuk Holding Hands dankzij de Grachtenfestival Compositieopdracht 2022 in première gaat. Een andere bijzondere première is de zinderende animatiefilm mét livemuziek van de opkomende componist Camiel Jansen. Deze wordt live uitgevoerd door het vermaarde Asko | Schönberg Ensemble onder leiding van Clark Rundell en is diverse keren te zien in Zaal 1 van Eye Filmmuseum.

Slotconcert

Het slotconcert op zondag 21 augustus om 17:00uur belooft een groot spektakel te worden. Een van de beste festivalbands van dit moment, Jungle by Night, zal een spetterend optreden geven vanaf een ponton aan de Nieuwmarkt. We sluiten af met een echte Amsterdamse band voor alle fans van funk, jazz en grootse live optredens. Gratis toegankelijk voor heel Amsterdam en daarbuiten.