Buurtbewoners in actie tijdens Volksopera in Nieuwendam & Blauwe Zand

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan René van ’t Erve van Volksopera in Nieuwendam & Blauwe Zand.

Wilt u Volksopera in Nieuwendam & Blauwe Zand introduceren?

“De Volksopera Nieuwendam & Blauwe Zand is zowel buurt verbindend & sociale cohesie-bevorderend als een onderscheidend kunst & cultuurproject: een klassieke opera gezongen door onervaren bewoners van volkswijken in Amsterdam-Noord, op melodie van bekende klassiekers (van Verdi, Puccini, Rossini e.a.), in het Nederlands, naar een eigen libretto met maatschappelijke urgentie waarin het leven in die wijken vroeger, nu en straks centraal staat.”

Bewoners oude tuindorpen

“Het gaat ditmaal om bewoners van de oude tuindorpen wat dieper in Amsterdam-Noord, iets verder verwijderd van het IJ: Tuindorp Nieuwendam (aangelegd 1924-1934), het aangrenzende Tuindorp Buiksloot, beter bekend als ‘Blauwe Zand’ (aangelegd 1930-1932) plus de wat contrasterende verbinding tussen beide wijken aan de zuidkant: het oude dijkdorp Nieuwendam (1516), nu de Nieuwendammerdijk, baken van welvaart.”

Uitvoeringen voor jong & oud

“Voorzien is in vier uitvoeringen op het centraal gelegen Purmerplein: een première voor beide tuindorpen en de Nieuwendammerdijk op vrijdagavond 1 juli 2022, een matinee voor ouden van dagen en gezinnen met kinderen op zaterdagmiddag 2 juli, een avondvoorstelling op diezelfde zaterdag 2 juli meer gericht op Breed Amsterdam en een afsluitende matinee op zondagmiddag 3 juli 2022. Inclusief professionele geluidsversterking, lichtplan en een tribune voor ongeveer 1200 man.”

Muzikale begeleiding

“De vaak onervaren zangers in deze Volksopera zijn gedurende 5 maanden begeleid door professionals. Dit geldt voor de zangcoach die ‘’opera’’ van hun stemmen proberen te maken, maar ook voor tekstschrijver, productie, regie. Muzikale begeleiding bij de uitvoeringen van de Volksopera ligt wederom in handen van een ervaren dirigent en een klassiek orkest, Mokum Symphony o.l.v. Joan Berkhemer, bestaande uit 21 professionele, afgestudeerde musici van o.a. het Conservatorium Amsterdam.”

Wie is de organisatie achter Volksopera in Nieuwendam & Blauwe Zand?

“Stichting Volksopera Nederland. Het doel van de stichting is middels het realiseren van een klassieke opera voor en door bewoners bij te dragen aan de sociale cohesie in een buurt.”

Het Purmerplein

“Het Purmerplein is een zeer aansprekende locatie centraal in de wijk Tuindorp Nieuwendam, maar ook bereikbaar voor bewoners van Blauwe Zand en de Dijk. Het plein zal worden omgetoverd tot een intiem ‘Italiaans Operaplein’ in samenwerking met bewonersinitiatieven en de winkeliersvereniging. Het plein is ovaalvormig, aan weerszijden bevinden zich kenmerkende winkels met luifels en poortwoningen, uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse school, bijna allemaal Rijksmonument.”

Buurtbewoners in actie tijdens Volksopera in Nieuwendam & Blauwe Zand Buurtbewoners in actie tijdens Volksopera in Nieuwendam & Blauwe Zand Buurtbewoners in actie tijdens Volksopera in Nieuwendam & Blauwe Zand

Waarom een opera in Nieuwendam & Blauwe Zand?

“Directe aanleiding voor dit nieuwe project is de turbulente fase waarin Amsterdam-Noord beland is: enorme bouwwoede, grote aantallen nieuwe bewoners, huur die koop wordt, een tweedeling in de voormalige arbeiderswijken, protest van de oude Noorderling die zich niet gehoord voelt. Ook in de tuindorpen Nieuwendam & Blauwe Zand. De Volksopera is best een begrip geworden in Noord en kan op eigen wijze hier een rol in spelen. De wijken voor deze nieuwe Volksopera, met het contrast tussen tuindorpen en Nieuwendammerdijk én met het mooie Purmerplein als uitvoeringslocatie, stonden ons al langer voor ogen. De gemeente Amsterdam (Noord) ondersteunde dit: de tuindorpen Nieuwendam en Buiksloot (Blauwe Zand) zijn voor de gemeente beiden ‘kwetsbare wijken’ met problemen op het gebied van werk, inkomen, gezondheid en jongeren. Uitvoeringen op het Purmerplein tenslotte passen perfect in de plannen om het plein aantrekkelijker te maken voor de buurt.”

Het grote Volksoperakoor

“De operazangers- en zangeressen van deze Volksopera komen allemaal uit de buurt, uit Amsterdam-Noord, en hebben meegedaan aan de audities van eind januari dit jaar. De meesten van hen hebben absoluut geen opera-ervaring. Tien buurtbewoners kregen een echte operasolo na de audities, 80 à 90 van de buurtbewoners vormen nu het grote Volksoperakoor.”

Waarom is crowdfunding nodig?

“Crowdfunding was nodig om ook dit keer weer het professionele klassieke orkest Mokum Symphony te kunnen betalen. Verder schept het een band met het publiek, dat zelf naar vermogen kan bijdragen aan de groei van de opera.”

Zijn er al eerdere edities geweest en zijn daar hoogtepunten uit te benoemen?

“In 2012 en 2013 vonden de eerste opera’s plaats in de Amsterdamse volkswijken Floradorp en Tuindorp Oostzaan. In mei 2014 volgde een opera in de voormalige probleemwijk Ondiep in het noordwesten van Utrecht. In 2016 was de volkswijk Van der Pek in Amsterdam-Noord aan de beurt. De laatste Volksopera vond op 22 en 23 juni 2018 plaats in de achterstandswijk Vogelbuurt, IJpleinbuurt in Noord. Op dit moment zijn dus de voorbereidingen gaande voor de Volksopera Nieuwendam & Blauwe Zand 2022, opnieuw in Amsterdam-Noord.”

Ten slotte

“De voorstellingen lopen al langzaam vol, dus wacht niet op de verkoop tijdens de uitvoeringsdagen. De Volksopera is voor eenieder toegankelijk maar er moeten wel kaarten worden gekocht. De kaartverkoop vindt plaats op voorstellingsdagen of online. Je leest hier meer informatie over via www.volksopera.nl.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam