Amsterdam Dance Event blikt succesvol terug en maakt data 2023 bekend
Foto credits: Marco Scheurink

De organisatie verwelkomde afgelopen dagen en nachten een recordaantal van 450.000 unieke bezoekers in Amsterdam tijdens haar festival- en conferentieprogramma’s. Volgend jaar vindt het Amsterdam Dance Event plaats van 18 tot en met 22 oktober 2023.

De 27e editie van het Amsterdam Dance Event (ADE), van 17 tot en met 23 oktober, is ten einde. Gedurende vijf dagen en nachten stond de hele stad in het teken van het evenement met meer dan 1.000 evenementen en initiatieven verspreid over 200 locaties. Meer dan 2.500 artiesten en sprekers stonden op het programma, waar een recordaantal van 450.000 unieke  bezoekers van over de hele wereld op af kwam.

Het Amsterdam Dance Event is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste en meest invloedrijke broedplaats voor elektronische muziekcultuur en nieuw talent. Het programma toonde dit jaar een breed scala aan elektronische subgenres, live muziek en culturele crossovers, met hoogtepunten zoals het concert van Metropole Orkest en synthpionier Suzanne Ciani, Jameszoo’s Blind Group, en audiovisuele spektakels in Nxt Museum, Within Without II in Carré, Speedy J’s STOOR in Paradiso, Audio Obscura en meer. Naast grootschalige uitverkochte evenementen zoals Awakenings, AMF, DGTL en Loveland verwelkomde ADE veel nieuwe locaties zoals Parallel, met Angolese artiest Pongo, TranceParty en meer, en Levenslang Amsterdam met Festimi en Draaimolen x Herrensauna. Het ADE Arts & Culture programma had ruim aandacht voor thema’s zoals mentale gezondheid met meditatieve sessies van DJ Marcelle, maar ook sociale en culturele impact met initiatieven als Music Moves, House of Hope en meer.

ADE Pro Conferentie

Na haar afwezigheid in 2020 en 2021, zag ADE’s conferentie dit jaar een triomfantelijke herverbinding en bijeenkomen van de wereldwijde elektronische muziekindustrie op haar thuisbasis Felix Meritis. Het driedaagse ADE Pro-programma bood keynotes en diepgaande discussies over strategieën en nieuwe kansen voor professionals, naast belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid in de evenementensector, geestelijke gezondheid onder artiesten, sociale impact en inclusiviteit.

Bovendien zette de conferentie grote stappen om de toekomst van de muzieksector en entertainment te showcasen. Internationale leiders en experts bespraken hoe professionals gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën zoals AI en Web3, maar ook van bestaande trends als streaming en muzieklicenties. ADE Pro bood ook een platform voor innovatieve startups met haar ADE x Antler Startup Competition in samenwerking met early-stage investeerder Antler. Van de 100 aanmeldingen wonnen twee startups tijdens de finale een investering van 100.000 euro: de datagerichte marketingoplossing voor muziek Un:hurd en online muziekeducatie platform SYNKii.

ADE Lab kende een enorm succesvolle eerste editie en bood een groot platform voor talentontwikkeling voor de volgende generatie in de elektronische muziek. Meer dan 2.000 jonge artiesten, producers en aspirant-professionals namen deel aan het vierdaagse programma en leerden hier van internationale artiesten en topmerken, creëerden samen muziek met nieuwe connecties, kregen directe feedback op hun werk en namen deel aan demopitches en wedstrijden.