Danish String Quartet speelt (met) Schubert in Doppelgänger 2
Danish String Quartet Foto credits: Caroline Bittencourt

‘Werk van Lotta Wennäkoski beleeft Nederlandse première in Muziekgebouw’

Het Danish String Quartet is zaterdag 24 september 2022 te gast in het Muziekgebouw in Amsterdam met het programma Doppelgänger 2. Hierin speelt het wereldvermaarde viertal Schuberts strijkkwartet Der Tod und das Mädchen naast een nieuw werk dat is gebaseerd op dit meesterwerk van Schubert. Pige van de Finse componiste Lotta Wennäkoski, die bij het concert aanwezig zal zijn, wordt voor de eerste maal in Nederland uitgevoerd.

Het concert maakt deel uit van het vorig jaar gestarte vierjarenproject Doppelgänger van het Danish String Quartet, waarin het late strijkkwartetten van Schubert verbindt met nieuwe hedendaagse werken van Scandinavische componisten. Deze nieuwe muziekstukken zijn opdrachtcomposities van onder meer Carnegie Hall en het Muziekgebouw. De eerste uitvoering van Doppelgänger 2, eerder dit jaar in New York, kon rekenen op lovende kritieken in onder meer de New York Times: ‘As the music becomes more animated, it lashes out and retreats, torn between fury and woe; the Danish players opted for restraint, their command of the score absolute but their passion understated.’

Lotta Wennäkoski koos ervoor tijdens het schrijven van Pige (Deens voor meisje) om het perspectief van Der Tod und das Mädchen te laten kantelen van de Dood naar het meisje. In de finale horen we een nonchalante verwijzing naar Cyndi Laupers Girls Just Want to Have Fun. Tevens omvat het programma een door het kwartet bewerkte versie van Schuberts lied Der Tod und das Mädchen. ‘Eén van zijn beste liedjes’, aldus de mannen zelf. Maar ook een van zijn meest angstaanjagende, vulde de New York Times aan. De krant sprak van ‘een spanning die bijna net zo ongemakkelijk is als de gedachte aan de dood’.

Over het Danish String Quartet

Het ontstaan van het Danish String Quartet gaat terug tot de jeugd van de drie Deense leden van het gezelschap: de violisten Frederik Øland en Rune Tonsgaard Sørensen en altviolist Asbjørn Nørgaard. Ze vonden elkaar op een muziekzomerkamp waar ze gezamenlijk muziek maakten. Ze bleven samen spelen en als tieners kwamen ze onder de hoede van de violist en altviolist Tim Frederiksen, docent aan de Royal Danish Academy of Music. Voor ze het wisten waren ze actief als strijkkwartet dat in 2008 met de komst van de Noorse cellist Fredrik Schøyen Sjölin zijn huidige bezetting kreeg. Het kwartet groeide al snel uit tot een van de belangrijkste kamermuzikale stemmen in het Deense muziekleven en kreeg in 2013 ook internationale erkenning als BBC Radio 3 New Generation Artist. In 2020 werd het kwartet verkozen tot Musical America’s Ensemble of the Year. Het kwartet onderscheidt zich met creatieve programma’s waarin veelal een organische verbinding tussen de klassieken en hedendaagse muziek wordt gelegd. De mannen zien muziekmaken als ‘hanging out with friends’, toch behoort het Danish String Quartet tot ’s werelds beste strijkkwartetten.

Over Lotta Wennäkoski

De Finse componist Lotta Wennäkoski (1970) studeerde onder meer bij Kaija Saariaho en Louis Andriessen. In Finland ontving ze in 2020 de State Prize for Music. Ze schreef werken voor het BBC Symphony Orchestra, de Los Angeles Philharmonic en het Scottish Chamber Orchestra. In Nederland is haar muziek uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Haar werk wordt geroemd vanwege de focus op klankkleur en de transparantie van haar partituren. Ze wordt omschreven als lyrische modernist.