Al naar film Fijn Weekend in de Bioscoop geweest?
Fijn weekend

Ben jij al naar de film Fijn Weekend in de bioscoop geweest? Tijdens deze speelfilm van Jon Karthaus komt een hechte vriendengroep samen in de Franse Bourgogne. Dit doen ze om de as van hun overleden vriend uit te strooien. Tegen alle verwachtingen in neemt de weduwe haar nieuwe vriend mee.

Vreemde wending tijdens het weekend

Alle relaties en vriendschappen worden daarmee op scherp gezet en het weekend krijgt een vreemde wending. Fijn weekend wordt gespeeld door Kay Griedanus, Lisa Zweerman, Sarah Chronis, Carolien Spoor, Steef de Bot, Aus Greidanus Sr. & Jon Karthaus.

Recensies

Recensenten van diverse kranten hebben inmiddels een recensie geschreven. Vrije Tijd Amsterdam zocht er twee op en heeft ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Wellicht is het leuk voor jou om Fijn Weekend binnenkort eens bezoeken.

Recensie Volkskrant

‘Fijn weekend’ is verrassend noch diepgaand, maar de vriendendynamiek wordt aardig getroffen’, aldus Kevin Toma die 3 sterren aan de film geeft. Hieronder het stukje tekst geschreven door de filmjournalist.

“Elke zomer trekt een Nederlandse vriendengroep naar een vakantieboerderij in de Bourgogne, om hun band te vieren met lekker eten, wijn en een toernooi vol onzinnige wedstrijden. Nu de man die hen verenigde is overleden, wordt de samenkomst een bitterzoet, intiem herdenkingsritueel. Althans, dat hopen Titia, Jelmer (Steef de Bot), Job (Jon Karthaus, tevens regisseur, scenarist en producent) en de rest. In Fijn weekend dreigt alles anders te lopen wanneer de weduwe (Lisa Zweerman) arriveert en alweer een nieuwe geliefde blijkt te hebben. Prompt raakt de hete zomerlucht gevuld met ongenoegen, in een film die zelf zoekt naar een passend evenwicht tussen humor en drama. Dat lukt deels: het door Karthaus, Zweerman en De Bot geschreven scenario is verrassend noch diepgaand, maar de vriendendynamiek wordt aardig getroffen, ook dankzij de leuke dialogen. Al met al een film waar niemand zich een buil aan zal vallen, inclusief ridderduel op grasmaaiers”, schrijft Kevin Toma namens de Volkskrant.

Recensie Telegraaf

“Reünie met rouwrandje in vriendenfilm ’Fijn weekend”, aldus Fabian Melchers die 3 sterren geeft aan de film. Hieronder het stukje tekst geschreven door de journalist.

“Haar vrienden verwachten dat het zwaar gaat worden, nu Evelien de as van haar geliefde moet uitstrooien. Maar die zorgen slaan in Fijn weekend al snel om in verontwaardiging. Hoe haalt ze het in haar hoofd om een nieuwe scharrel mee te nemen? Een warme reünie lijkt er niet meer in te zitten.

Acteur en regisseur Jon Karthaus (Bella Donna’s, Costa!!) filmde zijn nieuwste verhaal in de Bourgogne, samen met zijn eigen vrouw (Caroline Spoor), twee bevriende acteurskoppels (Kay Greidanus, Sarah Chronis, Steef de Bot, Lisa Zweerman) en een van hun vaders (Aus Greidanus Sr.). Die zevenkoppige groep laat af en toe een leuke chemie zien, maar ontkomt niet helemaal aan vlakke clichés.

Lekker ongemakkelijk wordt het soms wel, dit reünieweekend. Terwijl de overenthousiaste (en dus doodvermoeiende) Jelmer gekke optredens en spelletjes verzint, hebben anderen vooral moeite om hun irritatie richting elkaar te verbergen. Maar Fijn weekend wil niet alleen maar grappig zijn. Deze tragikomedie gaat ook over dertigers die een belangrijke vriend missen en hun onderlinge band moeten herzien.

Helaas is dat gedeelte oppervlakkig uitgewerkt. Te gemakkelijk wordt er een oude affaire het verhaal ingefietst. Ook de rol van een dementerende vader komt over als plichtmatige opvulling. De vier acteurs die meeschreven aan het scenario, lijken zich vooral thuis te voelen in de grappige en ongedwongen momenten. Als drama voelt Fijn weekend minder oprecht”, schrijft Fabian Melchers namens De Telegraaf.